Kuzey Akım'daki sızıntılarda sabotaj ihtimali güçleniyor - Son Dakika
Güncel

Kuzey Akım'daki sızıntılarda sabotaj ihtimali güçleniyor

Kuzey Akım\'daki sızıntılarda sabotaj ihtimali güçleniyor

Rus gazını Almanya'ya taşıyan Kuzey Akım 1 ve 2 boru hatlarındaki sızıntılarda sabotaj ihtimali güçleniyor.

28.09.2022 14:09  Güncelleme: 14:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rus gazını Almanya'ya taşıyan Kuzey Akım 1 ve 2 boru hatlarındaki sızıntılarda sabotaj ihtimali güçleniyor. AB'den üst düzey temsilciler bu yönde önemli ipuçları olduğunu açıkladı. Avrupa Birliği'nin (AB) üst düzey siyasi temsilcileri Rus gazını Baltık Denizi üzerinden Almanya'ya taşıyan Kuzey Akım 1 ve 2 boru hatlarında tespit edilen sızıntılarla ilgili kasıt olabileceğine dair birtakım belirtilere rastlandığını açıkladı.

Sızıntıların nedeni konusunda henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak sabotajdan şüpheleniliyor.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Avrupa altyapısına yönelik "kasti girişimleri" açıklığa kavuşturma sözü verdi.

Sızıntıların nedenleri hakkında soruşturma başlatılmasını isteyen Borrell, "Şu anda eldeki tüm mevcut bilgilerin kasıtlı bir eyleme işaret ettiğini" söyledi.

Borrell, "Nedenlerinin tam olarak açıklığa kavuşturulmasını destekleyen soruşturmaları destekleyeceğiz" dedi.

Borrell diğer yandan da AB'nin enerji güvenliğini artımaya yönelik adımlar atılacağını da kaydetti.

Michel: Hesap sorulacak

AB Konseyi Başkanı Charles Michel ise, Kuzey Akım 1 ve 2 boru hatlarına yapılan "sabotaj eylemlerinin" AB'nin enerji arzını istikrarsızlaştırmaya yönelik başka bir girişim olduğunu söyledi.

Michel, olayın sorumlularından hesap sorulacağını söyledi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Salı akşamı yaptığı açıklamada, Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen ile "sabotaj eylemi" hakkında konuştuğunu söyledi.

Von der Leyen, Frederiksen'in kendisine, sızıntıların bir kaza sonucu değil, "kasıtlı eylemler" sonucu oluştuğunu aktardığını belirtti.

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson da, patlamalar olduğuna dair açıklamalarda bulunmuştu.

Sızıntı Pazartesi gününden beri sürüyor

Boru hatlarında Pazartesi gününden bu yana Danimarka'nın Bornholm Adası yakınlarındaki üç ayrı noktada sızıntı gerçekleşiyor.

Danimarka donanması, deniz yüzeyinde geniş bir kabarcık oluşumunu gösteren görüntüler yayınladı.

Danimarka Başbakanı Frederiksen, Danimarkalı yetkililerin bunun bir kaza olmadığı konusunda net bir görüşe sahip olduğunu söyledi. Ancak Başbakan olası sebepler hakkında yorum yapmadı.

Kuzey Akım 1 ve 2 hatları şu anda aktif değiller ancak içlerinde gaz bulunuyor.

Danimarka Enerji ve İklim Bakanı Dan Jörgensen, borulardaki metanın tamamen boşalmasının en az bir hafta süreceğini açıkladı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen sızıntının arkasında yatan nedenleri kesin olarak ortaya çıkarmanın son derece önemli olduğunu belirterek, Avrupa enerji altyapısının kasıtlı olarak kesintiye uğratılmasının kabul edilemez olduğunu ve mümkün olan en güçlü tepkinin verileceğini ifade etti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in de sızıntıların "bir saldırı veya bir tür sabotaj sonucu" oluştuğunu söyledi. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ise soruşturma çağrılarını desteklediğini ve Avrupa enerji güvenliğininin sağlanmasına yönelik çalışmaları teşvik edeceklerini kaydetti.

Rusya'ya suçlama

Norveçli askeri uzman ve deniz subayı Tor Ivar Strömmen ise, AFP'ye yaptığı açıklamada, olayın sorumlusu olarak aklına ilk Rusya'nın geldiğini belirterek, "Doğal gaz boru hatlarında sızıntı olması son derece nadirdir" dedi.

Kuzey Akım boru hatlarının oldukça yeni olduğunu ifade eden subay, henüz kullanıma açılmayan Kuzey Akım 2'nin ise çok daha yeni olduğunu vurguladı. "Bunun tek açıklaması sabotaj" diye konuşan Strömmen, Rusya'yı işaret etti.

Petrol boru hatlarını işleten Nord Stream şirketinden yapılan açıklamada da, yerel yetkililerle işbirliği içinde hasarın tespiti ve olayın nedenlerini açıklığa kavuşturmak için soruşturma başlatıldığı duyuruldu.

Şirketten yapılan açıklamada da boru hatlarının tamirinin ne kadar süreceğinin henüz bilinmediği ifade edildi.

AFP, DW/TY,HT

Kaynak: Deutsche Welle

Son Dakika Güncel Kuzey Akım'daki sızıntılarda sabotaj ihtimali güçleniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Elazığ'da Afganistan uyruklu 3 göçmen yakalandı
    12:29 Elazığ'da Afganistan uyruklu 3 göçmen yakalandı

    Elazığ'da polis ekipleri tarafından yapılan aramada bir otomobilin bagajında gizlenen Afganistan uyruklu 3 göçmen yakalandı. Göçmen kaçakçılığı yapan bir şüpheli ise gözaltına alındı ve tutuklanarak cezaevine gönderildi. Düzensiz göçmenler ise İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Şanlıurfa'da dere suyuna kapılan çocuğun arama çalışmaları devam ediyor
    12:27 Şanlıurfa'da dere suyuna kapılan çocuğun arama çalışmaları devam ediyor

    Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde dere suyunun akıntısına kapılarak kaybolan 11 yaşındaki çocuğu arama çalışmaları 7'nci gününde de devam ediyor. Ekipler, çocuğu bulmak için Suriye sınırına kadar ilerledi. Sualtı arama ve kurtarma ekipleri, henüz herhangi bir sonuç elde edemedi.

  • Osmaniye'de uyuşturucu operasyonunda 12 kişi tutuklandı
    12:26 Osmaniye'de uyuşturucu operasyonunda 12 kişi tutuklandı

    Osmaniye'de polisin son bir haftada düzenlediği operasyonlarda uyuşturucu satıcılarına yönelik yapılan aramalarda, 1025 gram bonzai, 350,87 gram fubinica, 200,19 gram kubar esrar ve diğer uyuşturucu maddeler ele geçirildi. Operasyonlarda tutuklanan 12 kişi cezaevine gönderildi.

  • İzmir'de Sünger Kent projesi yayılıyor
    12:26 İzmir'de Sünger Kent projesi yayılıyor

    İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bornova Çamdibi Mahallesi'ndeki Mediha Mahmut Bey Ortaokulu'nda uygulanan Sünger Kent projesini yerinde inceledi. Başkan Soyer, projenin hayatı dönüştürecek büyük bir adım olduğunu belirtti.

  • 19 Yaş Altı Kadın Milli Futbol Takımı, Avrupa Şampiyonası 2. tur maçları öncesi Antalya'da bir araya geldi
    12:25 19 Yaş Altı Kadın Milli Futbol Takımı, Avrupa Şampiyonası 2. tur maçları öncesi Antalya'da bir araya geldi

    Türkiye Futbol Federasyonu'nun internet sitesine açıklamalarda bulunan milli takımın teknik direktörü Aytürk Kıyıcı, 19 Yaş Altı Kadın Milli Futbol Takımı'nın Avrupa Şampiyonası 2. tur maçları öncesi Antalya'da kamp yaptığını ve hazırlıklarını tamamladıklarını belirtti. Takımın hedefinin Faroe Adaları ve Ermenistan maçlarını kazanarak A Ligi'nde mücadele etmek olduğunu vurgulayan Kıyıcı, oyuncuların son durumlarını görmek ve birlikte oynama alışkanlığı kazandırmak için kampın önemli olduğunu ifade etti. Ay-yıldızlılar, 3 Nisan'da Faroe Adaları ve 9 Nisan'da Ermenistan ile karşılaşacak.

  • Toz Taşınımı İnsan Sağlığını Olumsuz Etkiliyor
    12:25 Toz Taşınımı İnsan Sağlığını Olumsuz Etkiliyor

    ANKA Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. İlker Özsaraç, toz taşınımının insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekerek, astım ve KOAH gibi nefes darlığı hastalığı olanların dışarı çıkmamaları konusunda uyardı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü ise toz taşınımı beklendiğini belirterek tedbirli olunması çağrısında bulundu.

  • Gaziantep'te okul servisi çarpması sonucu bir kişi hayatını kaybetti
    12:25 Gaziantep'te okul servisi çarpması sonucu bir kişi hayatını kaybetti

    Gaziantep'in Şehitkamil ilçesinde, kimliği henüz belirlenemeyen bir okul servisi, Karşıyaka Mahallesi'nde İbrahim Taş'a çarptı. Olay yerine gelen sağlık ekipleri, Taş'ın hayatını kaybettiğini tespit etti. Okul servisi sürücüsü gözaltına alındı.

  • Erzurum İspir'de Trafik Kazası: Sürücü Hayatını Kaybetti
    12:23 Erzurum İspir'de Trafik Kazası: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Erzurum'un İspir ilçesinde meydana gelen trafik kazasında sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği otomobil virajı alamayarak uçuruma yuvarlandı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Esenyurt'ta Yangında Mahsur Kalan 4 Kişi Kurtarıldı
    12:23 Esenyurt'ta Yangında Mahsur Kalan 4 Kişi Kurtarıldı

    Esenyurt'ta bir binada çıkan yangında engelli bir çocuğun çakmakla oynaması sonucu apartmanda mahsur kalan 4 kişi itfaiye tarafından kurtarıldı. Yangın sırasında çatıya çıkan bir adam ise dron ile havadan görüntülendi. Yangın nedeniyle binada büyük çapta maddi hasar meydana gelirken, çocuğun daha önce de benzer bir şekilde yangın çıkardığı belirtildi.


Advertisement