Kuru meyvede işletmeleri, üretimde yalın tekniklere odaklanacak - Son Dakika
Ekonomi

Kuru meyvede işletmeleri, üretimde yalın tekniklere odaklanacak

Kuru meyvede işletmeleri, üretimde yalın tekniklere odaklanacak

Dünya Sağlık Örgütü'nün sağlıklı ürünler listesinde yer alan ve Türkiye'nin ihracatında dünya lideri olduğu kuru meyve sektöründe, ihracatçı firmalar, ihracat yetkinliklerini yalın üretim teknikleriyle geliştirmek ve 2023 ihracat hedeflerine ulaşmak için harekete geçti.

05.11.2020 11:31  Güncelleme: 13:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünya Sağlık Örgütü'nün sağlıklı ürünler listesinde yer alan ve Türkiye'nin ihracatında dünya lideri olduğu kuru meyve sektöründe, ihracatçı firmalar, ihracat yetkinliklerini yalın üretim teknikleriyle geliştirmek ve 2023 ihracat hedeflerine ulaşmak için harekete geçti.

Ticaret Bakanlığı Koordinasyonu'yla, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nce 2019 yılı Ocak ayında başlatılan "Turkish Dried Fruits" isimli Uluslararası Rekabetin Geliştirilmesi (URGE) Projesi kapsamında sürdürülen "Yalın Üretim Teknikleri" danışmanlık faaliyeti tamamlandı.

URGE projelerinin, ihracatçı firmaların Uluslararası Rekabetçiliğinin geliştirilmesine yönelik sunulan kapsamlı bir destek programı olduğu bilgisini veren Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, "Turkish Dried Fruits" isimli URGE Projesi'nde yer alan 18 firmanın, 9 tanesinin "Yalın Üretim Teknikleri" eğitim sürecinde yer aldığını ve üretim, bakım ve kalite süreçlerinde müşteri memnuniyetinin sağlanması ve karlılığın arttırılması için danışmanlık hizmetinden yararlandığını kaydetti.

Hem müşteri memnuniyeti hem de karlılık artacak

İhracatı arttırmak artırmak için yeni pazar ve müşteri bulmakla sürdürülebilirliğin sağlanamayacağı değerlendirmesinde bulunan Celep, "Müşteri memnuniyetinin sağlanması için müşterinin istediği fiyata, kusursuz ürün ve hizmet, zamanında teslimat çok önemli. Bütün bunları yaparken işletme açısından da karlılığın arttırılması gerekiyor. "Yalın Üretim Teknikleri" eğitimiyle firmalarımızın bu denklemi doğru kurmasına aracılık ettik. Kuru meyve sektörümüzün ana ihraç ürünleri çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incirin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, sağlıklı gıdalar olduğunu Dünya Sağlık Örgütü tescil etmiş durumda. 3 üründe de üretim ve ihracatta dünya lideriyiz. 3 üründe dünyada piyasa yapıcı olmamız için prestij ürün olarak tanımladığımız bu ürünlerin kıymetini ihracatçı firmalarımızın hissetmesi ve ona göre ürünlerini piyasaya sunmaları gerekiyor. URGE Projemize katılan 19 firmamız sektörün güçlü oyuncuları ve Türkiye'nin bu ürünlerde piyasa yapıcı olmasına katkı sağlayacak firmalar. Ortaya çıkacak sinerji ile bugün 1.5 milyar dolar seviyesinde olan ihracatımızı 2023 yılı hedeflerine taşımak istiyoruz" diye konuştu.

Üretim maliyetlerinde 18,3 milyon TL tasarruf sağlandı

"Yalın Üretim Teknikleri" konulu danışmanlık faaliyetinin; Projeye dahil işletmelerin üretim, bakım ve kalite süreçlerinde uygulandığının altını çizen Başkan Celep sözlerini şöyle tamamladı: "Çalışanların geliştirilmesi ve işletme süreçlerinin iyileştirmesine yönelik yalın metodlar kullanılırken, 8 ay süren faaliyet kapsamında 600 bin TL tutarında devlet desteğinden faydalanırken, üretim maliyetlerinde sektör genelinde 18.3 Milyon TL tasarruf sağlandı. Birim zamanda üretim oranı artarken, hata ve fire oranları azaldı ve daha da önemlisi işletmelerde sürekli iyileştirme için düşünsel dönüşümün temelleri atılmış oldu. Proje kapsamında firmaların; "Fire, hata, müşteri iadesi" gibi KALİTE'yle ilgili maliyet arttıran problemlerinin azaltılması, ürün akış süresinin kısaltılması, bu çerçevede makine duruşlarının ve duruş sürelerinin azaltılması, çalışanların iş yapma şekillerinin bazı örnek uygulamalarla iyileştirilmesi ve verimin arttırılması, maliyetin düşmesi, bu çalışmalarla çalışan motivasyonunun iyileştirilmesi hedeflerinde önemli kazanımlar sağlandı. Bundan sonraki süreçte; üretim, kalite ve bakım süreçlerine ilave olarak, depo, stok yönetimi, iç lojistik ve üretim planlama, strateji, bütçeleme ve yalın ürün maliyet yönetimi süreçlerini de içeren ikinci aşama danışmanlık faaliyetine geçilmesi yönünde hazırlıklara başladık."

Kuru meyve ihracatında çekirdeksiz kuru üzüm lider

Türkiye, 2019 yılında 1 milyar 418 milyon dolarlık kuru meyve ürünleri ihraç ederken, Çekirdeksiz kuru üzüm 523 milyon dolarlık tutarla ilk sırada yer aldı. Kuru kayısı ihracatı 253 milyon dolar olurken, Kuru incir ihracatı 236 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

Antep fıstığından 131 milyon dolar döviz kazanan Türkiye, 78 milyon dolarlık badem, 29 milyon dolarlık çam fıstığı ihraç etti. Leblebi ihracatı ise; 16 milyon dolar oldu. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Kuru meyvede işletmeleri, üretimde yalın tekniklere odaklanacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kastamonu'da Son 21 Yılda 217 Bin 740 Dekar Tarım Arazisi Sulamaya Açıldı
    17:49 Kastamonu'da Son 21 Yılda 217 Bin 740 Dekar Tarım Arazisi Sulamaya Açıldı

    DSİ tarafından yapılan açıklamaya göre, Kastamonu'da son 21 yılda inşa edilen sulama tesisleri ile 217 bin 740 dekar tarım arazisi sulamaya açıldı. Ayrıca, yapılan yatırımlarla 9 baraj ve 2 gölet inşa edilerek 119,68 milyon metreküp su depolama hacmine ulaşıldı. Kastamonu'da taşkın riskini azaltmak için tamamlanan 80 taşkın koruma tesisi ile şehir merkezi, yerleşim yerleri ve arazilerin taşkın kontrolü sağlandı. Ayrıca, Kastamonu'da 86 bin 710 dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapıldı ve 13 HES tesisi ile yıllık 327,38 gigawatt enerji üretimi sağlandı.

  • Aydın Büyükşehir Belediyesi Tarım Fuarında Yoğun İlgi Gördü
    17:17 Aydın Büyükşehir Belediyesi Tarım Fuarında Yoğun İlgi Gördü

    Aydın'da düzenlenen Uluslararası Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı'nda Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı stant, drone ile gübre uygulama, hayvancılık ve arıcılık alanındaki destekleri ve Halk Ege Et'in çalışmalarıyla büyük beğeni topladı.

  • Ticaret Bakan Yardımcısı: KKTC ile ticaret hacmini artırmak ve paylarını genişletmek istiyoruz
    17:00 Ticaret Bakan Yardımcısı: KKTC ile ticaret hacmini artırmak ve paylarını genişletmek istiyoruz

    Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile 2023 yılında 2,5 milyar dolarlık ticaret hacmi gerçekleştirdik.

  • Bodrum Belediyesi Atalık Yerli Tohumları Üreticilere Hibe Etti
    16:37 Bodrum Belediyesi Atalık Yerli Tohumları Üreticilere Hibe Etti

    Bodrum Belediyesi tarafından Atalık yerli tohumlardan üretilen fideler üreticilere hibe edildi. Atalık tohumlardan üretilen fidelerle 1,5 milyonluk tasarruf yapıldı.

  • Afyonkarahisar Belediye Başkanı Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarına Katıldı
    16:15 Afyonkarahisar Belediye Başkanı Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarına Katıldı

    Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal, kentte düzenlenen Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarına katıldı. Başkan Köksal, fuarın şehir ekonomisine can suyu olmasını temenni etti.

  • Trabzon'da 'Alo 199' Çağrı Merkezi Kapatılma Kararına Tepki
    16:11 Trabzon'da 'Alo 199' Çağrı Merkezi Kapatılma Kararına Tepki

    Trabzon'da Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri bünyesinde faaliyet gösteren 'Alo 199' çağrı merkezinin kapatılma kararı, çalışanlar tarafından protesto edildi. Çalışanlar, kararın Trabzon'un ekonomisine zarar vereceğini ve 350 kişinin işsiz kalacağını belirterek tepki gösterdi.

  • MÜSİAD, Türkiye'nin Gücü Ödülleri'ni 9 Mayıs'ta verecek
    16:06 MÜSİAD, Türkiye'nin Gücü Ödülleri'ni 9 Mayıs'ta verecek

    Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), bu yıl "Türkiye Ekonomi Basını Ödülleri" ve "Bilim ve Teknoloji Ödülleri"ni tek çatı altında birleştirerek "Türkiye'nin Gücü Ödülleri" adıyla 9 Mayıs'ta Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenecek törenle verecek.

  • Ticaret Bakanlığı, restoran ve kafelerde fiyat etiketi denetimi yaptı
    16:03 Ticaret Bakanlığı, restoran ve kafelerde fiyat etiketi denetimi yaptı

    Ticaret Bakanlığı ekipleri, 81 ilde restoran ve kafelerde, tarife ve fiyat listelerinin görünür şekilde işletmenin önüne ve masaların üzerine konulması uygulamasına ilişkin denetim yaptı. Denetimlerde, fiyat tarifelerinin, iş yerlerinin giriş kapısının önüne ve masaların üstüne, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde konulup konulmadığı incelendi. Denetimler sonucunda birçok işletmeye idari para cezası uygulandı.


Advertisement