LA GUAJIRA - Kolombiya'da kapanan havaalanı, Venezuelalı göçmenlere sığınak oldu - Son Dakika
Güncel

LA GUAJIRA - Kolombiya'da kapanan havaalanı, Venezuelalı göçmenlere sığınak oldu

Kolombiya'nın La Guajira eyaletine bağlı Maicao'da bulunan eski bir havaalanı, Venezuela'dan kaçan 2200 ailenin 10000 ferdiyle yaşadığı bir göçmen kentine dönüştü.

14.11.2022 13:34  Güncelleme: 13:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kolombiya'nın La Guajira eyaletine bağlı Maicao'da bulunan eski bir havaalanı, Venezuela'dan kaçan 2200 ailenin 10000 ferdiyle yaşadığı bir göçmen kentine dönüştü. Havaalanından kapatılmadan önce ikisi uluslararası olmak üzere haftada 11 uçuş gerçekleştiriliyordu. Yolsuzluk ve verimsizlik nedeniyle uçuşlara kapanan havaalanının etrafında bulunan derme çatma yapılar, 2013'te kontrol kulesi ve hangarların yıkılmasıyla pist bölgesine kadar yayıldı. Venezuela'dan iş bulma amacıyla Kolombiya'ya gelen göçmenler, iki ülke sınırında bulunan bölgedeki yapılar genişleyince burayı kendilerine mesken edindi. Temiz su ve elektriğin olmadığı bölgede yaşayan göçmen aileler, sağlık hizmetlerinden yararlanamadıkları için bulaşıcı hastalıklarla yüz yüze kalıyor. Venezuela'daki siyasi iklimin yumuşaması ve ülkenin ekonomik olarak toparlanması, Maicao'da zorluklar içinde yaşamaya çalışan göçmen aileleri memleketlerine dönme noktasında cesaretlendiriyor.

Bölgedeki STK temsilcisi Yadira González:

"La Pista'da yerli Wayuular ve Venezuellalılar var. Venezuelalıların kalacak yerleri olmadığı için burada bizimle kalıyorlar. Burada kimsenin parası yok. Dolayısıyla kira da yok. Çoğumuz buraya elimiz boş geldik. Kira ödememek için burada kalıyoruz."

Kamp sakini Jefferson Pereira:

"Üç kızım ve eşimle birlikte burada yaşıyorum. Her gün eşek arabasına doldurduğum suyu satarak para kazanmaya çalışıyorum. Vakit bulduğum zamanlar ayakkabı tamir ediyorum. Telefonu olanlar arayıp su siparişi verir. Ama çoğu kişi, bana eşek arabasıyla dolaşırken rastlayıp su satın alır. Bazen para kazanmak için saatlerce yürürüm. Parası olmayanlar, pirinç gibi gıdaları takas ederek benden su alır. Burada karşılıklı güven esastır. Ücretini sonradan almak koşuluyla parası olmayana da su veririm."

Venezuelalı göçmen Juan García Jusayu:

"Dört yıldır buradayım. Pistin yanında bir barakada oturuyorum. Venezuela'dan geldim. Buradaki durum beni çok etkiledi. Venezuela'ya geri dönmek istiyorum çünkü orada istikrarlı bir işim vardı. Burada iş bulma umudum yok. Karım Venezuelalı ve ben orada on dört yıl yaşadım. Tanrıya şükür, benim için o yıllar iyi geçti. Fakat Venezuela'daki istikrarsızlık ve ekonomik felaket beni buraya itti. Maicao'da ara sıra yakacak odun ve benzin satarak geçinmeye çalışıyorum."

LA GUAJIRA - Kolombiya\'da kapanan havaalanı, Venezuelalı göçmenlere sığınak oldu
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel LA GUAJIRA - Kolombiya'da kapanan havaalanı, Venezuelalı göçmenlere sığınak oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement