"Kuşburnu Pestili" Ürettiler - Son Dakika
Yerel

"Kuşburnu Pestili" Ürettiler

İbrahim Özdemir - Gümüşhaneli çift, kurdukları imalathanede kuşburnu pestili üretmeyi başardı.

01.01.2012 11:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İbrahim Özdemir - Gümüşhaneli çift, kurdukları imalathanede kuşburnu pestili üretmeyi başardı.

Kent merkezine bağlı Tekke Beldesi'nde imalathane kurarak, daha çok sıcak içeceklerden sayılan kuşburnundan pestil üretmeye başlayan Eski Tekke Belediye Başkanı Avni Yayla, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuşburnunun Gümüşhane ile özdeşleştiğini anlattı.

Yapılan bir çok araştırma ve sempozyumlarda uzmanların kuşburnunun gen merkezinin Gümüşhane olduğunu söylediğini belirten Yayla, doğada kendiliğinden yetişen kuşburnunun tam organik olması yüzünden kaliteli bir ürün olduğunu söyledi.

Yayla, kuşburnunun değerlendirilmesi için Gümüşhane'de 25 yıl önce fabrika kurulduğunu ve bu ürünün suyu ve marmeladının üretildiğini anlatarak, şöyle devam etti:

"Ben de eşim Türkan Yayla ile Gümüşhane'de 'kuşburnu pestili' üretebilir miyiz diye konuyu tartıştık. Dutun, kayısının, eriğin pestili oluyor da kuşburnunun neden olmasın. Malatya'da kayısıdan, doğu illerinde erikten pestil üretimi yapılıyor, kuşburnundan neden yapılmasın deyip, eşim ile kolları sıvadık. Tekke beldesinde kurduğumuz imalathanede yaklaşık 5-6 aylık deneme üretiminin ardından 'kuşburnu pestili' üretmeyi başardık. Kuşburnu pestilinin üretimi yörede sıklıkla üretilen dut pestiline göre daha zor. Kuşburnunun dikenli çalı bitkisinin meyvesi olması sebebiyle doğadan toplanması da zor" dedi.

Yayla, bilimsel verilere göre 100 gram kuşburnunda bulunan C vitamininin 1 kasa portakalın vitaminine eşit olduğunu ifade ederek, "Ürettiğimiz kuşburnu pestilinde de C vitamini çok yoğun olarak bulunmakta. Bilhassa kış aylarında başta özel müşterilerimizden olmak üzere çok sayıda sipariş alıyoruz, zira grip ve nezle gibi kış aylarında sıklıkla görülen hastalıklara karşı vücudu koruyor. Vücut direncini artırıyor" diye konuştu.

-Eşi üretiyor, kendisi satıyor-

Girişimci Avni Yayla'nın eşi Türkan Yayla ise eşine verdiği destekle kurdukları imalathanede kuşburnu pestili ürütmeye başladıklarını söyleyerek, üretimi imalathanedeki işçiler ile yaptıklarını anlattı.

Türkan Yayla, "Kuşburnu pestili üretiminde öncelikle doğadan toplanan kuşburnunun çekirdekleri çıkartılıyor. Daha sonra tıpkı dut pestilinin yapıldığı yöntem uygulanıyor. İstenildiğinde kuşburnu pestilinin cevizlisi ve fındıklısı da yapılıyor. Kuşburnu pestili dut pestilinden daha koyu renkte ve ekşimsi oluyor. Ekşi olması da içerisindeki C vitamininden kaynaklanıyor" dedi.

Avni Yayla, eşi Türkan Yayla ve işçileri tarafından Tekke beldesindeki imalathanede ürettiği kuşburnu pestilini, kent merkezindeki Atatürk Caddesi'nde yer alan iş yerinde satışa sunuyor.

- GÜMÜŞHANE

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Kuşburnu Pestili' Ürettiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement