Kuzey Kıbrıs'ta Psiko-Sosyal ve Dini Hayat Üzerine Araştırma - Son Dakika
Yerel

Kuzey Kıbrıs'ta Psiko-Sosyal ve Dini Hayat Üzerine Araştırma

Kurbani Geyik - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Psiko-sosyal ve Dini Hayat Üzerine Yapılan Bir Araştırmada Dikkat Çekici Sonuçlar Ortaya Çıktı.

26.03.2011 11:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kurbani Geyik - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde psiko-sosyal ve dini hayat üzerine yapılan bir araştırmada dikkat çekici sonuçlar ortaya çıktı.

Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Psikolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Karaca, Lefkoşe, Girne, Magosa, Güzelyurt ve Lefke başta olmak üzere adanın kuzeyinin birçok yerinde, anket ve yüz yüze görüşme yöntemiyle psiko-sosyal ve dini hayatla ilgili yaptığı araştırmada ilginç bulgular elde etti.

Dini hayatın bilgi ve davranış boyutu, dinin orjinalinde olmayan bazı inanış ve davranışlar (bidat ve hurafeler), bireysel ve sosyal yabancılaşma konularında ölçeklerin kullanılarak yürütülen araştırma için yapılan ankete, yaşları 12-75 arasında değişen, yaş ortalaması 29 olan toplam bin 350 kişi katıldı.

Karaca, araştırma sonuçlarıyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 4 bin kişiye anket formu dağıttıklarını, bin 350 kişinin kendilerine geri dönüş yaptığını söyledi.

Kimlik referansı olarak ankete katılanların, yüzde 48.9'unun Türk, yüzde 15'inin Kıbrıslı Türk, yüzde 16.8'inin Müslüman, yüzde 11'inin Osmanlı ve yüzde 7'sinin ise kendisini dünya vatandaşı olarak tanımladığına dikkati çeken Karaca, kendisini Osmanlı olarak tanımlayanlarda dini inanç boyutunda yüksek sayılabilecek skorlar ortaya çıktığını belirtti.

-"KIBRIS HALKININ DİNİ BİLGİSİ TÜRKİYE'YE GÖRE ZAYIF"-

"Cuma namazını tek başına kılmak mümkündür", "Oruçlu kimse yalan söylerse orucu bozulur" gibi seçeneklerin yer aldığı ve doğru olup olmadığının işaretlenmesinin istendiği sorulara verilen cevapları değerlendirdiklerinde, ortalama puanın 10 üzerinden 5.73 olarak belirlendiğini kaydeden Karaca, Türkiye'deki bir araştırmada ise bu puanın 7.71 olarak tespit edildiğine dikkati çekti.

"Halkının dini bilgisi, Türkiye halkına göre yüzde 20 daha zayıf çıktı" diyen Prof. Dr. Karaca, dini bilgi boyutunun, kimlik referansına göre incelendiğinde ise çok daha dikkat çekici bulgulara ulaştıklarını kaydetti.

Dini bilgi skoru açısından en düşük grubu, 20-30 yıldan beri Kuzey Kıbrıs'ta yaşayanların oluşturduğuna işaret eden Karaca, "30 yıldan beri Kıbrıs'ta yaşayan, Kıbrıs yerlisi ya da Türkiye'den 30 yıl önce gidip orada yaşayanların dini bilgi düzeyleri diğerlerine oranla düşük. Bu gurubun dini bilgi skoru 10 üzerinden 4 olarak tespit edildi" dedi.

Karaca, dini davranış boyutuyla ilgili yapılan ölçümlerde de yine kendini Kıbrıs Türkü olarak görenlerin 24 puan üzerinden 11.12 puan alarak skoru en düşük olan kesim olduğunu tespit ettiklerini bildirdi.

Gençlerin ahlaki durumuyla ilgili bir soruya da 40 yaşının üzerinde olanların yüzde 83'ünün, kendi gençlik dönemlerine göre, Kıbrıslı gençlerin ahlaki bakımından daha kötü durumda olduğu yönünde görüş bildirdiğini belirten Karaca, evlilik öncesindeki cinsel ilişkiyi, ankete katılanların yüzde 33'ünün normal olarak algıladığını, yüzde 50'sinin ise evlilik öncesi cinsel ilişkiye karşı olduğunu tespit ettiğini ifade etti.

-KIBRIS SORUNU-

Ankette, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin kanaatleri de sorduklarını dile getiren Karaca, ankete katılanların yüzde 54'ünün çözüm için umutsuz olduğunun ortaya çıktığını, yüzde 17.6'sının ise umutlu olduğu yönünde görüş bildirdiğini belirterek, yüzde 17.1'inin çekimser, geri kalan yüzde 8.9'nun ise bu soruna ilgisiz olduğunun anlaşıldığını belirtti.

Kıbrıs sorununu çözümü için ankete katılanların yüzde 57'sinin katkıda bulunabileceğini, yüzde 25'inin ise kararsız olduğunu ve yüzde 7.6'sının ise katkı vermeyeceği yönünde görüş belirttiğini anlatan Karaca, "Kıbrıs sorununda olduğu gibi birçok konuda Kıbrıs halkında bir ayrışma var. Orada, Kıbrıs yerlisi, Türkiye Türkleri ve nüfus mübadelesi ile Güney Kıbrıs'tan gelen göçmenler olmak üzere bir ayrışma söz konusu. Bu kesimler arasında bir türlü kaynaşma sağlanamamış" diye konuştu.

-"İNGİLİZLER BİRİNCİ SINIF VATANDAŞ OLARAK GÖRÜLÜYOR"-

Karaca, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne giderek yüz yüze görüşmelerde bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"İngilizler hala orada birinci sınıf vatandaş olarak kabul ediliyor. İngiliz oraya geldiğinde bütün kapılar ona açıktır. Tatil yapmaya gelen çok fazla İngiliz var ve Türklerden kimsenin giremediği İngiliz köyleri var, orada. İkinci sınıf vatandaş ise Kuzey Kıbrıslılardır. Mübadeleden sonra adanın güneyinden gelen Kıbrıslı Türkler ise üçüncü sınıf olarak görülürken, dördüncü sınıf ise Türkiye'den 1974 sonrası gidenler. Oradakilerin algısı bu. Özellikle bizim Türkiye'den gidenlerin algısı bu. İnsanlar arasında güçlü sosyal ilişkiler yok. Eski kuşak yerli Kıbrıslılar buradan gidenlere daha sıcak bakıyor. Savaş yıllarını yaşamış olanların Türkiye'nin ne öneme sahip olduğunu daha iyi algılayabiliyorlar ama o yılları yaşamamış, yeni yetişen gençlik var orada. Onlar farklı düşünüyor, daha seküler, daha faydacı bakıyorlar olaya ve buradan giden Türklerin orada kendi ekmeklerine ortak olduğunu düşünüyor. Kıbrıs'ı bekleyen en büyük tehlike bence bu. Kıbrıs halkı arasında kaynaşma yok. Bu böyle giderse orada uzun vadede daha büyük çözülmeler olur."

-"DİN EĞİTİMİ İŞİ KIBRIS'TA İHMAL EDİLMİŞ"-

Karaca, Kıbrıs halkı arasında olduğu gibi Kıbrıs'ın Türkiye'ye olan algısında da bir yabancılaşma söz konusu olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kıbrıs'ta dini hayatta büyük bir boşluk ve ihmalkarlık var. Bugün Türkiye ile Kıbrıs toplumları arasında geçmişteki güçlü bağların giderek zayıflıyor olmasının en önemli nedenlerinden biri Kıbrıs halkının dini hassasiyetinin giderek zayıflamasıdır. Çünkü doğru düzgün dini eğitim yok. Liselerde din dersleri var ancak, pedagojik formasyon almamış imamlar derse giriyor. Türkiye oraya her branştan öğretmen göndermiş ama din kültürü öğretmeni göndermemiş. İnsanlara din eğitimi verilmemiş. Kıbrıs'taki Türkiye'ye olan yabancılaşma hissinin önemli belirleyicilerinden biri dinin sosyal hayatta etkin olmamasıdır. Kıbrıs'ta ilahiyat fakültesi yok. Okullarda benim bu araştırmayı yaptığım döneme kadar, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği için kadro ihdası yoktu. Din eğitimi işi Kıbrıs'ta ihmal edilmiş."

Kıbrıs'ta bütünleştirici iki faktörün bulunduğunu, birisinin milliyet ötekisinin de din olabileceğini vurgulayan Karaca, sözlerini şöyle tamamladı:

"Milliyet şu anda yeterince iş görmüyor. Önemli bir kesim, kendini Kıbrıs Türkü olarak görüyor. Türkiye'ye 'defol' diye pankart açanlar oluyor. Bu olaylarda siyasi bir takım mülahazalar olabilir. Netice itibariyle böyle 'defol git' diyebiliyorlar. Türkiye Türkleri'nin onları kendinden görmesine karşılık kesinlikle onlar Türkiye Türklerini kendilerinden görmüyorlar. Bu özellikle genç jenerasyon arasında daha yaygındır. Ne yapılabilir, neler ihmal edilmişse o ihmal edilen şeylerde düzeltme yapmak lazım. Kıbrıs halkı dinden uzaklaşınca, aynı zamanda kültüründen ve Türkiye ile olan ortak değerlerinden de uzaklaşarak kendine yabancılaşıyor. Kendileri Türk, kendine yabancılaştığı zaman Türkiye'ye de yabancılaşıyor. Bu insanlara dini ve tarihlerinin, kültürlerinin öğretilmesi lazım, değerlerinin öğretilmesi lazım. Din burada önemli çimento vazifesi görebilir ama doğru bir şekilde öğretilmesi şartıyla."

- ERZURUM

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kuzey Kıbrıs'ta Psiko-Sosyal ve Dini Hayat Üzerine Araştırma - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti
    09 Nis Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti

    Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerinin düzenlediği hava saldırısında Maghazi Belediye Başkanı Hatem el-Ghamri ve 4 kişi hayatını kaybetti. Uluslararası topluma İsrail'e yönelik insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı soruşturma açılması çağrısı yapıldı.

  • AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı
    09 Nis AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı

    AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, 31 Mart Yerel Seçimleri sonrası Kürt seçmenin tercihlerini ve AK Parti'nin durumunu değerlendirdi. Miroğlu, Kürt seçmenin, AK Parti ve DEM gibi partilere oy vererek, marjinal sokak siyasetinden kurtulup siyasetin merkezinde söz sahibi olmak istediğini belirtti.

  • Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı
    09 Nis Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısında bulundu. Bugün öğle saatlerinden itibaren artarak akşam saatlerine kadar yerel olarak kuvvetli olması beklenen gök gürültülü sağanak nedeniyle vatandaşlar sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına ile ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıldı.

  • SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı
    09 Nis SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı

    Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ve CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Ecevit Keleş, Ramazan Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Sarıbıyık, bayramın manevi atmosferine vurgu yaparak, Filistin ve Doğu Türkistan'da yaşanan zulümlere dikkat çekti. Keleş ise bayramın birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını pekiştirmesi gerektiğini belirtti.

  • Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    09 Nis Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler başkanlığında, 31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra 2024-2029 döneminin ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi. Yeni dönem meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, belediye daire müdürleri, basın mensupları ve Burhaniyeliler toplantıya katıldı. Toplantıda meclis başkan vekilleri, meclis katipleri ve encümen üyeleri seçildi. Ayrıca komisyon üyeleri belirlendi ve 2023 Yılı Faaliyet Raporu görüşüldü.

  • Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi
    09 Nis Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi

    31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra Pazaryeri Belediye Meclisi ilk kez toplandı. Toplantıda encümen üyeleri, başkan vekili ve plan bütçe komisyonu belirlendi. Belediye Başkanı Zekiye Tekin, yeni dönemin Pazaryeri ilçesine hayırlı olmasını temenni etti.

  • TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı
    09 Nis TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı

    Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescil edilen coğrafi işaretli ürün sayısı geçen yıl sonunda 1512 olurken, Gaziantep ürünü tescillenen iller sıralaması, Hatay da en fazla coğrafi işaret başvurusu yapan iller arasında ilk sırada yer aldı. Türkiye'nin coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 2023 sonu itibarıyla 1512 oldu. Kuruma geçen yıl 371 ürün için başvuru yapıldı ve bunlardan 209'u coğrafi işaret tescili aldı.

  • Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu
    09 Nis Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu

    Akyazı Belediyesi'nin 31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından gerçekleştirilen ilk meclis toplantısında Belediye Başkanı Bilal Soykan, Akyazı'nın güzelleştirilmesi ve değer katılması için çalışacaklarını belirtti.

  • Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor
    09 Nis Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor

    Barış Pınarı Harekatı'yla terör örgütü YPG/PKK'dan temizlenen Suriye'nin Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerinde halk, Türkiye'nin çabalarıyla sağlanan huzur ve güven ortamında beşinci Ramazan Bayramı'na girecek. Buna rağmen ekonomik zorluklar yaşayan halk, pazarda alışveriş yaparak bayrama hazırlanıyor.

  • Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    09 Nis Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından Zeytinburnu'nun 5 yıllık yeni yönetiminde söz sahibi olacak belediye meclis üyeleri, Belediye Başkanı Ömer Arısoy'un başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi.

  • Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı
    09 Nis Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı

    Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, atla safari yaparak gelen Ceylan Kırca ve Sümmani Yılmaz tarafından beklenmedik bir ziyaretçi grubuyla karşılaştı. Başkan ve vatandaşlar bu ilginç ziyaret karşısında hayrete düştü.

  • Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi
    09 Nis Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi

    Meksika'nın başkenti Mexico City'de yaşayanlar, 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulmasını izlemek için sahillere ve Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nin kampüsüne akın etti. Tutulma, Meksika'nın kuzeyindeki bazı şehirlerde net şekilde izlendi. Meksikalılar ve turistler, tarihi anlara tanıklık etmek için tutulmanın görüldüğü kentlere akın etti.


Advertisement