Kuruyan Ağaçlar Sanatla Buluşuyor - Son Dakika
Güncel

Kuruyan Ağaçlar Sanatla Buluşuyor

Kuruyan Ağaçlar Sanatla Buluşuyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park, Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı, "Yeniden Hayat Bulan Ağaçlar" sloganıyla yeni bir uygulama başlattı.

09.09.2012 14:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park, Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı, "Yeniden Hayat Bulan Ağaçlar" sloganıyla yeni bir uygulama başlattı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Florya Atatürk Ormanı'nda biyolojik ömrünü tamamlayan bir sakız ağacı, üzerine çintemani motifleri yapılarak tekrar kazanıldı. Çalışma kapsamında ağaç, ilk olarak çevresindeki yeşillik içerisinde daha kolay seçilmesi için beyaz renge boyandı, daha sonra beyaz zemin, üçlü gruplardan oluşan dört boy çintemani motif ile kaplandı. Motiflerde ise kırmızı, beyaz ve mavi renkler kullanıldı.

Söz konusu ilk çalışma, ağacın eski canlılığına bir gönderme olarak çiçek benzeri çintemani motifleri ile süslendi. Uygulama, diğer park, bahçeler ve caddelerde kuruyan ağaçlarda da yapılacak.

Verilen bilgiye göre, Orta Asya kökenli bir süsleme motifi olan çintemani, özellikle 16. ve 17. yüzyıl saray halıları ve kumaşlarında karşımıza çıkıyor. Gücün ve bereketin sembolü olan bu süsleme sanatı, çini alanında da sık sık kullanıldı.

Söz konusu projenin daha geniş bir alana yayılmasıyla asıl işlevini yitiren birçok ağaç, kesilip yok olmak yerine, geleneksel dekoratif çalışmalarla hem çevreyi güzelleştirecek hem de anıtsal bir kimliğe bürünerek doğadaki devamlılığını sürdürecek.

Sanatçı Uğursal Şark, Çağrı Toksözlü ve Serkan Oganer tarafından gerçekleştirilen uygulama, "sanatsal bir müdahale" olarak tanımlanıyor.

Muhabir: Yıldız Taşdelen Erli

Yayıncı: Sabri Çealebioğlu - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kuruyan Ağaçlar Sanatla Buluşuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement