Kurtulmuş: "Ne Rusya Türkiye'yi Ne de Türkiye Rusyayı Gözden Çıkaramaz" - Son Dakika
Politika

Kurtulmuş: "Ne Rusya Türkiye'yi Ne de Türkiye Rusyayı Gözden Çıkaramaz"

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un açıklamaları Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (1) TOKİ'nin hiçbir şekilde Sur'da işi olmayacaktır.

17.04.2016 00:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un açıklamaları Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (1)

TOKİ'nin hiçbir şekilde Sur'da işi olmayacaktır. Bu kadar net söylüyorum. Hiçbir şekilde orada TOKİ'nin kentsel dönüşümü anlamda bir çalışması olmayacak. Orada bütün bu tarihi binaların hepsi aslına uygun bir şekilde yapılacaktır"

"Ne Rusya Türkiye'yi ne de Türkiye Rusyayı gözden çıkaramaz. Türkiye ile Rusya tesadüfen komşu olmuş ülke değil. Tarihsel büyük süreçlerimiz var. Rekabetlerimiz var, çatışmalarımız var. Dostluklarımız var, ortaklıklarımız var. Zaten uluslarası ilişkiler böyle bir şeydir"

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "TOKİ'nin hiçbir şekilde Sur'da işi olmayacaktır. Bu kadar net söylüyorum. Hiçbir şekilde orada TOKİ'nin kentsel dönüşümü anlamda bir çalışması olmayacak. Orada bütün bu tarihi binaların hepsi aslına uygun bir şekilde yapılacaktır" dedi.

Çeşitli programlara katılmak üzere Ordu'ya gelen Kurtulmuş, Ordu Altaş TV ve TV 52 televizyonlarının ortak canlı yayınında, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kurtulmuş, terörle mücadeleye ilişkin, "Bir kere milletimiz şundan emin olsun ki terör örgütleri artık Türkiye'ye zarar veremeyecek bir noktaya getirilmek mecburiyetindedir. Bunun için canla başla bütün güvenlik kuvvetlerimiz, bütün silahlı kuvvetlerimiz, emniyet birilerimiz, özel harekatımız dört koldan Allah razı olsun. Hepsi çok ciddi mücadele veriyor. Hükümet olarak çok ciddi mücadele veriyoruz." dedi.

Dört koldan çalıştıklarını anlatan Kurtulmuş, "Onlar Sur'u yaktılar yıktılar ama biz daha iyisini yapacağız. Onlar Silopi'yi yakıp yıktılar mı biz daha iyisini yapacağız. Devlet olarak bizim üzerimize düşen görev bu. Çok şükür bu süreçte hem güvenlik kuvvetlerimiz üstün bir organizasyon yeteneğiyle, büyük bir koordinasyon kabiliyetiyle çok etkin bir mücadele veriyor. Hem milletimiz, özellikle bölgede yaşayan Kürt kardeşlerimiz bu anlamda terör örgütlerine hiçbir şekilde destek vermiyor. Meselenin bir an evvel bitirilmesini istiyorlar." ifadesini kullandı.

Kurtulmuş, çok acı tabloların yaşandığına dikkat çekerek, şöyle konuştu:

"Türkiye terörle ilk sefer karşılaşmıyor. Yaklaşık 40 yıl oldu. Neredeyse Türkiye yarım asırdır eli silahlı ve dışarıdan destek alan terör örgütüyle mücadele ediyor. Onlara destek veren, lojistik destek veren, yeri geldiğinde ekonomik destek verenlerin kimler olduğunu biliyoruz. Biz bunları söylediğimizde bazı dostlarımız bize kızıyor. Ama kusura bakmayın Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı Brüksel'de resmi bir toplantıdayken siz PKK'nın çadırını kurarsanız bunun adına siyasi destek derler. Dolayısıyla herkesin aklını başına devşirmesi lazım. Türkiye çok kapsamlı, çok boyutlu, çok farklı faktörlerin içerisinde olduğu biraz da Suriye'deki gelişmelerden kaynaklanan, büyük güçlerin kendi aralarındaki çıkar çatışmalarında da kaynaklanan çok ağır bir terör belası ile karşı karşıyayız."

"Allah'ın izniyle bu milletin gücü terörü yenmeyi yeter" diyen Kurtulmuş, "Ordu'dan 7 kardeşimiz de bu son süreçte şehit oldu. Hepsinin acılarını yüreğimizde yaşıyoruz. Bir şehit cenazesine gittiğimizde iki üç gün kendimize gelemiyoruz. Bir de onların anne, baba ve eşlerini düşünün. Ateş düştüğü yeri yakıyor. Bu insanlar gencecik insanlar. Bunlar gerçekten vatan savunmasını yaparken hain ve kahpe pusularla maalesef çoğu şehit ediliyor. Dolayısıyla çok büyük ve kapsamlı bir mücadele veriyoruz. Bu mücadeleyi inşallah bu millet kazanacak. Başka yolumuz yok, başka çaremiz yok. Bütün şehitlerimize bir kez daha rahmet diliyorum" şeklinde konuştu.

"Silahlı mücadelenin yanı sıra diplomatik de bir mücadele veriyoruz"

Başbakan Davutoğlu ile Sur'a yaptıkları ziyarete ilişkin bir soruyu değerlendiren Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Bilindiği üzere biz o ziyareti yapmadan bir gün evvel maalesef yine terör çeteleri orada bir bomba patlatarak toplamda 7 kardeşimizin şehit olmasına neden oldular. Bu açık şekilde korku salmaktı. Onun üzerine biz geri adım atmadık ve orayı ziyaret ettik. Oraya gittiğimizde Diyarbakır halkının gerçekten son derece coşkulu bir karşılamasına muhatap olduk. Camide namaz kılındı. Hiç hesapta yokken cami çıkışında oradaki binlerce insanın katıldığı ve miting havasında geçen çok güzel bir toplantı yapıldı."

Kurtulmuş, bunun kendilerinin kararlılıklarının da bir göstergesi olduğunu vurgulayarak, "Bundan sonra da Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde bütün arkadaşlarımız programlarını sürdürüyorlar. Evet doğrudur. Tarih boyunca terörün en kapsamlı saldırılarından birisini yaşıyoruz. Bu örgüt kurulduğu günden bu yana hiç bu kadar uluslararası destek almamıştı. Çok farklı ülkeler bir araya geldiler ve örgüte destek verdiler. Bir kısmı da destek vermeye devam ediyor. Dolayısıyla biz silahlı mücadelenin yanı sıra diplomatik de bir mücadele veriyoruz" ifadelerini kullandı.

"TOKİ'nin hiçbir şekilde Sur'da işi olmayacaktır"

Sur'da yapılan tespitler sonucunda yedi cami ve bir kilisenin hafif hasarlı olduğu bilgisini veren Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Bunların içerisinde Kurşunlu Camisi de var. O tamamen perişan olmuş vaziyette. Diğerlerinde kısmi olarak zarar söz konusu. Bunların onarılması ile ilgili olarak da sayın Kültür ve Turizm Bakanımız ve Çevre Bakanımız bir ziyaret yaptı. Yaklaşık bin 500'e yakın tarihi binalar var. Bu binaların içerisinde çok kötü olanlar var. Onların aynısının yapılması sağlanacaktır. Hafif hasarlı olanlar hemen onarılacaktır. Şundan milletimiz bir kere emin olsun ki bütün tarihi binalar kentsel dönüşüm planı çerçevesinde kaydedilmiştir."

Kurtulmuş, hiçbir tarihi binanın hiçbir tarihi kimliğinde değişiklik olmadan o binaların aynısının tekrar yapılacağını belirterek, "Bunu açıkça söylemek mecburiyetindeyim. Örgüt yine yalan propaganda yapıyor. Diyorlar ki 'bunlar bu binaları yıkacak, onun yerine TOKİ'nin 10-15 katlı binaları çıkacak.' Bu külliyen yalandır ve palavradır. TOKİ'nin hiçbir şekilde Sur'da işi olmayacaktır. Bu kadar net söylüyorum. Hiçbir şekilde orada TOKİ'nin kentsel dönüşümü anlamda bir çalışması olmayacak. Orada bütün bu tarihi binaların hepsi aslına uygun bir şekilde yapılacaktır" ifadesini kullandı.

Rusya ile ilişkiler

Rusya Devlet Başkanı Putin son günlerdeki ılımlı açıklamalarına yönelik soruya Kurtulmuş, şu yanıtı verdi:

"Daha önceki açıklamalarımda da belirtmiştim. Ne Rusya Türkiye'yi ne de Türkiye Rusyayı gözden çıkaramaz. Türkiye ile Rusya tesadüfen komşu olmuş ülke değil. Tarihsel büyük süreçlerimiz var. Rekabetlerimiz var, çatışmalarımız var. Dostluklarımız var, ortaklıklarımız var. Zaten uluslarası ilişkiler böyle bir şeydir. Zaten herkesin çıkarı vardır. Türkiye ile Rusya'nın ortak çıkarı Türkiye ile Rusya'nın kavga etmesinden değil, Türkiye'nin ve Rusya'nın iki bölgesel güç olarak mümkün olduğu kadar çok iş birliği yapmasından geçiyor. Dolayısıyla Ruslarla Suriye konusunda bir anlaşmazlıklar oldu. Rusların bu kadar müdahil olup sivil halkın öldürülmesine, özellikle Türkmen dağındaki Türkmen kardeşlerimize karşı yapmış oldukları operasyonlarda sonuna kadar karşı çıktık. Ama sonuçta Türkiye ve Rusya bazı şeyleri bahane ederek iplerini koparabilecek iki ülke değildir. Bunların Sayın Putin tarafından da görüldüğünü tahmin ediyorum. Bu demeçlerin bu anlama geldiğini biliyorum. Ama henüz aradaki soğukluk giderilmiştir, aradaki problemler çözülmüştür diyemeyiz. O noktada değiliz. Ama bu anlamda bir adım atılabilecek safhada olduğumuza inanıyorum. İnşallah onu da akılla ve ferasetle her iki ülke çözecektir diye ümit ediyorum."

Kurtulmuş: "Ne Rusya Türkiye\'yi Ne de Türkiye Rusyayı Gözden Çıkaramaz"
Kaynak: AA

Son Dakika Politika Kurtulmuş: 'Ne Rusya Türkiye'yi Ne de Türkiye Rusyayı Gözden Çıkaramaz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement