Askere gidecek Kütahyalı gençler mani söyleyip harçlık topladı - Son Dakika
Güncel

Askere gidecek Kütahyalı gençler mani söyleyip harçlık topladı

Kütahya'nın Gediz ilçesinde silah altına alınacak gençlere harçlık toplanan "asker davulu" geleneği asırlardır yaşatılıyor.

13.08.2022 09:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kütahya'nın Gediz ilçesinde silah altına alınacak gençlere harçlık toplanan "asker davulu" geleneği asırlardır yaşatılıyor.

Eskigediz beldesi Akçaalan Mahallesi'nde nesilden nesle aktarılan geleneğe göre, celp dönemlerinde özel kıyafetler giyen gençler, Türk bayrağı ile davul zurna eşliğinde maniler söyleyerek evleri dolaşıyor.

Bu sene askere gidecek 13 genç, geleneğe uyarak harçlık topladı. Gençler, mahalle meydanında akşam saatlerinde oyun havaları eşliğinde oynadı.

Akçaalan Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Halil Oyan, AA muhabirine, bu geleneğin, mahalle halkı arasında birlik ve beraberliğin sağlanmasında önemli olduğunu söyledi.

Gençlerin ilk olarak şehitlikte dua ettiğini belirten Oyan, şöyle konuştu:

"Kümesten alınan horozun kesilmesiyle başlayan geleneğimiz 10 gün sürüyor. Gençlerimiz davul ve zurna eşliğinde maniler söyleyerek köydeki tüm evleri tek tek dolaşıp kapılarını çalıyor. Buna istinaden köyümüzün sakinleri, askere gidecek gençlerimize imkanları dahilinde para, arpa, buğdayın yanı sıra çeşitli hediyeler veriyor. Daha sonra ise toplanan para ve diğer malzemelerin bir kısmı askerlerimize harçlık olarak veriliyor, kalan kısmı ise köyün ihtiyaçları için kullanılıyor. Yaklaşık 300 yıldan beri sürdürülen köyümüzün bu geleneği bize babalarımızdan ve dedelerimizden miras kaldı. Biz de bu geleneği günümüzün şartlarına göre sürdürmekteyiz."

Asker adaylarından Muhammet Akçadurak da geleneğin askere gidecek gençler için büyük moral ve motivasyon kaynağı olduğunu vurguladı.

Mahalle sakinlerinden Cihan Engür ve "asker davulu başı" Zafer Abidin Bulat ise geleneğin bundan sonra da devam etmesini diledi.

Askere gidecek Kütahyalı gençler mani söyleyip harçlık topladı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Askere gidecek Kütahyalı gençler mani söyleyip harçlık topladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi
    23:25 Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi

    Mersin Devlet Opera ve Balesi, Tim Rice'ın librettosunu yazdığı, Andrew Lloyd Webber'in müzikleri ile hazırlanan 'Evita Müzikali'nin prömiyerini Mersin Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdi. Müzikalin rejisörlüğünü Caner Akın üstlenirken, orkestra şefliğini Aytuğ Ülgen ve Orkhan Hashimov yaptı. Eserde dekor tasarımı Özlem Topuz, kostüm tasarımı Olcay Engin Kaymaz ve koreograf tasarımı Emre Karaca imzası taşıyor. Müzikalde, eski Arjantin devlet başkanlarından Juan Peron'un eşi Eva Peron'un hayatı anlatıldı. Prömiyere, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk de katıldı.

  • Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'a sıkılan kurşun Türkiye'ye, adalete ve hukuka sıkılan kurşundur
    23:24 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'a sıkılan kurşun Türkiye'ye, adalete ve hukuka sıkılan kurşundur

    Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'a sıkılan kurşunun Türkiye'ye, adalete ve hukuka sıkılan kurşun olduğunu belirterek, "Bundan sonraki hakim ve savcılarımız, yargı mensuplarımız şehidimizin emanetine sahip çıkma noktasında hep beraber mücadelemizi...

  • Kastamonu'da Camiye Giden Vatandaşlar Tarafından İnşaat Alanında Erkek Cesedi Bulundu
    23:24 Kastamonu'da Camiye Giden Vatandaşlar Tarafından İnşaat Alanında Erkek Cesedi Bulundu

    Kastamonu'nun Kuzeykent Mahallesi'nde yatsı namazı için camiye giden vatandaşlar, inşaat alanında bir erkek cesedi buldu. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yapılan incelemeler sonucunda cesedin İsmail Konukçu'ya ait olduğu ve baş bölgesinden darbe aldığı tespit edildi. İsmail Konukçu'nun intihar ettiği şüphesi üzerinde duruluyor.

  • Gaziantep'te kamyonetle çarpışan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti
    23:23 Gaziantep'te kamyonetle çarpışan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti

    Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde Cemal Sönmez (62) idaresindeki motosiklet ile Kadir K. (29) yönetimindeki kamyonet çarpıştı. Motosiklet sürücüsü olay yerinde hayatını kaybederken, kamyonet sürücüsü gözaltına alındı.

  • Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı
    23:14 Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı

    Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı tarafından yürütülen AB destekli proje kapsamında, gençlerin dijital sektörlerde istihdamının arttırılması hedefleniyor. Projenin açılışı Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi'nde gerçekleştirildi. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, gençlerin ve kadınların işgücüne katılımının düşük olmasının önemli bir sorun olduğunu belirterek, projenin bu soruna çözüm üretmeyi hedeflediğini ifade etti. Proje kapsamında gençlere eğitimler ve işletmelerle eşleştirme çalışmaları yapılacak.

  • Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze Ramazan Ayı Vesilesiyle İftar Programı Düzenledi
    23:11 Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze Ramazan Ayı Vesilesiyle İftar Programı Düzenledi

    Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze, Müslüman diplomatlar ve siyasetçiler ile Tüm Gürcistan Müslümanlar İdaresi yetkililerine iftar verdi. Programda konuşan Kobakhidze, ülkesinde yaşayan Müslümanların, Gürcistan'ın gelişmesi ve kalkınmasına önemli katkı sağladıklarını ifade etti. Gürcistan'daki tüm Müslümanların kardeşlik ve barış içinde yaşadıklarını kaydeden Kobakhidze, devletin Müslüman toplumuna sağladığı desteklerin artacağını belirtti.

  • TİKA Kosova'da iftar verdi
    23:10 TİKA Kosova'da iftar verdi

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kosova'nın başkenti Priştine'de düzenlenen bir etkinlikte iftar verdi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, Kosova Başbakanı Albin Kurti ve diğer birçok önemli ismin katıldığı etkinlikte, Türkiye'nin Kosova'ya olan desteği ve iki ülke arasındaki güçlü bağlar vurgulandı.

  • İçişleri Bakanı Yerlikaya: Seçimlerde Huzur ve Güven Sağlayacağız
    23:05 İçişleri Bakanı Yerlikaya: Seçimlerde Huzur ve Güven Sağlayacağız

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, seçimlerin huzur ve güven ortamında yapılması görevinin İçişleri Bakanlığı'na ait olduğunu belirterek, 600 bin mesai arkadaşıyla seçim sürecinde bu huzuru ve güveni sağlayacaklarına inandıklarını söyledi. Yerlikaya ayrıca, terör örgütleri ve organize suç örgütleriyle mücadelede elde ettikleri başarıları vurgulayarak, devletin ve milletin iradesinden daha büyük bir güç olmadığını ifade etti.


Advertisement