Kuşadası'nda 'yelkovan kuşları' telef olmuş halde bulundu - Son Dakika
Güncel

Kuşadası'nda 'yelkovan kuşları' telef olmuş halde bulundu

Kuşadası'nda 'yelkovan kuşları' telef olmuş halde bulundu Aydın'ın Kuşadası ilçesinde şiirlere de konu olan yelkovan kuşları, Kocagöl önündeki plajda ölü olarak bulundu.

14.04.2023 12:32  Güncelleme: 15:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kuşadası'nda 'yelkovan kuşları' telef olmuş halde bulundu

AYDIN - Aydın'ın Kuşadası ilçesinde şiirlere de konu olan yelkovan kuşları, Kocagöl önündeki plajda ölü olarak bulundu.

Doğal güzellikleri ile birçok yaban hayatına ev sahipliği yapan Kuşadası Dilek Yarımadası Milli Parkı, denizel biyoçeşitliliğiyle de çok sayıda deniz canlısının üreme ve beslenme noktası olmaya devam ediyor. Nesli tükenme altında olan birçok deniz canlısının yanı sıra pek çok kuş türüne de ev sahipliği yapan bölgede bir grup yelkovan kuşu ölü olarak karaya vurdu.

Kuşadası ilçesi Güzelçamlı Mahallesi Kocagöl Plajı'na bir grup kuşun ölü olarak karaya vurduğu ihbarı üzerine bölgeye gelen Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, bölgede yaptıkları incelemede yaklaşık 8 kuşun ölü olarak karaya vurduğunu tespit etti. Daha öncede bölgedeki vatandaşlar tarafından 15 kuşun bulunduğunu ve köpekler tarafından parçalanmaması için kuma gömüldüğünü belirten Sürücü; "Ünlü şairlerimizden Orhan Veli'nin dizelerine konu olan Yelkovan kuşlarından bir grup, bugün Kuşadası Güzelçamlı Kocagöl önündeki plajda ölü olarak bulundu. Gelen bir ihbarda, Kocagöl plajında bir grup kuşun kumsala ölü olarak vurduğunu ve denizde de bir grup kuşun su yüzeyinde olduğu bilgisi ulaştırıldı. Vatandaşlar tarafından kıyıya vuran yaklaşık 15 adet kuşun köpekler tarafından yenmemesi için kumlara gömüldüğü bilgisi verildi. Kocagöl plajında yaklaşık 200 metrelik bir alan içinde yaptığımız araştırmalarda 8 adet daha kuş ölüsüyle karşılaştık. Kuşların yelkovan ve boz yelkovan türlerine ait olduğunu tespit ettik. Yelkovan kuşlarını, Milli Park ve Samos Adası arasındaki Dilek Boğazı'nda gruplar halinde gözlemliyoruz. Çok nadir görülen kuşlardan. Özellikle bizim bölge için ancak bu kuşların neden öldüğü konusunda bir durum tespit edemedik. Yaptığımız ağız içi kontrollerinde herhangi bir iğneye rastlamadık. Bu kuşların muhtemelen denizde bulunan bir ağa takılarak boğulup öldüğünü düşünüyoruz. Bu konuda uzman bilim insanı olan ornitolog danışman üyelerimizle de görüşüp, bu konuda bir karar vereceğiz. Özellikle Dilek Boğazı'nın batısından başlayarak körfezin güney bölgesine kadar olan alanın, böyle nadir kuş türleri, tırtak türü yunuslar ve deniz kaplumbağaları için çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı'nın denizel alan sınırlarının genişletilerek bütüncül olarak korunması türlerin geleceği açısından da çok önemlidir. Özellikle trol teknelerinin Dilek Boğazı'nda av yapmalarının engellenmesi, boğazın zengin biyolojik çeşitliliğinin sağlıklı bir şekilde devam etmesini sağlayacaktır" dedi.

"Yelkovanın olmadığı denizlerimiz daha az yeşil ve kurak olacaktır"

Bu konuda araştırmalar yürüten EKODOSD Bilim Danışmanı üyesi Ornitolog Doç. Dr. Ortaç Onmuş ise "Yelkovanlar, ülkemizde tüm denizlerde yaygın olarak görülen bir kuş türü olsa da özellikle İstanbul Boğazı'nda sıklıkla görülmesi nedeniyle İstanbul civarında yaşadığı bilinen deniz kuşlarıdır. Yüzlerce yıldır İstanbul Boğazı'nda görülmesi nedeniyle neredeyse Avrupa bu kuşu Türkiye'den tanıdı. Her yıl on binlerce yelkovan kuşu, Çanakkale ve İstanbul Boğazı'nı çok defa geçerek, Karadeniz'de beslenmekte ve kışlamaktadır. Bu iyi durumun aksine tür Türkiye'de neredeyse hiç bilinmiyor. Bugüne kadar üreme alanları bulunamadı. Temel besini küçük sardalye, hamsi ve gümüş balığı gibi küçük balıklar. Denizdeki balık yağı kokusunu 30 kilometre öteden aldıkları biliniyor. Yelkovanların ülkemizde iki ayrı türü var, ikincisi de boz yelkovan. Bu tür gümüş martı kadar iri ancak yelkovan ise bu boyutun yarısı kadardır. Her iki tür de denize dalarak derinde yakaladıkları balıklarla besleniyorlar. 30 metreye kadar daldıkları biliyor. En büyük sorunları paragat avcılığı ve balıkçıların gece ışıkla balık avlamalarıdır. Paragatlara takılı küçük balıkları yedikleri için, balıkçı iğneleriyle ölüyorlar. Deniz kirliliğine yol açan petrol atık motor yağları, sintine ve denizi kirleten plastik kirliliği çok büyük bir problem. Yelkovan kuşları, denize atılmış plastiklerin üstüne balık kokusu sinmiş olanları yiyerek bağırsak ve mide tıkanmasından ölüyorlar. Denizlerimizde yelkovan kuşu sayısı, azalan balık ve kirlenen denizle birlikte hızla azalıyor. Bu deniz kuşları dışkıları çok yüksek azot ve fosfat varlığı nedeniyle üredikleri adalardaki bitkileri koruyan ve geliştiren canlılar. Yelkovanların olmadığı denizlerimizde adalarımız daha az yeşil ve daha çok kurak olacaktır" dedi.

Kuşadası\'nda \'yelkovan kuşları\' telef olmuş halde bulundu
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Kuşadası'nda 'yelkovan kuşları' telef olmuş halde bulundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...

  • Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti
    03:03 Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti

    Bolu'da Sağlık Mahallesi'nde bir apartmanda meydana gelen olayda, ev sahibi Turgut D. ve kızı Meltem Z. bıçaklanarak yaralandı. Turgut D. olay yerinde hayatını kaybederken, Meltem Z. ise hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Şüpheli Serkan Z. ise polis tarafından yakalandı.

  • Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü
    02:54 Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü

    Bolu'nun Sağlık Mahallesi'nde ailenin damadı, tartıştığı eşi ve 65 yaşındaki kayınpederini bıçaklayarak öldürdü. Olay yerinden kaçan şahıs yakalanarak gözaltına alındı. Damat, polis ekiplerinin takibi neticesinde kısa süre içerisinde yakalanarak gözaltına alındı.

  • Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı
    02:30 Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı

    Ankara'nın Sincan ilçesinde alkollü bir sürücü, trafik ışıklarında bekleyen araçlara arkadan çarptı. 3 aracın karıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Olayın ardından kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.

  • Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı
    02:26 Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı

    Uşak'ın Fatih Mahallesi'nde meydana gelen kazada, minibüs ile hafif ticari araç çarpıştı. Kazada karı koca yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Yaralıların durumu iyi olduğu belirtilirken, polis ekipleri kazayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık
    01:57 Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık

    Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar, Fenerbahçe ile oynadıkları zorlu maçta dayanma güçlerini sonuna kadar kullandıklarını belirterek, penaltı atışlarına kalmasının futbolcuların becerisine bağlı olduğunu söyledi. Mendilibar ayrıca, Avrupa kupalarında yarı finale kalmanın kendisini şanslı hissettirdiğini ve penaltılara bakmadığını ifade etti.


Advertisement