Kuveyt Dışişleri Bakan Yardımcısı Carallah Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Kuveyt Dışişleri Bakan Yardımcısı Carallah Açıklaması

Kuveyt Dışişleri Bakan Yardımcısı Halid el-Carallah, Yemen'de 10 Nisan'da ilan edilecek ateşkes ile ilgili yarın çalıştay düzenleyecek Yemenli tarafların ülkesine ulaştığını belirtti.

05.04.2016 20:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kuveyt Dışişleri Bakan Yardımcısı Halid el-Carallah, Yemen'de 10 Nisan'da ilan edilecek ateşkes ile ilgili yarın çalıştay düzenleyecek Yemenli tarafların ülkesine ulaştığını belirtti.

Carallah ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ortadoğu özel temsilcisi ve Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov Kuveyt'te bir araya geldi.

Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Carallah, Yemen'de 10 Nisan'da ilan edilecek ateşkesle ilgili yarın çalıştay düzenleyecek Yemenli tarafların ülkesine ulaştığını ifade etti.

Ateşkes sağlanmasının ardından 18 Nisan'da Kuveyt'te düzenlenmesi planlanan barış müzakereleri için ümitli olduklarını ve olumlu sonuçlar doğuracağına inandıklarını kaydeden Carallah, şöyle devam etti:

"Yemenli taraflar arasında yapılacak müzakerelere ev sahipliği yapmak için hazırlıklarımızı tamamlamaya çalışıyoruz. Söz konusu görüşmelerin Yemenli kardeşlerimizin kanını akıtan çatışmaları sonlandırmasını ve Yemen halkının insani durumuna çözüm getirmesini ümit ediyoruz."

Bogdanov da Rusya'nın Yemen müzakerelerinin başarı çerçevesinde yürütülmesi için Kuveyt ile çalıştığını, Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Veled Şeyh Ahmed'in çabalarını desteklediklerini kaydetti.

Bogdanov, Kuveyt'in söz konusu müzakerelere ev sahipliği yapmasının, krizi bitirecek kapsamlı bir anlaşmaya varmak ve taraflar arasında siyasi diyaloğa başlanması için uygun bir fırsat olduğunu ifade etti.

BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Veled Şeyh Ahmed, daha önce yaptığı açıklamada, müzakerelerin, geri çekilme, silahların teslimi, güvenlik düzenlemeleri, siyasi çözüm ile mahkum ve tutukluların serbest bırakılması için bir komite kurulmasıyla birlikte 5 konu üzerinde yürütüleceğini kaydetmişti.

Yemen'de müzakerelerin yeniden başlaması ve çatışmaların durması konusunda tarafların anlaştığını belirten Veled Şeyh Ahmed, BM'de düzenlediği basın toplantısında, ülke genelinde çatışmaların durması kararının 10 Nisan gece yarısı itibarıyla başlayacağını, 18 Nisan'da da tarafların katılımıyla Kuveyt'te müzakerelerin yeniden başlayacağını açıklamıştı.

Yemenli taraflar arasındaki müzakerelerin birinci ve ikinci turu BM gözetiminde İsviçre'de gerçekleşmiş ancak anlaşma sağlanamamıştı.

Husilerin Yemen'deki ilerleyişini durdurmak amacıyla Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, geçen yıl 26 Mart'ta "Kararlılık Fırtınası" adı verilen hava harekatı başlatmıştı. Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yönetiminin müdahale çağrısı üzerine başlatılan operasyonun 21 Nisan'da sona erdiği açıklanmış, ardından Yemen halkı için artık "Umuda Dönüş" operasyonunun başladığı duyurulmuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kuveyt Dışişleri Bakan Yardımcısı Carallah Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement