Kürtaja Tepkilerini "Beyaz Perde"Ye Yansıttılar - Son Dakika
Yerel

Kürtaja Tepkilerini "Beyaz Perde"Ye Yansıttılar

Kaan Bozdoğan - Adem Yılmaz - Down sendromlu bebeklerin kürtajla alınmasına tepki gösteren bir grup üniversite öğrencisi, kürtaja karşı toplumsal duyarlılık oluşturmak amacıyla kısa film çekti.

11.03.2013 12:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kaan Bozdoğan - Adem Yılmaz - Down sendromlu bebeklerin kürtajla alınmasına tepki gösteren bir grup üniversite öğrencisi, kürtaja karşı toplumsal duyarlılık oluşturmak amacıyla kısa film çekti.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencileri, kürtajı "cinayet" olarak nitelendirildikleri filmin çekimlerini üniversite yerleşkesi ve Oğuzeli'nin Yona köyünde yaptı. Filmin yönetmenliği, metin yazarlığı ve oyunculuğunu da öğrenciler üstlendi.

Francis Galton'un "Öjeni Teorisi"ni de konu alan filmin çekimleri 3 gün sürdü. Filmde, down sendromlu çocukların toplumda önemli işler yapabileceği anlatıldı.

Filmin yönetmeni Fatih Çiçek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, filmi profesyonel destek almadan hazırladıklarını, senaryoyu da kadın doğum ve pediatri derslerinden etkilenerek yazdıklarını söyledi.

Filmde cahiliye dönemini de ele aldıklarını anlatan Çiçek, şöyle devam etti:

"Cahiliye dönemindeki toplum putperestti. Putperest toplumda da kızlar diri diri toprağa gömülüyordu. Günümüzde Çin'i ele alırsak nüfus bakımından dünyanın en kalabalık ülkesi. Çin'de de putperestlik, Budizm yoğun olarak yaşanıyor. Çin'de tek çocuk politikası nedeniyle birçok aile erkek çocuğa sahip olabilmek için kız çocuklarını kürtajla aldırıyor."

-"Filmle down sendromu üzerinden kürtajı sorguluyoruz"-

Filmin adını belirlerken "Öjeni" teorisinden esinlendiklerini ifade eden Çiçek, "Filmle down sendromu üzerinden kürtajı sorguluyoruz. Down sendromlu bireylerin de eğitimden geçirildikten sonra normal bireyler gibi, bir iş yerinde çalışabileceklerini, üniversite mezunu olabileceklerini vurgulamak istedik" dedi.

Başrol oyuncusu hemşirelik bölümü öğrencisi Yıldız Öğüt de, canlı olan her varlığın yaşama hakkının olduğunu belirtti. Kürtajla bir canlının hayatının sonlandırılmasına karşı çıktığını vurgulayan Öğüt, oyunculuk deneyimi olmadığını, ilk kez hazırladıkları filmle kamera karşısına geçtiğini dile getirdi.

Öğüt, bir çocuğun 3 aylık ya da 3 yaşındayken yaşam hakkının elinden alınmasının aynı olduğunu savundu.

-Öjeni teorisi-

Öjeni teorisi, sakat ve hasta insanların ayıklanması ve sağlıklı bireylerin çoğaltılması yoluyla bir insan ırkının "ıslah edilmesi"ni savunuyor. Teoriye göre, nasıl sağlıklı hayvanlar birbirleriyle çiftleştirilerek iyi hayvan cinsleri oluşturuluyorsa, bir insan ırkının da ıslah edilebileceği öngörülüyor.

Yayıncı: Sevil Çelik - GAZİANTEP

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kürtaja Tepkilerini 'Beyaz Perde'Ye Yansıttılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement