Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti Kurma Çabaları - Son Dakika
Güncel

Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti Kurma Çabaları

Libya'daki Tarablus merkezli hükümetin, Birleşmiş Milletler Libya Özel Temsilcisi Martin Kobler'in bugün gerçekleşmesi planlanan ziyaretini pazartesi gününe ertelemesini talep ettiği ve ziyaretin tamamlanması için kendi şartlarını bildirdiği belirtildi.

23.03.2016 22:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Libya'daki Tarablus merkezli hükümetin, Birleşmiş Milletler Libya Özel Temsilcisi Martin Kobler'in bugün gerçekleşmesi planlanan ziyaretini pazartesi gününe ertelemesini talep ettiği ve ziyaretin tamamlanması için kendi şartlarını bildirdiği belirtildi.

Trablus merkezli Milli Genel Kongre (MGK) Hükümeti Dışişleri Bakanı Ali Buzakuk, başkent Trablus'ta düzenlediği basın toplantısında, hükümetin Kobler'den bugünkü ziyaretini pazartesi gününe ertelemesini istediğini söyledi.

Buzakuk, hükümetin bu ziyaret için bazı şartlar koştuğunu ve bunların en önemlilerinin, Kobler'in Trablus'ta MGK Başkanlığı dışında hiçbir kesimle görüşmemesini, toplantının genelkurmay başkanı ve içişleri bakanının katılımıyla başbakanlık binasında yapılmasını öngördüğünü kaydetti.

Temciler Meclisi'nin (TM) onay vermemesi halinde Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH) kurulamayacağına işaret eden Buzakuk, Libyalı taraflar arasında imzalanan siyasi anlaşmada açık şekilde TM'nin onay vermemesi halinde UMH'nin kurulamayacağının yer aldığını ve buna TM'nin de henüz onay vermediğini hatırlattı.

Buzakuk, "Bazılarının gerçek istikrar yaratılmasını istediğinin farkındayız ancak bu yabancılardan güç alarak veya ulusal egemenlik pahasına olmaz." dedi.

Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'nin görevini yerine getirmesini engellemesi nedeniyle Avrupa Birliği'nin bazı Libyalılara yaptırım uygulamasına ilişkin değerlendirmede bulunan Buzakuk, "Libyalı ulusal şahsiyetlere yaptırım uygulanması uluslararası taraflarla diyalog ortamı oluşmasına katkı sağlamaz." diye konuştu.

Buzakuk, "Sistematik yollarla ülkenin ihtiyacını kullanarak uzlaşısız bir hükümeti kabul etmesi için diz çöktürmeye çalışmak, durumu zorlaştırır. Herkesin, Libya'nın egemenliğine, uluslararası ve bölgesel baskı yapılmadan halkının karar alma iradesine saygı duyması gerekir." ifadelerini kullandı.

Trablus Hükümeti Dışişleri Bakanı Ali Buzakuk, harici bir iradenin güç kullanılarak Libyalılara empoze edilmesinin artık kolay olmadığını dile getirdi.

Siyasi rekabetin yanında silahlı çatışmaların da devam ettiği Libya'da istikrarın temini için Birleşmiş Milletler öncülüğünde başlatılan barış görüşmeleri sonucu Trablus ve Tobruk merkezli iki hükümet 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde Libya Siyasi Anlaşması'nı imzalamıştı. Anlaşma gereğince Fayiz es-Sirac önderliğinde kurulan Ulusal Mutabakat Hükümeti, Tobruk Meclisi tarafından veto edilmiş ve güven oyu alamamıştı. Son olarak 14 Mart'ta Ulusal Mutabakat Hükümeti için yapılan yedinci güvenoyu görüşmelerinden de sonuç alınamamıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti Kurma Çabaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement