'Kurtuluş'un Simgesi 9 Eylül - Son Dakika
Güncel

'Kurtuluş'un Simgesi 9 Eylül

\'Kurtuluş\'un Simgesi 9 Eylül

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hakkı Uyar İzmir'in kurtuluşunun 96'ncı yıldönümünde bir konferans verdi.

11.09.2018 08:56  Güncelleme: 08:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uyar, " İzmir, Kurtuluş Savaşı'nın başladığı ve bittiği yerdir. İzmir'in kıyı şeridindeki ilçelerin kurtuluşu için geçen bir haftalık süre, yürütülen mücadelenin ne kadar zor imkânlarla gerçekleştiğini göstermektedir" diye konuştu.

DEÜ Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hakkı Uyar, Tınaztepe Yerleşkesi Merkez Kütüphane Konferans Salonu'nda "9 Eylül: Kurtuluş Günü" adlı konferans verdi. Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılışı, milli mücadele ve cumhuriyetin ilk yıllarının ele alındığı konferansa DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Himmet Konur, Edebiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mustafa Daş, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Vekili Kamil Tüğen, Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Deveci ve akademisyenler katıldı.

İzmir'in kurtuluşu ve Kurtuluş Savaşı'nın sona ermesini simgeleyen 9 Eylül'ün önemine dikkat çeken DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Himmet Konur, "Tarihi bir aktör olarak devam edebilmek, tarih bilgisine ve bilincine dayanır. Dolayısıyla yakın tarihimizde olanları bilmek önemlidir. Milletimizin bugünkü yaşantısına yön veren ve yakın tarihimizin önemli bir parçası olan 9 Eylül ile ilgili böyle bir program hazırladıkları için Edebiyat Fakültesi'ne ve Prof. Dr. Hakkı Uyar hocamıza teşekkür ediyorum" dedi.

İZMİR NİHAİ HEDEFTİ

Prof. Dr. Hakkı Uyar, Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılışı, milli mücadele ve cumhuriyetin ilk yıllarını anlattığı konferansta Kurtuluş Savaşı'nda ilk kurşunun İzmir'de atıldığını hatırlattı. Prof. Dr. Uyar, "Türkiye Büyük Millet Meclisi, düzenli orduyu kurduktan sonra taarruzları başlattı. İzmir, 20. yüzyılın başında önemli bir liman ve ticaret kentiydi. Kentin Yunanlılar tarafından işgali, şehri Türk Kurtuluş Savaşı'nın sembol şehri haline getirdi. Bu açıdan İzmir, Milli Mücadele'nin nihai hedefiydi. İlk kurşunun İzmir'de atılmasıyla başlayan ve zor şartlarda devam eden Kurtuluş Savaşı'nın son kurşunu yine İzmir'de atıldı. Kentin alınmasıyla Kurtuluş Savaşı sona ererken, İzmir ve Türk Milleti için yeni bir dönem başladı" diye konuştu.

Konferansın ardından DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Himmet Konur, Prof. Dr. Hakkı Uyar'a ve zeybek gösterisi sunan halk oyunları ekibine teşekkür belgesi verdi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'Kurtuluş'un Simgesi 9 Eylül - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement