"Kurtuluş Savaşı'nda Yenişehir" Konulu Panel - Son Dakika
Yerel

"Kurtuluş Savaşı'nda Yenişehir" Konulu Panel

"Kurtuluş Savaşı\'nda Yenişehir" Konulu Panel

Bursa'nın Yenişehir ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 91.yıl dönümü kutlamaları devam ediyor.

07.09.2013 13:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa'nın Yenişehir ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 91. yıl dönümü kutlamaları devam ediyor.

Kurtuluş kutlamaları çerçevesinde kaymakamlık ve belediyenin ortaklaşa düzenlediği "Kurtuluş Savaşı Döneminde Yenişehir" konulu panel Belediye Sosyal Tesisleri'nde yapıldı. Ertuğrulgazi Anadolu Lisesi tarih öğretmenlerinden İlhan Öz ve Necmettin Kaçan ile Koyunhisar Ortaokulu sosyal bilgiler öğretmeni Özkan Özdal'ın konuşmacı olarak katıldığı paneli, Adalet ve Kalkınma Partisi Bursa Milletvekili İsmet Su, Yenişehir Kaymakamı Süleyman Yılmaz, Yenişehir Belediye Başkanı Bülent Hamdi Cingil, Garnizon Komutan Vekili Hava Binbaşı Mustafa Yıkılmaz, meclis üyeleri, okul müdürleri, öğretmenler, basın mensupları ve vatandaşlar katıldı.

Panelde, Osmanlı Devleti'nin kuruluşundan Yenişehir'in düşman işgalinden kurtuluşuna kadar geçen dönemde meydana gelen önemli olaylar anlatıldı. Tarih öğretmeni Necmettin Kaçan, Yenişehir'in başlangıcının Osmanlı'nın da başlangıcı olduğunu, bazı tarihi şahsiyetlerin hayatlarının bir köşesinde Yenişehir'in olduğunu ifade etti.

Kaçan, 1381 yılında Osmanlı Devleti'nin üçüncü padişahı Sultan Murad'ın oğlu Yıldırım Bayezid'in düğününün Yenişehir'de olduğunu anlattı. Kaçan, Yenişehir tarihinde bir diğer önemli konunun ise, Cem Sultan'ın, abisi II. Bayezid'e karşı Yenişehir ovasında yaptığı savaşta kaybettiği taht mücadelesi olduğunu ifade etti. Yenişehir'in, sulak ve geniş ovası sebebiyle Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman'ın Anadolu ve Ortadoğu seferlerinde kullandığı bir üs olduğuna dikkat çeken Kaçan'ın ardından sosyal bilgiler öğretmeni Özkan Özdal konuşmasını yaptı. Özdal, 1918-1920 yılları arasında Mondros ve Sevr anlaşmaları sürecinde Anadolu'daki gelişmeler, işgal hadiseleri ile ilgili bilgiler verdi.

Paneli yöneten Ertuğrulgazi Anadolu Lisesi tarih öğretmeni İlhan Öz ise, Anadolu'da gerçekleştirilen büyük mücadeleyi anlattı. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 'Kurtuluş Savaşı'nda Yenişehir' Konulu Panel - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement