Kurtdereli Güreşleri'nin Tarihi Geriye Gitti - Son Dakika
Güncel

Kurtdereli Güreşleri'nin Tarihi Geriye Gitti

Kurtdereli Güreşleri\'nin Tarihi Geriye Gitti

Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, İl Halk Kütüphanesinde yerel gazete arşivi taraması sonucunda Kurtdereli Güreşleri'nin 59 yıllık geçmişe sahip olduğunu ispatıyla ortaya koyduklarını bildirdi.

06.08.2018 19:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, İl Halk Kütüphanesinde yerel gazete arşivi taraması sonucunda Kurtdereli Güreşleri'nin 59 yıllık geçmişe sahip olduğunu ispatıyla ortaya koyduklarını bildirdi.

Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kurtdereli Güreşleri'nin tarihine ilişkin tartışmalara Balıkesir İl Halk Kütüphanesindeki yerel gazete arşivi taramasıyla son verdiklerini belirtti.

Belediye Başkanlığı görevini devraldıklarında Kurtdereli Güreşleri'ni 35, 36 ve 37'nci olarak sürdürmelerine karşın bunun tarihi gerçekle uyuşmadığını dile getiren Yılmaz, bunu da yaptıkları arşiv taramasıyla ispatladıklarını söyledi.

Yılmaz, Kurtdereli Güreşleri'nin ilk olarak 26 Ağustos 1959 tarihli Balıkesir Günlük Siyasi Sabah Gazetesi ve 29 Ağustos 1959 tarihli Balıkesir Postası Gazetesi'nde yer alan haberlere göre, 30 Ağustos 1959'da Zafer Bayramı etkinlikleri kapsamında yapıldığını tespit ettiklerini kaydederek, şöyle konuştu:

"Bu işi bize devredenlerden aldığımız bilgiye göre güreşleri 35'inci, 36'ncı ve 37'nci diye sürdürüyorduk. Devletimizin arşivi sayesinde şimdi bu bilgilerin daha da ötesindeki bilgilere ulaştık. 1959 yılındaki gazetelerde güreşlerin ilk kez düzenlendiği ve geleneksel hale getirileceği net olarak belirtilmiş. Böyle düzeltmeyi başpehlivanlarımızla birlikte yapmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu sene 59'uncu, seneye de 60'ıncı olarak devam edecek olan güreşlerimiz Kurtdere'ye, Karesi'ye, Balıkesir'e hayırlı olsun."

Araştırmalarında eski başpehlivanlardan rahmetli Mehmet Ali Yağcı'nın oğlu Bülent Yağcı'nın büyük katkısı olduğunu ifade eden Yılmaz, kendisine teşekkür etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kurtdereli Güreşleri'nin Tarihi Geriye Gitti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement