Kurslarla "Hayata Bağlanıyorlar" - Son Dakika
Yerel

Kurslarla "Hayata Bağlanıyorlar"

Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nde tedavi gören hastalara, çeşitli kurslar verilerek, rehabilite edilmeleri ve topluma daha hızlı uyum sağlanması amaçlanıyor.

15.04.2015 12:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nde tedavi gören hastalara, çeşitli kurslar verilerek, rehabilite edilmeleri ve topluma daha hızlı uyum sağlanması amaçlanıyor.

Şehzadeler Halk eğitim Merkezi tarafından Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'ndeki hastalara yönelik çeşitli kurslar düzenleniyor. Hastanede 9 öğretmen tarafından 340 hastaya kurs verildiği belirtilirken, kurslar sayesinde hastaların topluma ve aileye uyumlarında gelişim gösterdiği kaydedildi.

Ruh sağlığı tedavilerinin sadece ilaçlarla olmadığını bildiren Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Ahmet Ayer, belirlenen program çerçevesinde verilen hobi kurslarının hastaların tedavilerine katkı sağladığını ifade etti.

Hastanelerdeki tedavilere ailelerin sunduğu katkının çok önemli olduğuna işaret eden Ayer, "Burada halk eğitim merkezinin sağladığı destek ile bir çok alanda resim, heykel, halk oyunları gibi uğraşlar ile hastaneye yeni yatan hastalarımızın ve tedavide iyileşmekte olan hastalarımızın bilinçsel fonksiyonlarını yani zihin fonksiyonlarını daha iyi hale getirebilmek için bu uğraşlarla buluşmalarını sağlıyoruz. Buradaki çalışmamız kesinlikle zaman geçirme değildir. Hobi düzeyinde beyindeki iletişimi sağlamak ve nitelikli zaman geçirerek üretim yapmaktır. Hastaların zihinlerinde oluşan yanlış algıları, kötü düşünceleri yeni etkinlikler ile yer değiştirmektir. Böylece topluma, aileye uyumlarını arttırmak temel hedefimizdir" dedi.

Sağlık terapistleri istihdam edilecek

Bu uygulamaların örneklerini gelişmiş ülkelerde gördüklerini anlatan Ayer, Sağlık Bakanlığı'nın iş ve uğraş terapistleri adı altına bir ekip oluşturduğuna işaret etti. Bakanlığın iş ve uğraş kadrolarını ruh sağlığı hastanelerinde ve psikiyatri servislerinde oluşturduğunu bildiren Ayer, şunları söyledi:

"Çok yakın bir zamanda iş ve uğraş terapistleri eğitimlerini tamamlayıp hastanelere atanmaları yapılacak. Temmuz ayında bu atamalar bekleniyor. Bizim başlangıç kadromuz var. 12 kliniğimize terapist istedik. Terapistlerimiz bizim kadrolu öğretmenlerimiz gibi olacak. Halk eğitimdeki öğretmenler ile terapistlerimizi buluşturacağız. Daha önceki tedavilerde ilaç alıp hastanın yatması, oturması ve gezmesi vardı. Yapılan çalışmalar gösterdi ki bu tip aktiviteler hastalara bir katkı sağlamıyor. Saldırganlıklarını da azaltmıyor. Ama hobi düzeyindeki uğraşların yapılması ile beraber hastaların davranışları, düşünceleri ve hayatları değişti. Bu durum sadece hastanelerde değil evde ve toplum ruh sağlığı merkezinde de devam ettiği sürece tedavi olumlu şekilde artmaya başladı. Hem tıbbi tedaviler hem de hobi uğraşları hastanın gelişiminde çok önemli bir role sahip."

Verdikleri kurslarla tedavileri süren hastalara destek sunan Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi Müdürü Nihat Kaya ise, rehabilitasyon programı çerçevesinde hastaların kurslardan faydalandığını belirterek "Bu 17 kurs içerisinde değişik alanlarda el sanatlarından halk oyunlarına kadar kurslarımız mevcuttur.  Bu kurslardan ürettikleri ürünleri kermes düzenleyip satıyorlar. Her ay kurs açılıyor. Her yıl devam ediyor. Şuanda 17 kurs var ama biten kurslarımız da var. Hastanede yıl başından itibaren 27 kurs açmış bulunmaktayız" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kurslarla 'Hayata Bağlanıyorlar' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement