Kuru Üzüm, Çocukların Okuldaki Doktoru Olacak" - Son Dakika
Yerel

Kuru Üzüm, Çocukların Okuldaki Doktoru Olacak"

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Koçoğlu, okullarda öğrencilere sütün yanı sıra kuru üzüm dağıtılacak olmasının yerinde bir karar olduğunu belirterek, "Üzüm sütle verildiği zaman çocukların sağlığını olumlu yönde etkileyecektir.

22.02.2015 11:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MERVE TOPUZ - Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Koçoğlu, okullarda öğrencilere sütün yanı sıra kuru üzüm dağıtılacak olmasının yerinde bir karar olduğunu belirterek, "Üzüm sütle verildiği zaman çocukların sağlığını olumlu yönde etkileyecektir. Kuru üzüm için çocukların okuldaki doktoru diyebiliriz" dedi.

Koçoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuru üzümün enerji açısından değerli bir besin olduğunu söyledi. Kurutulmuş meyvelerin tümünde su oranı azaldığı için kalan maddelerin enerji sağlamada çok büyük katkısı olduğunu belirten Koçoğlu, kimi çocukların okula giderken kahvaltı yapamadığını ya da her çocuğun kahvaltıda yediklerinin aynı olmadığını ifade ederek, ara öğün olarak kuru üzüm verilerek çocukların enerji açığının kapatılabileceğini dile getirdi.

Kuru üzümün enerji vermesi dışında başka yararları da bulunduğunu ifade eden Koçoğlu, "Üzüm, mineraller açısından çok zengin bir besin. Ülkemizde demir eksikliği anemisi (kansızlık) çok görülüyor ve risk grupları arasında çocuklar da var. Bunun için üzüm, çocuklarda aneminin önlenmesine katkıda bulunabilir çünkü demir içeriği çok yüksek ve demirin beyin dokusunda da çok önemli işlevleri var. O yüzden kuru üzümün içerisinde bulunan demir, çocukların bilişsel performansını çok olumlu etkileyecek ve başarı oranını artıracaktır" diye konuştu.

Koçoğlu, kuru üzümün birçok mineral ve vitamin ile kalsiyum açısından zengin olduğunu vurguladı. Okullarda öğrencilere sütün yanı sıra kuru üzüm dağıtılacak olmasını yerinde bir karar olarak değerlendiren belirten Koçoğlu, şunları söyledi:

"Üzüm sütle verildiği zaman çocukların sağlığını olumlu yönde etkileyecektir. O yaştaki çocukların çok kalsiyum alması ileride kemik hastalıklarına yakalanma riski azalacaktır. Kan basıncının düzenlenmesinde yardımcı bir mineral olan potasyumu da üzümle almış olacaklar ayrıca üzümlerde kimyasal birtakım bileşikler de var. Bu bileşiklerin kanser, kalp-damar hastalıkları, iltihabi hastalıkları önleyici etkisi var. Lif içeriği de çok yüksek olan üzümün içerisinde bulunan lifler bağırsak çalışmalarını düzenliyor. Modern toplumlarda sık görülen kabızlık problemini önlüyor, göz sağlığını koruyor, kansızlığı önlüyor, kemik sağlığını geliştiriyor, sindirim sistemini fonksiyonlarını iyileştiriyor ve bilişsel performansı olumlu etkiliyor. Kısacası kuru üzüm için çocukların okuldaki doktoru diyebiliriz."

Prof. Dr. Koçoğlu, çocukların beslenmesi için 2,5-3 saatte bir ara öğün önerdiklerini ifade ederek, "Çocuklar nasıl olsa okulda ara öğünlerde bir şeyler atıştıracaklar, o ihtiyaçlarını besin değeri açısından yüksek bir yiyecekle tatmin etmeleri çok daha olumlu olacaktır. Onun için kuru üzüm dağıtımı yararlı bir uygulama olacaktır" dedi.

Koçoğlu, şeker oranı yüksek üzümün her çocukta aynı etkiyi göstermeyebileceğini, bazı tip şeker hastalıklarının çocukluk çağında başladığını ve çocuklarında bu tür rahatsızlık bulunan ailelerin okul yönetimini uyarması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kuru Üzüm, Çocukların Okuldaki Doktoru Olacak' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement