Kütahya'da 'Uluslararası Batı Anadolu Beylikleri Tarih, Kültür ve Medeniyeti' Sempozyumu - Son Dakika
Yerel

Kütahya'da 'Uluslararası Batı Anadolu Beylikleri Tarih, Kültür ve Medeniyeti' Sempozyumu

Kütahya\'da \'Uluslararası Batı Anadolu Beylikleri Tarih, Kültür ve Medeniyeti\' Sempozyumu

Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirilen Uluslararası Batı Anadolu Beylikleri Tarih, Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu-III adlı Sempozyum DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda açılış programıyla başladı.

09.05.2014 15:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirilen Uluslararası Batı Anadolu Beylikleri Tarih, Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu-III adlı Sempozyum DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda açılış programıyla başladı.

Sempozyum açılışında konuşan Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karaaslan konuşmasında şunları belirtti: "Şehrimizin tarihinin inceleme konusu yapıldığı bu toplantı 3 gün sürecek. Bu süre içerisinde çinilerin, çeşmelerin, çınarların şehri, kuruluş ve kurtuluşun şehri diye tanımladığımız şehrimizi daha yakından tanımak, dolayısıyla daha çok sevmek için çok daha fazla gerekçelerinin olduğunu hep beraber göreceğiz. Yaşanan şehir esasen bizim kimliğimiz, bizden bir parça, bizi temsil eden ve bizi biz yapan en önemli değerdir. Şehirleri tanımadan kültürler ve medeniyetler tanınamaz. Eğer yeni yetişen gençler kendi kökleri olan Anadolu Beylerbeyliğine 400 yıl başkentliğini yapan buşehrin kültürel kimliğini bilmeden bu şehirden ayrılırlarsa doğrusu eğitimlerini tam anlamıyla tamamlamış sayılmazlar. Beylikler dönemi esasen çok fazla bilinen bir dönem değil. Eğer biraz kendimizi eleştirmek gerekirse kültürümüzle, tarihimizle ilgili çok ayrıntılı bilgilere sahip değiliz. Çok kısa özet bilgilerden oluşan bir tarih anlayışına sahibiz. Tarihi sevdirmek, yaşadığımız şehri sevmek ve giderek kendi kültür ve medeniyetimizin, dünya medeniyetler ailesi içerisindeki gücünü önemini kavramak için kodlarını çözmek zorundayız. Germiyanoğulları Beyliğiyle ilgili 3 gün boyunca bilim insanları tartışacak."

Rektör Prof. Dr. Ahmet Karaaslan, sempozyumun oluşmasında değerli katkılar sunan Kütahya Valisi Şerif Yılmaz'a, Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu'na, TTK Başkanı Prof. Dr. Metin Hülagü'ye, 9 Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün'e, Ege ÜniversitesiRektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz'a ve İzmir Katip Çelebi Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan'a katılımlarıyla sempozyumu onurlandıran Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan'a, sempozyum düzenleme kurulu üyelerine, sempozyum sekretaryasına ve bilim kurulunun üyelerine teşekkür etti.

Sempozyumda konuşan Kütahya Valisi Şerif Yılmaz DPÜ'nün son yıllarda bu güzel çalışmalara öncülük ettiğini, daha önceden Ahteri Sempozyumunun yapıldığını belirterek bu gibi sempozyumların devam etmesini diledi.

Vali Yılmaz, konuşmasında şunları ifade etti: "Ecdattan miras kalan ve burada hüküm sürmüş medeniyetlerin bıraktığı tarihi eserleri gelecek kuşaklara aktarma yönünde bizler gereğini yapmaya çalışıyoruz. Kültürün fiziki mekanlarla bağlı kalmayarak, değerlerin içerisini dolduran kültürel mirasında gündemde tutulması ve gelecek kuşaklara aktarılması gerekiyor. Germiyanoğulları Beyliği Sempozyumu bu amaçla medeniyet ve kültürün gelecek kuşaklara aktarılması ve bir bütün halinde ele alınması açısından oldukça önemlidir."

Konuşmasında Kütahya'nın tarihteki önemini hatırlatan Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu; "Birçok şehre nasip olmayan geçmişi ve günümüzdeki şairleri, edipleri, sanat ve sanatçılarıyla dün olduğu gibi bugün de Kütahya'mız bir kültür ve sanat şehridir" diye konuştu.

Düzenleme Kurulu Üyesi Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Mehmet Şeker, Batı Anadolu Beylikleri kültür ve tarihini konu alan sempozyum konusunda bilgi vererek, "Sempozyumla Hem Kütahya tarihine hem de Germiyanoğulları Beyliği tarihine ışık tutacağız. Bize ev sahipliği yapan Dumlupınar Üniversitesi Rektörlüğü'ne de teşekkür ediyorum. Fen Edebiyat Fakültesi'nin Tarih Bölümü'ne de şükranlarımı sunuyorum. Bu çalışmalarda onların büyük emeği var. Katıldığınız için teşekkür ediyorum" dedi.

Anadolu Beyliklerinin; Anadolu'yu camiler, medreseler vb. eserlerle medeniyet yuvası haline getirdiklerini kaydedenDokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halit Köse, Türkiye'de yöneticiler Türk ve Dünya tarihini bilmelidir, böylece daha iyi bir yönetim gerçekleştireceklerdir" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından sergi açılışı yapıldı. Davetliler sergiyi gezerek yapılan sanat eserleri hakkında sanatçılardan ve DPÜ GSF öğretim üyelerinden ayrıntılı bilgi aldı.(EFE) - KÜTAHYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kütahya'da 'Uluslararası Batı Anadolu Beylikleri Tarih, Kültür ve Medeniyeti' Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement