Çin-Afrika İşbirliği Kapsayıcı Kalkınmaya Işık Tutuyor - Son Dakika
Güncel

Çin-Afrika İşbirliği Kapsayıcı Kalkınmaya Işık Tutuyor

Kuşak ve Yol İnisiyatifi ile Çin-Afrika işbirliği mekanizmasının güdümünde Çin ve Afrika arasında gelişen ilişkiler, katılımcı kalkınmanın ruhuna ışık tutuyor.

13.12.2022 22:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kuşak ve Yol İnisiyatifi ile Çin- Afrika işbirliği mekanizmasının güdümünde Çin ve Afrika arasında gelişen ilişkiler, katılımcı kalkınmanın ruhuna ışık tutuyor.

Güney Afrika'daki Angola'da bulunan hareketli Viana kentindeki 1.344 kilometre uzunluğundaki Benguela demiryolu, Kovid-19 pandemisi sırasında bir "can simidi" işlevi gördü.

Çin Demiryolu 20 Büro Grubu Şirketi (CR20) tarafından inşa edilen demiryolu, ülkenin iç bölgelerine çok ihtiyaç duyulan malzemeleri taşıyor.

SES 1 (İngilizce): LUİS CUPENALA, Angola-Çin Ticaret Odası Başkanı:

"Çin, Afrika'yı iyi bir ortak, iyi bir oyuncu yapmak amacıyla ticaret yoluyla bazı malları bir ülkeden diğerine göndermek için teknoloji getirerek, bağlantı kurarak, altyapı inşa ederek Afrika'yı harika bir ortak olarak tanımladı."

Afrika Birliği Komisyonu ile 52 Afrika ülkesi, 2021 yılına kadar Çin ile Kuşak ve Yol İnisiyatifi ile ilgili işbirliği belgeleri imzaladı.

Dünya Bankası, Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin, 2030 yılına kadar 7,6 milyon insanı aşırı yoksulluktan, 32 milyon insanı da orta derecede yoksulluktan kurtaracağını öngörüyor.

Çin destekli yürütülen bir projeyle, Zambiya'nın Lusaka kentindeki kırsal kesimlerindeki köylüler tavuk yetiştirme sektöründeki üretkenliklerini artırmak için geçen ay bilgi ve küçük ölçekli teknolojilerle donatıldı.

SES 2 (İngilizce): SİMUSHİ LİSWANİSO, Çin-Afrika Tarımsal Kalkınma ve Yoksulluğun Azaltılması için Örnek Köy Proje Koordinatörü:

"Bu, birçok açıdan iyi bir inisiyatif. Yıllar önce Çin'deki yoksulluk seviyesi oldukça yüksekken, Çin'in 40 yıldan fazla süre önce olduğu yerden şimdi bulunduğu yere nasıl geldiğini anlıyorsunuz. Bence bu Zambiya'nın alabileceği büyük bir ders. Çin'in yoksulluğu azaltma projesi oldukça sağlam ve bundan öğrenebileceğimiz çok şey var."

Çin hükümetine göre, Afrika'nın Çin'e yıllık ortalama yüzde 11,4'lük büyüme ile yaptığı ihracat sayesinde Çin, Afrika'nın tarımsal ihracatının en büyük ikinci destinasyonu haline geldi.

Shanghai'da geçen ay düzenlenen beşinci Çin ithalat fuarında, geniş Çin pazarına girme umuduyla Etiyopya kahvesi de dahil olmak üzere çok sayıda Afrika'dan tarım ürünleri sergilendi.

SES 3 (İngilizce): AARON RUTAYİSİRE, Ruanda Çiftçi Kahvesi Satış ve Pazarlama Müdürü:

"Çin Uluslararası İthalat Fuarı bize elimizdekileri gösterecek bir platform sundu. Ruanda'da kaliteli kahvemiz olduğuna inanıyoruz. Ancak bu platform olmadan, Çin gibi doğru tüketici pazarlara açılamayız."

Çin, art arda 13 yıldır Afrika'nın en büyük ticaret ortağı.

Çin hükümetinin verileri, tüm ikili ticaret hacminin 2021 yılında önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 35 artışla 254 milyar ABD dolarına ulaştığını gösterdi.

Xinhua Haber Ajansı muhabirleri Beijing'den bildiriyor. (XHTV)

Çin-Afrika İşbirliği Kapsayıcı Kalkınmaya Işık Tutuyor
Kaynak: Xinhua

Son Dakika Güncel Çin-Afrika İşbirliği Kapsayıcı Kalkınmaya Işık Tutuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İki inatçı sürücü Bahçelievler yan yol girişindeki bariyerlere böyle sıkıştı
    17:35 İki inatçı sürücü Bahçelievler yan yol girişindeki bariyerlere böyle sıkıştı

    Bahçelievler'de E5'ten yan yola geçmek isteyen iki inatçı sürücü, birbirlerini beklemeyince araçlar bariyerlere sıkıştı. Olay saat 14.00 sıralarında Bahçelievler yan yol girişinde meydana geldi. Seyir halindeki iki inatçı sürücü, E5'ten aynı anda yan yola girmek istedi. Sabırsız sürücüler, birbirlerini beklemeyince iki araç, bariyerlere sıkıştı. Sürücülerin kendi imkanlarıyla sıkıştıkları yerden çıktığı araçlarda hasar meydana geldiği öğrenildi.

  • Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti
    17:34 Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti

    Bolu'da bir apartmanda meydana gelen olayda, Turgut D. ve kızı Meltem Z. bıçaklanarak ağır yaralandı. Turgut D. olay yerinde hayatını kaybederken, Meltem Z. ise hastanede yaşamını yitirdi. Şüpheli olarak aranan Meltem Z'nin eşi Serkan Z. polis tarafından yakalandı ve tutuklandı. Turgut D. ve Meltem Z'nin cenazeleri ikindi namazının ardından defnedildi.

  • Safranbolu'da kaçakçılık operasyonunda 1 şüpheli gözaltına alındı
    17:33 Safranbolu'da kaçakçılık operasyonunda 1 şüpheli gözaltına alındı

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde düzenlenen kaçakçılık operasyonunda 1 şüpheli gözaltına alındı. Operasyonda, sanayi tipi sigara sarma makinesi, 170 paket bandrollü tütün, 5 kilogram kıyılmış tütün, 50 bin dal bandrollü boş makaron ve 8 bin dal içi doldurulmuş makaron ele geçirildi. Gözaltına alınan şüpheli M.T, hakkında adli işlem başlatıldı.

  • İran'ın İsfahan kentindeki nükleer tesislere saldırıda hasar yok
    17:29 İran'ın İsfahan kentindeki nükleer tesislere saldırıda hasar yok

    Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), İran'ın İsfahan kentinde meydana gelen saldırıda ülkenin nükleer tesislerinde herhangi bir hasar olmadığını doğruladı. İsrail'in İran'daki hedeflere düzenlediği saldırılar ABD'li haber kaynakları tarafından da doğrulandı.

  • Esenler Belediyesi, 14. Uluslararası Barış Ekmeği Festivali'nde Gazzeli çocukları ağırlıyor
    17:27 Esenler Belediyesi, 14. Uluslararası Barış Ekmeği Festivali'nde Gazzeli çocukları ağırlıyor

    Esenler Belediyesi, 14. Uluslararası Barış Ekmeği Festivali kapsamında Gazzeli çocukları İstanbul'da misafir ediyor. Festival kapsamında çocuklar, İstanbul'u keşfedecek ve dünya liderlerine barış çağrısında bulunacak. Gazzeli çocuklar, savaşın acılarını anlatarak umutlarını dile getirdi.

  • İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, Samsunspor'u Ziyaret Etti
    17:26 İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, Samsunspor'u Ziyaret Etti

    İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, Samsunspor'un şehrin en özel markası ve değeri olduğunu belirtti. Samsunspor Heyeti, Başkan Kurnaz'a adının yazılı olduğu forma hediye etti.


Advertisement