Libya'da, milletvekili seçimleri için hazırlıkların başlatılması talebiyle gösteri düzenlendi - Son Dakika
Güncel

Libya'da, milletvekili seçimleri için hazırlıkların başlatılması talebiyle gösteri düzenlendi

Libya\'da, milletvekili seçimleri için hazırlıkların başlatılması talebiyle gösteri düzenlendi

Libya'da kalabalık bir grup, Temsilciler Meclisi (TM) ile Devlet Yüksek Konseyi'nin (DYK) feshedilmesi ve 90 gün içinde seçimlerin yapılması için hazırlıkların başlatılması talebiyle gösteri düzenledi.

21.12.2022 17:58  Güncelleme: 18:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Libya'da kalabalık bir grup, Temsilciler Meclisi (TM) ile Devlet Yüksek Konseyi'nin (DYK) feshedilmesi ve 90 gün içinde seçimlerin yapılması için hazırlıkların başlatılması talebiyle gösteri düzenledi.

Başkent Trablus'taki Başkanlık Konseyi Karargahı önünde toplanan yüzlerce kişi, "Siyasi kurumların faaliyetlerinin dondurulmasını talep ediyoruz", "Makamlar üzerinden diyalog devlete karşı işlenen bir suçtur" ve "Tarih size acımayacak" yazılı pankartlar taşıdı.

Milletvekilleri aleyhinde sloganlar atan kalabalık, Başkanlık Konseyi'nin bir kararname çıkararak, Temsilciler Meclisi ile Devlet Yüksek Konseyi'ni feshetmesini talep etti.

Gösteri sırasında yapılan basın açıklamasında, TM ile DYK'nin feshedilmesine müteakip 90 günü geçmeyecek bir süre içinde milletvekili seçimlerinin yapılması için hazırlıkların başlatılması çağrısında bulunuldu.

Libya Başkanlık Konseyi 8 Aralık'ta yaptığı açıklamada, ülkedeki siyasi krizin çözümü için Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde, Devlet Yüksek Konseyi ile Tobruk'taki Temsilciler Meclisi yetkililerini bir araya getirmeyi planladığını açıklamıştı.

Libya'da seçim çıkmazı

Libya'da bir süredir Abdulhamid Dibeybe ve Fethi Başağa'nın liderlik ettiği iki ayrı hükümet bulunuyor. Bu durum ülkede istikrarsızlığın sürmesine neden oluyor.

Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun Kasım 2020'deki toplantılarında, ülkede devlet başkanlığı ve Meclis seçimlerinin 24 Aralık 2021'de yapılmasına karar verilmiş ancak seçimler planlanan tarihte gerçekleştirilememişti.

Tobruk'taki Temsilciler Meclisi, mevcut Ulusal Birlik Hükümeti'nin görev süresinin 24 Aralık 2021'de dolduğu gerekçesiyle 10 Şubat'ta ülkenin batısındaki milletvekillerinin çoğunun katılmadığı oturumda Fethi Başağa'yı başbakan seçmiş, 1 Mart'ta da Başağa hükümetine güvenoyu vermişti.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe ise Temsilciler Meclisi'ni Cenevre Anlaşması'nda belirlenen yol haritasından ayrılmakla suçlayarak görevinin başında olduğunu, görevi ancak seçilmiş bir hükümete teslim edeceğini söylemişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Libya'da, milletvekili seçimleri için hazırlıkların başlatılması talebiyle gösteri düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement