"Lâmekân Ensemble" İstanbul'da, Saray Müziği Ziyafeti Yaşattı - Son Dakika
Güncel

"Lâmekân Ensemble" İstanbul'da, Saray Müziği Ziyafeti Yaşattı

"Lâmekân Ensemble" İstanbul\'da, Saray Müziği Ziyafeti Yaşattı

Lâmekân Ensemble, Yunus Emre Enstitüsü'nün himayesinde, 27 Şubat akşamı Boğaziçi Üniversitesi'nde Osmanlı Saray Müziğinden örneklerle eşsiz bir konser verdi.

03.03.2015 13:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yunus Emre Enstitüsü, uluslararası arenada verdiği konserlerle dikkatleri çeken; Almanya, Fransa, Belçika ve Türkiye'den virtüözlerin oluşturduğu genç müzik topluluğu Lâmekân Ensemble'yi ülkemize getirdi. 27 Şubat Cuma akşamı Boğaziçi Üniversitesi'nde konser veren Osmanlı müziği yorumcuları müzikseverleri 18.yy Osmanlı dönemine götürdü.

Lâmekân Ensemble Osmanlı'nın müzisyen Padişahı III. Selim, Küçük Mehmet Ağa, Zekâi Dede, Tatyos Efendi ve Tanburi Cemil Bey gibi önemli bestekârların Peşrev, Beste, Ağır Semâî, Saz Semâî Şarkı ve Köçekçeler formlarındaki eserlerini Türkçe seslendirdi. İcra ettikleri musiki ile dinleyicileri Osmanlı dönemi İstanbul'una götüren grubun konserini yaklaşık 500 davetli ilgiyle dinledi.

Müziğin evrenselliğinden ve insanları ortak bir noktada birleştirmesinden yola çıkan Lâmekân Ensemble Grubu, Osmanlı İmparatorluğu gibi çok sesli bir grup. Grubu, bu kadar uzak mesafelerden bir araya getiren neden ise zevkle icra ettikleri Klasik Türk Müziği. Grubun dünyada büyük bir ilgiyle karşılanan ''Gülzâr-ı Vefâ/ Garden of Fidelity- Music of the Ottoman Court'' adlı ilk albümüne 3 tanıdık isim de destek veriyor: Kaleme aldığı albüm tanıtım yazısında "Lâmekân Topluluğu müzik tutkusunun kültürel, dinî ve coğrafik sınırların çok ötesinde olduğunun canlı ispatıdır." diyen ünlü müzisyen Kudsi Erguner, mixleri yapan ud sanatçısı Yurdal Tokcan ve gruba eşlik eden dünyaca ünlü klasik kemençe sanatçımız Derya Türkan.

Türk dili ve kültürünü dünyaya öğretiyor

2009 yılında faaliyetlerine başlayan Yunus Emre Enstitüsünün bugün itibariyle yurtdışında 30'un üzerinde kültür merkezi bulunuyor. Bu merkezlerde isteyen herkese Türkçe öğretiliyor. Çeşitli seminerler, sempozyumlar, konferanslar ve panellerin düzenlendiği merkezlerde kültür ve sanat dünyasının önde gelen isimleri sanatseverlerle buluşuyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'Lâmekân Ensemble' İstanbul'da, Saray Müziği Ziyafeti Yaşattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement