Kürt Bilimciler, Uluslararası Bitlis Sempozyumunda Buluşuyor - Son Dakika
Güncel

Kürt Bilimciler, Uluslararası Bitlis Sempozyumunda Buluşuyor

Bitlis Düşünce ve Akademik Çalışma Grubunun organize ettiği Uluslararası Bitlis Sempozyumunda Kürt bilimciler, bir araya gelecek.

25.06.2014 22:14  Güncelleme: 09:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bitlis Düşünce ve Akademik Çalışma Grubu tarafından organize edilen ve ilki gerçekleşecek olan Uluslararası Bitlis Sempozyumu'nda Kürt bilimciler, bir araya gelecek.

Tarihi El-Aman Hanı'nda 26 Haziran'da düzenlenecek sempozyumda 50'nin üzerinde Kürt bilimci, akademisyen, gazeteci ve yazarlar buluşacak. Geçmişten günümüze Bitlis'in tarihini, kültürünü, ekonomisini, sosyal yaşamını ve tarihi şahsiyetlerini konu alacak olan sempozyum 3 gün sürecek.

Sempozyum organizatörü Sofya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yaşar Abdulselamoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Bitlisli akademisyenlerin ve üniversite öğrencilerinin ihtiyaç duyduğu ve olmasını istedikleri bir platform oluşturduklarını söyledi.

Farklı yerlerde eğitim gören Bitlisli öğrenci ve akademisyenleri sosyal medya üzerinde buluşturduklarını ifade eden Abdulselamoğlu, şöyle konuştu:

"Bitlisin en büyük sorunu bugünle geçmişi arasında olan kopukluktur. Hafızasını, geçmişini yitirmiş bir ahire sahibiz. Böyle bir şehir iki yüz yıllık Bitlis beyliğinin yıkılmasından sonraki tarihten bu yana Bitlis'in taşralaşma durumu var. Bitlis 200 yıl öncesinde bölgenin önemli kültür ve tarihsel bir başkentidir. 200 yıllık süreç içerisinde Bitlis bu konumunu kaybetmiştir. Bu sempozyumu Bitlis'in kendi tarihiyle yüzleşmesi olarak değerlendirebiliriz. Tarih ağırlıklı bir sempozyum olacak. Biz artık bu sempozyumu geleneksel hale getirmeyi ve her yıl düzenlemeyi düşünüyoruz."

Bitlis'in, Osmanlı İmparatorluğu ile Kürt beylikleri arasında sağlanan ittifakta büyük rol oynadığını anlatan Abdulselamoğlu, günümüzde başlatılan çözüm sürecinde Bitlis'in tekrar bu barışa katkıda bulunmak için rol oynaması gerektiğini kaydetti.

Abdulselamoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu yıl belki bir tesadüftür. Kürt beylikleriyle Osmanlı İmparatorluğu arasında sağlanan ittifakın 500. yıl dönümüdür. Bilinir ki Kürt beylikleriyle Osmanlı İmparatorluğu arasında sağlanan ittifakta Bitlis çok önemli bir rol oynamıştır. Bitlisli bir şahsiyet olan İdris-i Bitlisi bunun mimarıdır. Bu ittifak özellikle Kürt beyliklerinin statüsünün meşru olarak devam ettiği dönemlerde Kürtler için önemli bir rol oynamıştır. Ama bu ittifak tek taraflı olarak Osmanlı tarafından tasfiye edilmiştir. O zamandan bugüne 200 yıllık bir süre içeresinde bir Kürt sorunu oluşmuştur. Biz bu sempozyumun tekrar Osmanlı İmparatordu ile Kürt beylikleri arasında sağlanan statünün güncelleştirilmesi ve bu tarihsel gerçeğin yeniden konuşulmasını sağlayacağız. Bu statünün ne olduğunun bilimsel ve akademik olarak aydınlatılmasıyla bugünkü barış görüşmelerinin Kürt sorununun çözülmesine katkı sunacağına inanıyoruz. İlk iki günkü oturumda bu konular ele alınacak."

Sempozyumdaki konuları kitaplaştırarak dağıtacaklarını belirten Abdulselamoğlu, Irak, İran, Paris, Fransa ve Hollanda olmak üzere birçok ülkeden Kürt bilimci ve akademisyenin sempozyuma katılacağını sözlerine ekledi.

Kürt Bilimciler, Uluslararası Bitlis Sempozyumunda Buluşuyor
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kürt Bilimciler, Uluslararası Bitlis Sempozyumunda Buluşuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement