Lapseki'de '34. Kiraz Yarışması' yapıldı - Son Dakika
Güncel

Lapseki'de '34. Kiraz Yarışması' yapıldı

Lapseki\'de \'34. Kiraz Yarışması\' yapıldı

Lapseki Belediyesi tarafından 34. Kiraz Yarışması düzenlendi.

15.06.2019 13:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Lapseki Belediyesi tarafından 34. Kiraz Yarışması düzenlendi. Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz da yarışmaya katılarak, ilçenin meyvecilik yönünden Türkiye'nin önemli bir bölgesi olduğunu vurguladı.

'Ziraat 900 ve diğerleri' olarak iki kategoride yapılan yarışmada, Ziraat 900 kirazında 1'inci Nagihan Şen, 2'inci Samet Şen, 3'üncü ise Sedat Yılmaz oldu. Diğer kategoride ise 1'inciliği Cihat Gündüz elde ederken, 2'inciliği Muammer Okutucu, 3'üncülüğü ise Nagihan Okutucu elde etti. Her iki kategori de dereceye giren üreticilerden 1'incilere 2 bin 500 lira, 2'incilere bin 500 lira, 3'üncülere ise bin lira para ödülü verildi.

İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Latif Candan, Jüri Başkanı 18 Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Şeker ve ziraat mühendislerinin de katıldığı yarışmada jüri üyeleri kirazları tat, aroma, büyüklük, ağırlık, dayanıklılık, görsellik açısından değerlendirdiler.

"Lapseki'de ürün kalitesi çok yüksek"

Jüri Başkanı 18 Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Şeker, yarışmayla ilgili yaptığı açıklamada, "Lapseki kiraz yetiştiriciliği açısından son derece önemli bir yere sahip. Lapseki; ekolojik koşullar, iklim özellikleri ve özellikle esintili hava gibi Lapseki'nin sahip olduğu bu üstün avantajlar yörede çok üstün kaliteli kiraz yetiştiriciliğine imkan sağlıyor. Diğer taraftan sert çekirdekli meyvelerden şeftali nektarin başta olmak üzere hemen hemen tüm meyve türleri yüksek kalitede yetiştirilmekte ve çok önemli bir ihracat kalitesine sahip olmaktadır. Bugün burada üreticiler kiraz yarışmasına katılabilmek için yetiştirdikleri kirazları bize getirdiler. Bizler de arkadaşlarımız ile değerlendireceğiz. Yörenin ana çeşidi O-900 Ziraat olarak ifade ettiğimiz uluslar arası piyasada 'Türk yıldızı' olarak bilinen, ihracat kalitesi çok yüksek olan bir ürün. Dünyada en yüksek taze meyve fiyatına sahip olabilen bir ürün. Lapseki'de ürün kalitesi çok yüksek. Kirazda kalite deyince akla en başta irilik gelir. Kiraz meyvesinin olabildiğince iri olması istenir. Dolayısıyla iri olan kirazlar iyi para ediyor. Diğer taraftan renk önemli bir faktör, yine meyvenin sert etli olması, kiraz sapıyla bütünleşmiş bir ürün olması önemli. Diğer taraftan da tat ve aroma özellikleri önemli bir faktördür. Biz de bu parametreleri dikkate alıp bize teslim edilen ürünlerde derecelendirme yaptık ve bunlara verdiğimiz puanlarla dereceye giren üreticilerimizi belirledik" dedi.

"İngiltere, Almanya ,Ukrayna, Rusya orta doğu gibi ülkelere ihraç oluyor"

Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz da her yıl düzenledikleri kiraz festivalinde bu sene kiraz yarışması yaptıklarını belirterek, "İlçemiz, meyvecilik yönünden Türkiye'deki önemli ilçelerden bir tanesi. Bu bölgenin meyve deposu. Burada da en önemli ürünün ihracatı kirazı olarak biliniyor. Bunun yanında biz şeftaliye de önem veriyoruz ama kirazımız bu bölge için özellikle ihracat kirazı olduğu için çok önemli bir ürün. Halkımızın yüzde 75'i geçimini meyvecilik ile yapıyor. Bu bölgede en fazla yetiştirilen üren şeftali ve beraberinde kiraz. Kiraz üretiminde de Türkiye genelinde iddialı ilçelerden biriyiz. Ziraat 900 kirazımızın ihraç olması sebebiyle iddialı bir ilçeyiz. Yaklaşık olarak 9 bin dönüm arazide 200 bin ağaç var. Bu seneki rekoltemiz biraz düşük olmasına rağmen 7 bin ton civarı ürün oldu. Bunun bir çoğu ihraç oluyor. İngiltere, Almanya,Ukrayna, Rusya orta doğu gibi ülkelere ihraç oluyor. Bu gün burada üniversiteden gelen hocalarımız yarışmaya katılan kirazları derecelendiriyorlar. Ben yarışmaya katılan üreticilerimizi kutluyorum. Ben her fırsatta bizim ilçemizde yetişen kirazın ne kadar iri olduğunu vurguluyorum. Sizlerin önünde de çay bardağına girmeyen kirazı test etmiş oluyoruz" şeklinde konuştu. - ÇANAKKALE

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Lapseki'de '34. Kiraz Yarışması' yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Samsun'da uyuşturucu ticaretinden 2 kişi adliyeye sevk edildi
    18:39 Samsun'da uyuşturucu ticaretinden 2 kişi adliyeye sevk edildi

    Samsun'da gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda M.C.Ö. ve O.C.K. isimli şahıslar gözaltına alındı. Operasyonda 3 bin 920 adet sentetik ecza hap ve 209 gram skunk maddesi ele geçirildi. Polisteki sorguları tamamlanan şüphelilerden O.K.C. serbest bırakılırken, M.C.Ö. tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • CHP Milletvekili: İznik'te kadınlar mitinge zorla götürüldü, çocuklar iş yerine gelmek zorunda kaldı
    18:36 CHP Milletvekili: İznik'te kadınlar mitinge zorla götürüldü, çocuklar iş yerine gelmek zorunda kaldı

    CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, İznik'teki bir tekstil atölyesinde yaptığı konuşmada, belediyenin kreşini tatil ettiğini ve bütün Bursa'daki kamu kurumlarının neredeyse tatil edildiğini belirtti. Altaca, personelin zorla mitinge götürüldüğü için çocukların da anneleriyle iş yerine gelmek zorunda kaldığını ifade etti.

  • EMS Yapı Sivasspor, Sivas Dört Eylül Futbol AŞ'yı 3-0 mağlup etti
    18:35 EMS Yapı Sivasspor, Sivas Dört Eylül Futbol AŞ'yı 3-0 mağlup etti

    EMS Yapı Sivasspor, milli arada TFF 3. Lig takımlarından Sivas Dört Eylül Futbol AŞ ile yaptığı hazırlık maçını 3-0 kazandı. Sivasspor Teknik Direktörü Bülent Uygun'un sahaya sürdüğü ilk 11, Emre Gökay, N'Jie ve Alaaddin Okumuş'un golleriyle galibiyeti elde etti.

  • İmamoğlu'ndan Erdoğan'a: O İş Bitti Kardeş... Bir Kişi Çıktı, 'Ekonomiyi Ben Bilirim' Dedi, O Gün Yandık İşte
    18:35 İmamoğlu'ndan Erdoğan'a: O İş Bitti Kardeş... Bir Kişi Çıktı, 'Ekonomiyi Ben Bilirim' Dedi, O Gün Yandık İşte

    İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, önce Çatalca’nın köylerini ziyaret etti, sonra Cumhuriyet Meydanı’nda halkla buluştu. Cumhuriyet rejiminde yöneticilerin vatandaşa had bildiremeyeceğini vurgulayan İmamoğlu, "Cumhuriyette yönetici, vatandaşına bakarken haddini bilecek haddini. Öyle oy verenmiş, oy vermeyenmiş… Yok, o devir bitti. Öyle mülk sahibi falan yok. Mülk sahibi, 86 milyon yurttaş. Onun için, ‘Ben karar verdim, olacak!’ O iş bitti kardeş. Kanal İstanbul gibi felaket projelerine nasıl ‘dur’ dediysek, ‘dur’ demeye devam edeceğiz. Asla izin vermeyeceğiz” dedi. İmamoğlu, iktidarın ekonomi karnesini değerlendirirken de "Bir kişi çıktı, ‘Ekonomiyi ben bilirim’ dedi; yandık. ‘Ben ekonomistim’ dedi mi? Dedi. O gün yandık işte. Ekonomi yüzümüze bir daha gülmedi... Yakında enflasyonu suçlarsa, şaşırmayın. ‘Bütün suç enflasyonda’ derse, şaşırmayın" diye konuştu.

  • Hepsiburada'dan Samsung Galaxy A55 ve A35 için 3 Taksit Fırsatı!
    18:34 Hepsiburada'dan Samsung Galaxy A55 ve A35 için 3 Taksit Fırsatı!

    Hepsiburada, Samsung'un en yeni Galaxy A Serisi akıllı telefonları olan Galaxy A55 ve A35'i cazip bir teklifle sunuyor. Galaxy A55'in yüksek çözünürlüklü kamera ve Nightography özelliği ile gece bile kaliteli fotoğraflar çekme imkanı sunarken, Galaxy A35 AI destekli kamera özellikleri ve üstün video kayıt kapasiteleri ile sosyal medyada paylaşımlarınızı bir sonraki seviyeye taşıyor. Her iki model de geniş depolama seçenekleri, güçlü işlemciler ve 5G bağlantı hızı ile teknoloji severlerin ihtiyaçlarını karşılıyor. Bu cihazlar Hepsiburada üzerinden 3 taksit imkanı ile satışa sunuluyor, bu da teknoloji severler için kaçırılmayacak bir fırsat.

  • Adana'da Sinem Apartmanı Davası Devam Ediyor
    18:34 Adana'da Sinem Apartmanı Davası Devam Ediyor

    Adana'da, Sinem Apartmanı'nın 6 Şubat 2023'teki depremde yıkılmasına ilişkin dava kapsamında tutuklu müteahhit Ekrem Naci Sönmez ve tutuksuz Hüseyin Zati Yıldırım ile ortağı avukat Ömer Faruk Gerger ve teknik uygulama sorumlusu inşaat mühendisi Belma Çıngıloğlu'nun yargılanmasına devam edildi.

  • Mengen'deki Çöp Döküm Alanı Çevre Kirliliğine Neden Oluyor
    18:33 Mengen'deki Çöp Döküm Alanı Çevre Kirliliğine Neden Oluyor

    Bolu'nun Mengen ilçesindeki eski çöp döküm alanındaki atıkların çaya karışması ve etrafa yayılması sonucu çevre kirliliği oluştu. Sel felaketi nedeniyle açığa çıkan atıklar, suyun yükseldiği zamanlarda kirlilik oluşturmaya devam ediyor. Mahalle sakinleri, atıkların kaldırılmasını talep ediyor.

  • Samsung, Galaxy AI özelliklerini S23, Fold5 ve Flip5 için yayınlamaya hazırlanıyor
    18:33 Samsung, Galaxy AI özelliklerini S23, Fold5 ve Flip5 için yayınlamaya hazırlanıyor

    Samsung, Ocak ayında gerçekleştirdiği etkinlikte en yeni S serisi cihazlarını tanıtmasının yanı sıra, Galaxy AI adıyla yeni yapay zeka sistemini de tanıttı. Şimdilik Galaxy S24 serisinde kullanılabilir olan yapay zeka, yakın zamanda önceki serilere de eklenebilir. Ortaya çıkan iddialara göre Samsung, AI özelliklerini Galaxy S23, Fold5, ve Flip5 için yayınlamaya hazırlanıyor. İşte Galaxy AI cihazları ve özellikleri…


Advertisement