Leyla'ya İkinci Beraat Yolda - Son Dakika
Güncel

Leyla'ya İkinci Beraat Yolda

HES'lere karşı düzenlenen eylemlerin sembolü olarak gösterilen Leyla Yalçınkaya için ikinci beraat yolda.

17.04.2013 19:12  Güncelleme: 10:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erzurum'un Tortum İlçesi Ödük Vadisi'nde yaptırılacak HES'lere karşı düzenlenen eylemlerin sembolü olarak gösterilen Leyla Yalçınkaya hakkında açılan 'görevi yaptırmama, hakaret ve kasten yaralama' suçlamalarıyla ilgili olarak, Tortum Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada şikayetlerg eri alındı. Daha önce benzer bir davadan beraat eden Leyla Yalçınkaya'ya destek vermek için duruşmayı izleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, "Hak aradığı için 17 yaşındaki bir kız yargılanıyorsa o ülkede toplumsal barıştan söz edilemez" dedi.Ödük Vadisi'ne kurulacak üç ayrı HES için düzenlenen gösterilerden sonra Tortum İlçe Jandarma Komutanlığı'nda vatani görevini er olarak yapan 22 yaşındaki Abdullah Teke, Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdiği dilekçede, 5 Ağustos 2011 günü Leyla Yalçınkaya'nın attığı taşla yaralandığını, er Adil Aldemir ise aynı gün genç kızın kendisine "Şerefsizler" diye hakaret ettiğini ileri sürdü. Bunun üzerine Tortum Asliye Ceza Mahkemesi'nde Leyla Yalçınkaya için 'görevi yaptırmama, hakaret ve kasten yaralama' suçlamalarıyla iki ayrı dava açıldı. Birleştirilen dosyalarla ilgili savcı, tutuksuz yargılanan Leyla Yalçınkaya hakkında 9 yıla kadar hapis cezası istedi. GÜRSEL TEKİN, MELDA ONUR, EŞBER YAĞMURDERELI DURUŞMAYI İZLEDİ

Tortum Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasında CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ile milletvekilleri Melda Onur, Aykut Erdoğdu, Ayşe Danişoğlu, CHP Erzurum il yöneticileri, avukatlar Eşber Yağmurdereli ve Ercüment Şenol, Leyla Yalçınkaya'ya destek için hazır bulundu. Duruşmada terhis olan her iki jandarma eri, Leyla Yalçınkaya'dan şikayetçi olmadığı yolunda ifadelerini göndererek davalarını geri çekti. Davaya bakan Asliye Ceza Hakiminin izinli olması nedeniyle Leyla'nın duruşması 12 Haziran'a ertelendi. Tortum Sulh Ceza Mahkemesinde benzer bir davadan yargılanan Leyla Yalçınkaya, geçen Ocak ayında hakaret suçu kanıtlanamadığı için beraat etmişti.

'ASKERLER BASKI İLE İFADE VERDİ'

Karakolda görevli jandarma erlerinin baskı altında Leyla Yalçınkaya'dan şikayetçi oılduklarını ileri süren avukat Ercüment Şenol şunları söyledi: "Askerler terhis olduktan sonra ifadelerini geri alarak davadan vazgeçtiktiklerini söylediler. Yani görevleri sırasında baskıyla verilmiş ifadeler bunlar. Bugün asıl hakim olmadığı için karar verilmedi. Ama 12 Haziran günü, Leyla umarız beraat edecektir. Taşeron firma HES yapımından vazgeçti. Şu anda çalışmalar durmuş durumda. İstikbal göremediği için terk etti."

GÜRSEL TEKİN: YASAKSIZ TÜRKİYE CHP Genel Başkan yardımıcısı Gürsel Tekin de, Leyla'ya destek için duruşmaya katıldıklarını belirterek şunları söyledi: "Sayın Başbakan 'helalleşme' diyor ya... siz HES, 2B'ler yüzünden mağdur olan yurttaşlarınızla helalleşebilecek misiniz? Önce gelin toplumsal barışı yaratalım. Yurttaşlarımızın yüzde 70'i devletle husumetliyse orada barış tartışılmaz. Barışın merkezi daha fazla özgürlük, daha fazla demokrasi. Türkiye'de bütün yasakların önünü kaldıralım. Yasaksız bir Türkiye'de ne Leyla'lar yargılansın, ne de bizim bu tartışmalarımız olsun. Sadece hak aradığı için 17 yaşındaki bir kız yargılanıyorsa o ülkede barıştan, toplumsal barıştan söz edilemez."Mahkemedeki duruşmanın ardından Gürsel Tekin ve yanındakiler Bağbaşı Beldesi'ne giderek cağ kebap yedi. Gürsel Tekin burada "Bağbaşı olmuş dağbaşı. AKP ocağın sönsün" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Leyla'ya İkinci Beraat Yolda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement