Kurtulmuş: "Bir Ülkenin Önemli Güçlerinden Birisi de Nitelikli Bir Medyanın Varlığıdır" - Son Dakika
Güncel

Kurtulmuş: "Bir Ülkenin Önemli Güçlerinden Birisi de Nitelikli Bir Medyanın Varlığıdır"

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: Numan Kurtulmuş'un konuşması Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, zaman zaman milletin tarihsel olarak köklerini oluşturan ve bugün de en önemli zenginlik olan ortak değerler üzerinden bazı kamplaşmaların, tartışmaların, kutuplaşmaların yaşanmasının medyanın değerini artıran bir unsur olmadığını belirterek, "Bu anlamda bütün medya mensuplarının farklı düşüncelerine rağmen bu milli, kültürel değerlerimize, bu ülkenin değerlerine sahip çıkması en temel sorumluluklarından birisidir.

15.06.2016 18:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Numan Kurtulmuş'un konuşması Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, zaman zaman milletin tarihsel olarak köklerini oluşturan ve bugün de en önemli zenginlik olan ortak değerler üzerinden bazı kamplaşmaların, tartışmaların, kutuplaşmaların yaşanmasının medyanın değerini artıran bir unsur olmadığını belirterek, "Bu anlamda bütün medya mensuplarının farklı düşüncelerine rağmen bu milli, kültürel değerlerimize, bu ülkenin değerlerine sahip çıkması en temel sorumluluklarından birisidir." dedi.

Kurtulmuş, Basın İlan Kurumu'nun "Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim Programı"nın sertifika törenindeki konuşmasında, programın niteliği itibariyle önem verdikleri bir etkinlik olduğunu söyledi.

Çalışmayı düzenleyen kuruluşlara teşekkür eden Kurtulmuş, programın gelecek yıllarda da sürdürülmesi temennisinde bulundu.

Kurtulmuş, bugün vefat eden gazeteci Hakkı Devrim'e rahmet, aile yakınlarına ve basın camiasına başsağlığı diledi.

Programın değerinin buradan sertifika alanların Türk medyasına sağlayacağı katkıyla ölçüleceğini dile getiren Kurtulmuş, "İnşallah aranızdan çok sayıda usta gazetecinin gelecek yıllarda yetişeceğini ve Türkiye'de medyaya büyük katkı sunacağınıza da yürekten inanıyorum. Gazetecilik ve genel manada medya önemini kaybediyor mu kaybetmiyor mu? Sosyal medyanın çıkması, elektronik ortamın yaygınlaşması acaba eski tabirle matbuata bir olarak çıkıyor mu çıkmıyor mu? Bu sektör kaybolur mu kaybolmaz mı? Bunun tartışması devam ediyor. Benim kanaatim, medya sektörü çok şekillenecek. Hem görsel hem sosyal hem elektronik hem de yazılı medya çok şekillenecek hem de çok şekillenecek." değerlendirmelerinde bulundu.

Kurtulmuş, matbuatın varlığını sürdüreceğini aktararak, yazılı basının işi zorlaşarak ama niteliğini artırarak varlık mücadelesine devam edeceğini söyledi.

Ülkelerin güçlerinin en önemli göstergelerinden birini de nitelikli medya olduğunu dile getiren Kurtulmuş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Nitelikli medyanın varlığı da o ülkenin en önemli güçlerinden birisidir. Sadece çok satan gazeteler sadece çok reyting alan televizyonlardan bahsetmiyorum. Tabii ki tiraj ve reyting medyanın başarısının objektif ölçülerinden birisidir. Ama her şey değildir. Nitelikli medyanın altyapısı güçlü olmalı. Bütün bunlardan daha fazla önemli olan o medyada çalışan insan unsurunun gücüdür. İş geliyor ve dolaşıyor medyada da güçlü insan unsuruna geliyor."

Kurtulmuş hayatın sadece sertifika ve diplomalardan ibaret olmadığına vurgu yaparak, güçlü medya mensubunun sahip olması gereken özellikleri şöyle anlattı:

"Güçlü medya bir medya mensubu olmak zorundayız. Bu sadece mesleki rekabet için değil ulusal rekabet için de önemlidir. Bu ülkeye bir katkıda bulunmak istiyorsak mümkün olan en büyük donanımla meslek hayatınızdaki varlığınızla sürdürmektir. Kendinizi iyi yetiştirmelisiniz. Bilgi artık çok kolay ulaşılabilen bir şeydir. Özellikle medyada sadece bilgiye sahip olmak değil. Dünyada ne olup bittiğini anlamak zorundasınız. Siz iyi anlayacaksınız ki insanlara iyi anlatabilesiniz."

Medya mensubunun işinin bilgi, anlama ve anlatma olduğunu aktaran Kurtulmuş, bunun olması için en önemli şeyin kişilerin kendisini iyi yetiştirmesi olduğunu kaydetti.

"Teknolojiyi iyi kullanın"

Sertifika alan öğrencilere teknolojiyi çok iyi kullanmaları, teknolojinin medyayı ilgilendiren alanlarının iyi şekilde kullanabilecek ve değerlendirebilecek donanıma sahip olmaları gerektiğini söyleyen Kurtulmuş, yine dünyayı ve Türkiye'yi çok iyi tanımaları gerektiğini söyledi.

Meslekle ilgili olarak da üç önemli şeyin üzerinde duracağını ifade eden Kurtulmuş, bunlardan birincisinin insan onuruna saygı olduğunu kaydetti.

Kurtulmuş, bunun medyanın değerini artıran en önemli husus olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Sözü yazmak, söylemek kolaydır. Ancak medyada en önemli şey, hele hele bir takım kutuplaştırmaların konuşulduğu ortamda karşı taraftakini yok etmek için sözü kötü bir şekilde söylemek, karşınızdaki insan onurunu, bu bir siyasi mesele olabilir, günlük olaylarla ilgili bir mesele olabilir, ayaklar altına alacak şekilde hareket ederseniz, sadece karşınızdaki küçük düşürmüş olmazsınız kendinizi değersizleştirmiş olursunuz. Medyanın değeri herhalde çok reklam almasıyla, çok tiraj yapmasıyla, çok reyting almasıyla ölçülmez. Medyanın değeri, kendi değeriyle ölçülür. Bir medyanın, bir medya mensubunun değeri ise karşısındaki insana verdiği değerle ölçülür. Haberde kullandığınız dil, efendim işte son bu seri katille ilgili konularda da görüyorsunuz, kullandığınız dil, herhangi bir insan, kim olursa olsun o insana karşı kullandığınız dil ve ona karşı ortaya konulan üslup aslında sizin kendi değerinizi ölçer. Değerli bir medya mensubu olmak istiyorsanız, muhatabınıza vereceğiniz değerle sizin değeriniz ölçülür."

"Ayna gibi olmak mecburiyetindesiniz"

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, ikinci önemli konusunun ise medya mensubunun ayna gibi olması gerektiğini belirterek, insanın değer yargılarından uzak ve tarafsız olmasının düşünülemeyeceğini anlattı.

Herkesin dünya görüşü, farklı siyasi karakteri, farklı yaşam tarzları olabileceğini, ancak medya mensubu olarak bunlar üzerinden taraf tutan bir tutum içerisinde haber yapılamayacağını vurgulayan Kurtulmuş, gazetecinin fikirlerini, dünya görüşünü yansıtacağını ama topluma karşı anladıklarını anlatmak için ayna gibi olmak mecburiyeti bulunduğunu söyledi.

Kurtulmuş, üçüncü hususunda medya mensuplarının ülkenin değerlerine sahip çıkması olduğunu belirterek, "Bu ülkenin milli birlik ve beraberlik anlayışına sahip olması, tarihten beri getirdiğimiz kültürel özelliklerimize sahip olması ve sahip çıkması, bütün farklılıklarıyla bunları benimsemesi, bu değerleri ortak değer olarak kabul etmesi lazım. Maalesef zaman zaman milletin tarihsel olarak köklerini oluşturan ve bugün de en önemli zenginliğimiz olan ortak değerlerimiz üzerinden bazı kamplaşmaların, bazı tartışmaların, bazı kutuplaşmaların olması medyanın değerini artıran bir unsur değildir. Bu anlamda bütün medya mensuplarının farklı düşüncelerine rağmen bu milli, kültürel değerlerimize, bu ülkenin değerlerine sahip çıkması en temel sorumluluklarından birisidir." diye konuştu.

Diğer önemli konunun ise medya mensubunun Türkçe'yi iyi kullanma olduğunu ifade eden Kurtulmuş, vatandaşlara anadil üzerinden bir şeyler anlatılacağını, bunu yaparken de konuşma ve yazı dilinin çok iyi olması gerektiğine dikkat çekti. Kurtulmuş, bunun içinde çok iyi okunması gerektiğini kaydetti.

Kurtulmuş, çok satan gazetelerde zaman zaman çok fazla Türkçe yanlışlarının görüldüğünü belirterek, "Güçlü bir medya mensubu, güçlü Türkiye medyası için şarttır. Türk medyasının güçlü olması da Türkiye'nin en az ekonomik, siyasi ve askeri gücü kadar önemlidir." dedi.

Konuşmaların ardından Kurtulmuş, eğitim programı bitiren öğrencilere sertifikalarını verdi. Program toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Kurtulmuş: "Bir Ülkenin Önemli Güçlerinden Birisi de Nitelikli Bir Medyanın Varlığıdır"
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kurtulmuş: 'Bir Ülkenin Önemli Güçlerinden Birisi de Nitelikli Bir Medyanın Varlığıdır' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı
    02:26 Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı

    Uşak'ın Fatih Mahallesi'nde meydana gelen kazada, minibüs ile hafif ticari araç çarpıştı. Kazada karı koca yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Yaralıların durumu iyi olduğu belirtilirken, polis ekipleri kazayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık
    01:57 Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık

    Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar, Fenerbahçe ile oynadıkları zorlu maçta dayanma güçlerini sonuna kadar kullandıklarını belirterek, penaltı atışlarına kalmasının futbolcuların becerisine bağlı olduğunu söyledi. Mendilibar ayrıca, Avrupa kupalarında yarı finale kalmanın kendisini şanslı hissettirdiğini ve penaltılara bakmadığını ifade etti.

  • Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem
    01:09 Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem, çevre illerde de hissedildi. Depremde can kaybı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

  • Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar
    01:09 Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar

    Epic Games Store, her hafta ücretsiz oyunlar vermeye devam ediyor. Bu hafta ise strateji ve macera türündeki The Big Con ve Town of Salem 2 oyunları ücretsiz olarak sunulacak. Town of Salem 2, arkadaşlarınızla birlikte oynayabileceğiniz bir sosyal dedektiflik yapımı olarak öne çıkıyor. The Big Con ise Ali isimli bir karakterin hikayesini anlatıyor. Oyunları ücretsiz olarak almak için Epic Games Store'un web sitesine veya masaüstü uygulamasına giriş yapmanız yeterli.

  • Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri
    01:09 Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri

    Tecno, Camon 30 serisinin yeni modeli olan Camon 30 Premier 5G'yi piyasaya sürdü. Camon 30 Premier, şık tasarımı ve özellikleri ile dikkat çekiyor. 6,77 inç LTPO AMOLED ekran, 120Hz yenileme hızı, 50 Megapiksel selfie kamerası, MediaTek Dimensity 8200 işlemci, 12GB RAM, 512GB depolama alanı, 5000 mAh pil ve 70W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, silver ve black renk seçenekleri ile sunulacak.


Advertisement