Leonardo da Vinci sergisi: Sanal gerçeklikte Mona Lisa - Son Dakika
Teknoloji

Leonardo da Vinci sergisi: Sanal gerçeklikte Mona Lisa

Leonardo da Vinci sergisi: Sanal gerçeklikte Mona Lisa

Louvre Müzesi HTC VIVE Arts iş birliğiyle ilk sanal gerçeklik deneyimini sunuyor Leonardo da Vinci sergisi: Sanal gerçeklikte Mona Lisa, Louvre Müzesi HTC VIVE Arts.

24.10.2019 03:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Louvre Müzesi HTC VIVE Arts iş birliğiyle ilk sanal gerçeklik deneyimini sunuyor

Leonardo da Vinci sergisi: Sanal gerçeklikte Mona Lisa, Louvre Müzesi HTC VIVE Arts.

HTC VIVE Arts, Louvre Müzesi'yle; müze tarihinin ilk sanal gerçeklik deneyimi olan Mona Lisa: Camın Ötesi'ni 24 Ekim 2019 tarihinde ziyarete açıyor. Kullanıcıyı içine alan yepyeni bir Mona Lisa deneyimi olan Louvre'daki sergi; sanat severlere Leonardo da Vinci'nin en ünlü başyapıtını daha önce hiç görülmemiş bir şekilde izleyebilmeleri için fırsat veriyor. Bu deneyime ayrıca dünyanın herhangi bir yerindeki tüm sanat severler VIVEPORT aracılığıyla erişebilecek.

Mona Lisa: Camın Ötesi'nde ziyaretçiler da Vinci'nin ünlü eserini yeni bir perspektiften görme ve sanal gerçeklik ortamında bu eserle kişisel düzeyde karşılaşma şansını elde ediyor. Mona Lisa'yla gerçekleştirilen bu yenilikçi ve interaktif deneyim sayesinde Louvre Müzesi; da Vinci'nin ikonik şaheserini daha önce eşi benzeri görülmemiş bir yöntem kullanarak, tüm dünyadaki sanat severlerle tanıştırıyor.

Yedi dakikalık sürükleyici deneyimin başlangıcında kullanıcılar, VIVE'ın en yeni VR başlığı VIVE Cosmos aracılığıyla kendilerini Mona Lisa'nın her daim sergilenmekte olduğu Louvre'daki Salle des États salonunda buluyor. Kullanıcı ilk başta, tablonun önündeki seyirci kalabalığının arkasında kalıyor.

Kalabalık, tablonun önünden ayrılınca izleyici, aradaki koruyucu cam ve çerçeve olmaksızın, eserle yüz yüze kalacak kadar tablonun yakınına getiriliyor. da Vinci'nin şaheseriyle artık yalnız kalan seyirci, boya tabakasından görülen ahşap panelin dokusu da dahil olmak üzere bu ünlü yağlı boya tablonun en göz alıcı detaylarını ve eserin nasıl restore edildiğini yakından görebiliyor.

İzleyiciyi zamanda yolculuğa çıkaran eşsiz bir deneyim

Sanal gerçeklik deneyimi, hareketli görüntü, ses ve etkileşimli tasarımı birleştirerek ziyaretçileri da Vinci dünyasına tüm derinliğiyle çekmenin yanı sıra ikonik sanat eserinin kızılötesi taramasının model hakkında neler söyleyebileceği konusunda da bir yaklaşım sunuyor. İzleyiciyi zamanda yolculuğa çıkaran bu eşsiz deneyim, sanat eserinin gerçekte nasıl yaratıldığı ve 500 yıldan uzun sürede nasıl bir değişime uğradığı konusunda fikir veriyor. Deneyimin hikayeyle desteklendiği sesli anlatım tarafında ise, kimliği ve giyimi hakkında daha fazla detay vermek yoluyla Mona Lisa hakkındaki bazı efsaneleşen kavramlar saf dışı bırakılıyor.

"Gizli kalmış detayları ortaya çıkarıyor"

Mona Lisa: Camın Ötesi aynı zamanda; gölgeden ışığa geçişi neredeyse algılanmaz hale getiren çok ince uygulanmış boya katmanları kullanmayı ifade eden da Vinci'nin Sfumato tekniğini de izleyicilere sergiliyor. İzleyici, deneyim dahilinde gösterilen ve mekanı doldurarak ışığı yumuşatan ince bir dumanla sunulan Sfumato etkisini yaşayabiliyor. VR deneyimi ayrıca, da Vinci tarafından boyanmış ve modelin arkasında kalan orijinal doğal peyzajda gizli kalmış detayları da ortaya koyuyor.

Mona Lisa: Camın Ötesi, müzenin koleksiyonlarıyla angajmanını yükseltebilme amacıyla seyirci için; hem müzenin içinde hem de dışındaki izleyicilere ulaşmak adına sergi programlarının kilit ögesi olarak inovasyonu benimseme amacıyla da kurumlar için yeni yöntemler yaratmanın daha büyük önem taşıdığına vurgu yapıyor.

Deneyimin, dünyanın her yerinden izleyiciler için hazırlanmış genişletilmiş ev sürümü versiyonu, iOS ve Android'deki mobil VR da dahil olmak üzere önde gelen diğer büyük VR platformlarla birlikte HTC'nin limitsiz VR üyelik servisi VIVEPORT Infinity'den erişime sunuldu. Bu VR deneyimi, müzenin içindeki deneyimi gözler önüne seren içeriğe ek olarak; Grande Galerie'ye ulaşmadan önce simgeleşmiş cam piramitten geçerek Louvre'a girmenin neye benzediğini yaşayıp deneyimleme ve da Vinci'nin Louvre'da sergilenen; tüm koleksiyonunu sanal gerçeklikte izleme fırsatını tüm dünyadaki izleyicilere sunuyor.

Bu olağanüstü sanal gerçeklik deneyimi Louvre, HTC ve sanal gerçeklik prodüksiyon şirketi Emissive ortaklığıyla hayata geçirildi.

Louvre Müzesi Mediasyon ve Kültürel Programlama Direktörü Dominique de Font-Réaulx:

"Topluma, koleksiyonumuzdaki sanat eserlerini dikkatle inceleyip takdir edebilmeleri için yeni yöntemlerle gidebilmek, Louvre'un misyonunun merkezinde yer alır. Louvre Müzesi, ilk defa Leonardo da Vinci sergisi vesilesiyle HTC VIVE Arts iş birliğiyle bir sanal gerçeklik deneyimi sunmaktan memnuniyet duyuyor; Dikkatle geliştirdiğimiz Mona Lisa'nın sanal gerçeklik deneyimi bize; Louvre'daki bilgi ve uzmanlığımızı, tüm ziyaretçilerimizin çıkarına hizmet edecek olan dijital yaratıcılıkla harmanlayabilme imkanı tanıdı."

HTC VIVE Arts Direktörü Victoria Chang:

"VIVE Arts olarak, Louvre'un ilk VR sergisi Mona Lisa: Camın Ötesi'nde Louvre'la iş birliği yapmış olmaktan dolayı gurur duyuyoruz. da Vinci, sanat ve teknoloji disiplinlerinde yenilikler ortaya koymayı başarmış son derece yaratıcı bir düşünürdü. Sanal gerçeklik, bugünün kreatif uygulayıcılarının, bir zamanlar daha kopuk ve ayrı olarak kabul edilen alanlar arasındaki sınırları aşmasını mümkün kılan, doğal olarak disiplinlerarası olduğunu ifade edebileceğimiz bir araçtır.

Bu dünyaca ünlü sanat eserinin hikayesini anlatmak için sanal gerçekliği kullanarak ve son derece yakın ve çevreleyici bir tecrübeyi onlara sunarak; Louvre ziyaretçilerinin zenginleştirilmiş bir deneyim yaşayabilmesini umuyoruz. Öte yandan Louvre'un koleksiyonunu dünyanın her yerinden sanat severle buluşturma misyonunu desteklemekten de onur duyuyor; bu yeni deneyim yoluyla çok daha fazla insanın Louvre ile etkileşime geçme şansı yakalamasını umuyoruz."

Louvre Hakkında

Dünyanın en büyük sanat müzelerinden bir olan Louvre, aynı zamanda Paris'in tarihi bir anıtıdır. Kentin merkezi bir sembolü olarak şehrin 1. bölgesinde, Seine Nehri'nin sağ kıyısında yer alır. 72.735 metrekarelik bir alanda MÖ 7000 ila takriben MS 1848'e ait yaklaşık 35.000 obje sergilenir. Louvre Müzesi, 2018'de 10,2 milyon ziyaretçiyle dünyanın en çok ziyaret edilen sanat müzesi olmuştur. Daha fazla bilgi için lütfen www.louvre.fr adresini ziyaret edin.

Kaynak: Teknotalk.com

Son Dakika Teknoloji Leonardo da Vinci sergisi: Sanal gerçeklikte Mona Lisa - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Türk Telekom'dan 2023'te 25,8 milyar TL yatırım
    13:33 Türk Telekom'dan 2023'te 25,8 milyar TL yatırım

    Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, "2023 yılı net karımız 16,4 milyar TL oldu, toplam yatırım harcamalarımız 2023'te yıllık yüzde 7,4 artarak 25,8 milyar TL'ye yükseldi.

  • TikTok, içerik üreticilerini cezalandırmak için önlemlerini artırdı
    13:10 TikTok, içerik üreticilerini cezalandırmak için önlemlerini artırdı

    TikTok, potansiyel olarak problemli içerik paylaşan içerik üreticilerini cezalandırmak için önlemlerini artırdı ve uygulamada önerilebilecek içeriklerle ilgili kurallarını sıkılaştırdı. Yeni topluluk kuralları, Mayıs ayında yürürlüğe girecek ve 'Sizin İçin' akışında önerilemeyecek içeriklerin listesi uygulamaya konulacak. TikTok, 'Sizin İçin' önerilerini kural dışı davranan kullanıcılardan arındırıyor. Liste, müstehcen içerikli veya şiddet içeren videolar gibi açık kategorileri içermekle kalmıyor, aynı zamanda uygulama için daha önce tartışma konusu olan konuları da ekliyor. Ayrıca, 16 yaşın altındaki kullanıcıların videoları 'Sizin İçin' akışında yer alamayacak. TikTok'un 'Sizin İçin' kısmına getirdiği yeni topluluk kuralları ve geliştirilen hesap yönetimi özellikleri, özellikle genç kullanıcılar için daha güvenli bir çevrimiçi ortam yaratmayı amaçlıyor.

  • Apple Notlar, iOS 18 ile Ses Kaydı ve Matematik Notları Özelliği Kazanıyor
    13:09 Apple Notlar, iOS 18 ile Ses Kaydı ve Matematik Notları Özelliği Kazanıyor

    Apple'ın popüler uygulaması Apple Notlar, iOS 18 ile birlikte iki önemli özellik kazanıyor. Bu yenilikler arasında uygulama içi ses kaydı ve hesaplama yapabilen Matematik Notları bulunuyor.

  • Redmi Pad Pro globalde ne zaman tanıtılacak ve özellikleri nasıl olacak?
    13:09 Redmi Pad Pro globalde ne zaman tanıtılacak ve özellikleri nasıl olacak?

    Xiaomi, Redmi Pad Pro modelini globale getirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Son bilgilere göre, lansmanın çok yakında yapılacağı ve Çin ve global varyantları arasında teknik bir farklılık olmayacağı belirtiliyor. Redmi Pad Pro'nun teknik özellikleri arasında 12.1 inç ekran, Qualcomm Snapdragon 7s Gen 2 işlemci, 8 GB RAM, 256 GB dahili depolama, 10,000 mAh batarya kapasitesi gibi özellikler bulunuyor.

  • Kırgızistan'da TikTok Kısıtlandı
    12:45 Kırgızistan'da TikTok Kısıtlandı

    Kırgızistan'da TikTok'un kullanımı kısıtlandı. Kırgızistan Dijital Kalkınma Bakanlığı, Devlet Ulusal Güvenlik Komitesi'nin mektubu üzerine internet servis sağlayıcılarına TikTok'a erişimi kısıtlamaları yönünde yazı gönderdi. TikTok'un çocukların zihinsel gelişimini ve sağlığını olumsuz etkilediği gerekçesiyle alınan kararın politik bir arka planı bulunmadığı belirtildi.

  • Tokat'ta elektrikli araç sahibinin bulunmadığı siteye şarj ünitesi kuruldu
    12:38 Tokat'ta elektrikli araç sahibinin bulunmadığı siteye şarj ünitesi kuruldu

    Tokat'ta elektrikli araç sahibinin bulunmadığı bir sitede, vatandaşları özendirmek amacıyla elektrikli araç şarj ünitesi kuruldu. Sitenin yöneticisi Mehmet Ünveroğlu, çevre dostu elektrikli otomobil kullanımını desteklemek ve gelecekteki ihtiyaçları düşünerek bu adımı attıklarını belirtti.

  • Atatürk Üniversitesi, 2023 yılında yapılan patent başvuruları için ödül töreni düzenledi
    12:20 Atatürk Üniversitesi, 2023 yılında yapılan patent başvuruları için ödül töreni düzenledi

    Atatürk Üniversitesi, akademik alanda yapılan başarılı çalışmaları ödüllendirmek amacıyla gerçekleştirdiği törenlerine bir yenisini daha ekledi. 2023 yılında yapılan patent başvuruları kapsamında ödül almaya hak kazanan öğretim üyeleri ve grup üyeleri, 15 Temmuz Milli İrade Salonunda bir araya geldi. Törende, 97 ulusal ve 43 uluslararası olmak üzere toplamda 140 patent başvurusunda bulunan öğretim üyeleri başarı belgelerini aldı. Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, yapılan atılımlar sayesinde dünya üniversiteleri ile rekabet edebilecek seviyeye ulaştıklarını belirtti.

  • Google, İsrail ile yapılan 1.2 milyar dolarlık anlaşmayı protesto eden 28 çalışanını işten çıkardı
    11:45 Google, İsrail ile yapılan 1.2 milyar dolarlık anlaşmayı protesto eden 28 çalışanını işten çıkardı

    Google, İsrail ile 1,2 milyar dolarlık anlaşmaya karşı düzenlenen oturma eylemine katıldıkları için 28 çalışanını işten çıkardı. Protestocular, Google'ın İsrail ordusu için hizmet verdiği 'Project Nimbus' adlı projeden çekilmesini talep etti.

  • Boston Dynamics Yeni Atlas Robotu ve Özellikleri
    11:10 Boston Dynamics Yeni Atlas Robotu ve Özellikleri

    Boston Dynamics, Hyundai'ye satıldıktan sonra yeni Atlas robotunu tanıttı. Tamamen elektrikli olan yeni model, korku filmlerinden aşina olduğumuz sahnelere benzer bir video ile karşımıza çıktı. Yeni Atlas robotu, bir insandan hatta bir atletten çok daha güçlü ve esnek eklemlere sahip. Ayrıca daha insansı hareketlere sahip olan robot, insan boyutlarında ve daha atletik bir yapıya sahip. Yeni Atlas robotunun teknik ayrıntıları henüz açıklanmadı.

  • Elon Musk, Vine İçin Anket Açtı: Vine Videoları İçin Yeni Umut
    11:09 Elon Musk, Vine İçin Anket Açtı: Vine Videoları İçin Yeni Umut

    Elon Musk, Twitter'ı satın aldığı dönemde verdiği sözü hatırlatarak Vine için anket açtı. Ankette Vine geri gelsin mi ya da gelmesin mi sorusu soruldu ve şu ana kadar yapılan oylamada Vine geri gelsin diyenler yüzde 70 gibi bir oranla önde. Bu sonuçlar, uygulama için yeni bir dönemin kapısını açabilir.

  • iPhone 17 Plus, ekran açısından beklentiyi karşılayamayabilir
    11:09 iPhone 17 Plus, ekran açısından beklentiyi karşılayamayabilir

    Apple'ın iPhone 16 serisini tanıtması beklenirken, sızdırılan son raporlar iPhone 17 Plus modelinin daha küçük bir ekrana sahip olacağını ortaya çıkardı. Apple, iPhone 17 serisinde değişiklik yapmayı planlıyor ve Plus modelinde küçülme bekleniyor.


Advertisement