Leyla Gencer'i Vefatının 10. Yılında Özel Etkinliklerle Anılıyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Leyla Gencer'i Vefatının 10. Yılında Özel Etkinliklerle Anılıyor

Leyla Gencer\'i Vefatının 10. Yılında Özel Etkinliklerle Anılıyor

İKSV, 20. yüzyılın en önemli opera sanatçıları arasında gösterilen, vefat ettiği 2008 yılına kadar İKSV'nin Mütevelliler Kurulu Başkanlığı'nı yürüten Leyla Gencer'i ölümünün 10. yılında özel etkinliklerle anıyor.

04.09.2018 08:20  Güncelleme: 08:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Küratörlüğünü Yekta Kara'nın üstlendiği " Leyla Gencer: Primadonna ve Yalnızlık" başlıklı sergi 11 Eylül'de kapılarını açarken, İKSV, Borusan Sanat ve La Scala Tiyatrosu Akademisi tarafından düzenlen 9. Leyla Gencer Şan Yarışması'nın final serisi 23–28 Eylül tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirilecek. Senaryosunu Zeynep Oral'ın yazdığı, Selçuk Metin'in yönetmenliğindeki Leyla Gencer belgeseli ise yıl sonunda izleyicilerle buluşacak.

"Leyla Gencer: Primadonna ve Yalnızlık"

11 Eylül-10 Ekim, Borusan Müzik Evi

İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın düzenlediği Leyla Gencer: Primadonna ve Yalnızlık sergisi, vefatının onuncu yıldönümünde büyük soprano Leyla Gencer'in yaşamına samimi bir bakış sunarken sanatçının incelikli, duygu dolu kişiliğine saygı duruşunda bulunacak. Prof. Yekta Kara'nın, Leyla Gencer'in kişisel eşyalarından hazırladığı özel bir seçkiyi, büyük sopranomuzun yaşamının farklı kesitlerinden kayıtlarla bir araya getirdiği sergi, Borusan Sanat'ın katkılarıyla Borusan Müzik Evi'nde gerçekleştirilecek.

Leyla Gencer, kendine özgü yorumları, üstün oyunculuğuyla hayat verdiği karakterlere kattığı farklı boyutlarla seyircide hayranlık uyandıran, opera sanatçılığının sadece ses ve teknikten ibaret olmadığını kanıtlayan, araştırmacı kişiliğiyle arşivlerde sıkışıp kalmış birçok operayı bulan ve yeniden yorumlayan; tiyatroların repertuvarlarına kazandıran, gençlere ışık tutan bir isim. Kendisiyle birlikte çalışma fırsatı bulmuş, 35 yıl süreyle İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nde sırasıyla solist sanatçı, müdür ve genel sanat yönetmeni ve başrejisör olarak çalışan ve halen MSGSÜ Devlet Konservatuvarı Opera Anasanat Dalı'nda ki eğitmenlik görevini yürüten Prof. Dr. Yekta Kara, bu sergide Avrupa sahnelerini fetheden, klasik müziğin mabedi sayılan La Scala Tiyatrosu'nda 25 yıl boyunca primadonna olarak sahneye çıkan soprano Leyla Gencer'in sanatına olan adanmışlığa dikkat çekiyor.

"Leyla Gencer: Primadonna ve Yalnızlık" başlıklı sergi, Borusan Sanat'ın katkılarıyla 11 Eylül–10 Ekim tarihleri arasında Borusan Müzik Evi'nde Pazar günleri hariç, saat 10.00–18.00 arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.

Opera dünyasının yeni yıldızları İstanbul'dan yükselecek:

9. Leyla Gencer Şan Yarışması final serisi 23–28 Eylül'de İstanbul'da

İKSV, Borusan Sanat ve La Scala Tiyatrosu Akademisi tarafından bu yıl dokuzuncusu düzenlenecek Leyla Gencer Şan Yarışması'nın final serisi, 23–28 Eylül tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirilecek. 9. Leyla Gencer Şan Yarışması final serisinde, Uzakdoğu'dan Amerika'ya 15 ülkeden, aralarında Türkiye'den de 14 sanatçının bulunduğu toplam 44 şancı yarışacak.

Üç etaplık final serisinde, halka kapalı gerçekleştirilecek çeyrek finalin ardından, 26 Eylül Çarşamba günü 11.00-17.00 saatleri arasında Süreyya Operası'nda yapılacak yarı finalde, finalde yarışacak sekiz şancı belirlenecek. 28 Eylül Cuma akşamı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda şef Pietro Mianiti yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşliğinde gerçekleştirilecek final galasında ise jüri, üç büyük ödülün sahibini belirlerken, dinleyiciler de oylarıyla Leyla Gencer Halk Ödülü'nün sahibini seçecekler.

9. Leyla Gencer Şan Yarışması'nın yarı final ve final galalarının biletleri 14 Eylül'den itibaren İKSV ana gişe ve Biletix satış noktalarından temin edilebilir.

Büyük Final Galası İçin Nefesler Tutuldu, Ödüller Sahiplerini Bekliyor

28 Eylül Cuma akşamı saat 20.00'de Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenecek 9. Leyla Gencer Şan Yarışması finalinde sekiz genç yetenek büyük ödüller için yarışacak. Yarışmacılara şef Pietro Mianiti yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşlik edecek.

9. Leyla Gencer Şan Yarışması birincisi 12.500 Euro, ikincisi 7.500 Euro ve üçüncüsü ise 3.500 Euro ile ödüllendirilecek. Finalde dinleyicilerin oylarıyla belirlenecek Leyla Gencer Halk Ödülü'nün sahibi, İstanbul Müzik Festivali'nin bir konserinde yer almaya hak kazanacak.

La Scala Tiyatrosu Akademisi Özel Ödülü'nün sahibi olacak şancı, La Scala Tiyatrosu Akademisi'nden üç aylık eğitim bursu almaya hak kazanırken, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası Özel Ödülü'nü alacak yarışmacı, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşliğinde bir konser verecek. Ayrıca bu yıl ilk kez verilecek olan Deutsche Oper Berlin Özel Ödülü'nü kazanan yarışmacı, bu kurumun bir temsilinde rol alma şansını yakalayacak. İngiliz Kraliyet Operası tarafından verilecek Jette Parker Genç Sanatçılar Programı Özel Ödülü'nün sahibi ise, kurumda katılacağı dört özel eğitim seansının yanı sıra seçmelere katılma hakkının da sahibi olacak.

Başkanlığını ünlü bariton Renato Bruson'un yapacağı yarışmanın jürisinde Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası Sanat Direktörü, Sürekli Şefi ve Viyana Devlet Operası'nın düzenli konuk şeflerinden Sascha Goetzel, İngiliz Kraliyet Operası Jette Parker Genç Sanatçılar Programı Sanat Direktörü David Gowland, La Scala Tiyatrosu Cast Direktörü Toni Gradsack, İstanbul Devlet Opera ve Balesi eski Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni, MSGSÜ Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Rejisör Prof. Yekta Kara, Deutsche Oper Berlin Opera Direktörü Christoph Seuferle ve Valle d'Itria Festivali Sanat Direktörü Alberto Triola yer alıyor.

Opera dünyasına kazandırdığı genç yeteneklerle uluslararası müzik çevrelerinde çok konuşulan Leyla Gencer Şan Yarışması, Türkiye'nin tek uluslararası şan yarışması. İKSV, Borusan Sanat ve La Scala Tiyatrosu Akademisi tarafından düzenlenen Leyla Gencer Şan Yarışması'na Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası ve İtalyan Kültür Merkezi de katkıda bulunuyor.

Leyla Gencer Belgeseli

Leyla Gencer Arşivi'ni bünyesinde bulunduran İKSV, vefatının 10. yılında Leyla Gencer'i daha da yakından tanıma fırsatı yaratmak adına arşivindeki verilerden de yararlanarak hazırlanan belgesel projesini de izleyiciyle buluşturacak. İKSV prodüksiyonu, Ahmet Erenli ve Yekta Kara danışmanlığında hazırlanan belgeselin senaryosu Zeynep Oral'a aitken yönetmenliğini de Selçuk Metin üstleniyor.

Çekimleri Milano ve İstanbul'da gerçekleştirilen, Aralık ayında gösterimi planlanan belgeselde Leyla Gencer'le birlikte çalışma fırsatı bulmuş, kendisini tanımış isimlerle yapılan özel röportajlar da yer alıyor. Müzikolog ve eleştirmen Lorenzo Arruga, yazar Franca Cella, La Scala Tiyatrosu Akademisi kurucusu Carlo Fontana, San Carlo Operası Yöneticisi Rossana Purchia,, yönetmen Ferzan Özpetek, Sferisto Operası Sanat Yönetmeni olan ve Gencer'in uzun yıllar operalarında birlikte çalıştığı dekoratörü Pier Luigi Pizzi, 9. Leyla Gencer Şan Yarışması Jüri Başkanı Renato Bruson, Leyla Gencer Şan Yarışmalarına katılan Simge Büyükedes, Asude Karayavuz ile 4. Leyla Gencer Şan Yarışması birincisi soprano Nino Machaidze, Borusan Sanat Genel Müdürü Ahmet Erenli, İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, Yekta Kara, La Scala Tiyatrosu Akademisi Müzik Departmanı Yöneticisi Daniele Borniquez belgeselde yer alan isimlerden.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat Leyla Gencer'i Vefatının 10. Yılında Özel Etkinliklerle Anılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Samsun'da yöresel lezzetlerin tanıtıldığı gastronomi ve tadım etkinliği yapıldı
    13:57 Samsun'da yöresel lezzetlerin tanıtıldığı gastronomi ve tadım etkinliği yapıldı

    Samsun'da Valilik tarafından düzenlenen bir etkinlikte, Samsun pidesi, Bafra manda kaymaklı lokumu, Yakakent mantısı gibi yöresel lezzetler tadıldı. Vali Orhan Tavlı, Samsun mutfağının zenginliğini Türkiye'ye tanıtmak istediklerini belirtti. Etkinliğe destek veren kadınlara teşekkür eden Tavlı, Samsun mutfağının zenginliğini hem Samsun'a hem Türkiye'ye tanıtmak istediklerini söyledi.

  • Myanmar'da düzenlenen Thingyan Su Festivali'nde su sıçratma geleneği yaşandı
    13:30 Myanmar'da düzenlenen Thingyan Su Festivali'nde su sıçratma geleneği yaşandı

    Myanmar'ın Yangon kentinde düzenlenen Thingyan Su Festivali'nde insanlar serinleyebilmek için birbirlerine su sıçrattı. Festivale özgü bu su sıçratma geleneği, kötü şansı uzaklaştırmayı ve sağlık ile mutluluğa ulaşmayı temsil ediyor. Myanmar Yeni Yılı'nın başlangıcına işaret eden festival genellikle Nisan ayı ortasında gerçekleşiyor ve dört ila beş gün sürüyor. Festival bu yıl 13 Nisan'a denk geldi.

  • Karadeniz'in dalgalarından esinlenen Samsun Müzesi, kent turizmine hareket kazandırıyor
    13:15 Karadeniz'in dalgalarından esinlenen Samsun Müzesi, kent turizmine hareket kazandırıyor

    Samsun Müzesi, Karadeniz'in dalgalarından esinlenerek inşa edilen ve 15 bin metrekare alana sahip olan bir müzedir. Müzede Hitit, Pers, Roma, Doğu Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait birçok eser bulunmaktadır. Ayrıca mamut fosilleri, deniz lalesi ve deniz salyangozu fosilleri gibi tabiat varlıkları da ziyaretçileri zamanda yolculuğa çıkarmaktadır. Müze, açıldığı ilk ayda yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekerek kent turizmine hareket getirmiştir. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, müzenin Samsun'un ve bölgenin en önemli müzesi olduğunu belirtmiş ve ziyaretçi sayısının artarak devam edeceğini söylemiştir. Müzeyi ziyaret edenler de eserlerin detaylı ve güzel bir şekilde sergilendiğini ifade etmişlerdir.

  • Yuyuan Bahçesi'nde düzenlenen Bahar Çiçek Festivali
    12:49 Yuyuan Bahçesi'nde düzenlenen Bahar Çiçek Festivali

    Çin'in doğusundaki Shanghai kentinde bulunan Yuyuan Bahçesi'nde düzenlenen Bahar Çiçek Festivali diye de bilinen Huazhao Festivali, ziyaretçilere geleneksel Çin kültürüne dair sürükleyici bir deneyim sunuyor.

  • Fen Bilgisi Öğretmeni, Osmaniye'deki Kuş Cennetinde 195 Farklı Türü Fotoğrafladı
    12:10 Fen Bilgisi Öğretmeni, Osmaniye'deki Kuş Cennetinde 195 Farklı Türü Fotoğrafladı

    Fen bilgisi öğretmeni Halil İbrahim Alagöz, görev yaptığı kentlerde kuş türlerini fotoğraflayarak yüksek lisans tezini tamamladı. Osmaniye'deki Kastabala Kuş Cenneti'nde 195 farklı türün fotoğraflarını çeken Alagöz, kuş fotoğrafçılığını hobi olarak başladığı Kahramanmaraş'tan Muş'a ve son olarak Osmaniye'ye taşıdı. Tez çalışması için Kastabala Sulak Alanı'ndaki kuş türlerini belirleyen Alagöz, 1,5 yılda 195 kuş türünün fotoğrafını çekti. Alagöz, kuşların tanınması ve korunması için çalışmalarına devam edeceğini belirtti.

  • 11:40 "Çingene Kızı" bayram tatilinde ziyaretçi sayısında rekor üzerine rekor kırdı

    Başta "Çingene Kızı" mozaiği olmak üzere birçok önemli esere ev sahipliği yapan Zeugma Mozaik Müzesi, 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde yaklaşık 40 bin kişiyi ağırladı.

  • İranlı turistler Van'da halay çekmeyi öğreniyor
    11:37 İranlı turistler Van'da halay çekmeyi öğreniyor

    İranlı turistler, Van'a tatil için gelen İranlı turistler, sosyal hayata uyum sağlamak için halay çekmeyi öğreniyor. Alışveriş yaparak esnafa destek olan turistler, akşamları eğlence merkezlerinde gönüllerince eğleniyor ve Kürtçe müzik eşliğinde halay çekiyor.

  • Sivas Atatürk Kongre Müzesi'nde Yöresel Kıyafetler Sergileniyor
    11:37 Sivas Atatürk Kongre Müzesi'nde Yöresel Kıyafetler Sergileniyor

    Sivas'ta bazıları halen kırsal kesimdeki kadınlar tarafından günlük hayatta kullanılan yöresel kıyafetler, Atatürk Kongre Müzesi'nde oluşturulan alanda cansız mankenlerin üzerinde sergileniyor. Müze Müdürü İlker Deveci, Milli Mücadele döneminde Sivaslı kadınların yaşantısını sergilemek amacıyla Milli Mücadele döneminde Sivas ve yörelerinde kadınların giydiği kıyafetleri sergilediklerini belirtti. Müzede 300'e yakın kıyafet sergileniyor ve Sivas Olgunlaşma Enstitüsü'nde kıyafetlerin benzerlerinin dikildiği bilgisi verildi.

  • Zonguldak'ta Otizmli Bireyler ve Aileleri Tiyatro ve Halk Oyunlarıyla Sosyalleşiyor
    11:17 Zonguldak'ta Otizmli Bireyler ve Aileleri Tiyatro ve Halk Oyunlarıyla Sosyalleşiyor

    Zonguldak'ta otizmli bireyler ve aileleri, tiyatro ve halk oyunları eğitimi alarak sosyal hayata aktif katılım sağlıyor. Karaelmas Otizmli Bireyler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından hazırlanan 'Onlara Farklılıklarıyla Değil İsimleriyle Seslen' projesi kapsamında, otizmli bireyler ve aileleri tiyatro oyunları ve halk oyunları gösterimi için çalışmalar yapıyor. Proje sayesinde otizmli bireylerin özgüveni gelişirken, aileler de sosyalleşme imkanı buluyor. Ekip, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü binası tiyatro salonunda sahne alacak.


Advertisement