Libya Devlet Yüksek Konseyi'nin seçim komisyonundaki üyeleri belli oldu - Son Dakika
Güncel

Libya Devlet Yüksek Konseyi'nin seçim komisyonundaki üyeleri belli oldu

Libya Devlet Yüksek Konseyi\'nin seçim komisyonundaki üyeleri belli oldu

Libya Yüksek Devlet Konseyi (DYK) seçim yasasını hazırlamak için Libya'nın doğusundaki Temsilciler Meclisi (TM) ile kuracağı ortak komisyonun üyelerini belirledi.

29.03.2023 19:51  Güncelleme: 20:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Libya Yüksek Devlet Konseyi (DYK) seçim yasasını hazırlamak için Libya'nın doğusundaki Temsilciler Meclisi (TM) ile kuracağı ortak komisyonun üyelerini belirledi.

DYK'dan yapılan yazılı açıklamada, seçim yasasını hazırlayacak 6+6 ortak komisyonu için üyelerin seçildiği ifade edildi.

Konsey Başkanı Halid el-Mişri'nin, başkent Trablus'ta komisyon üyeleriyle toplantı yaptığı belirtilen açıklamada, Ömer Ebu Life'nin üyelerin onayıyla komisyon başkanı seçildiği ve TM'ye gelecek hafta Trablus'ta ortak toplantı yapılması için davet gönderildiği kaydedildi.

DYK'nın üyelerinin, Ahmed Cuma el-Uvceli, Hammad Muhammed Bakiva, Ömer Muhammed Ebu Life, Fethallah Muhammed Hüseyin, Fevzi Receb el-Akab, Mama Süleyman Bilal olduğu açıklandı.

Açıklamada ayrıca 6+6 komisyonunun çalışmalarının, cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin, 13. anayasa değişikliğine uygun olarak bu yıl sonuna kadar tamamlanması çerçevesinde gerçekleştiği bilgisi verildi.

Temsilciler Meclisi de Devlet Yüksek Konseyi ile kuracağı ortak komisyonun üyelerini 20 Mart'ta açıklamıştı.

Seçimlerin anayasal dayanağı olarak kabul edilen Anayasa Beyannamesi'ndeki 13. değişiklik, seçim yasalarını hazırlamak için TM ve Libya Devlet Yüksek Konseyi'nin belirleyeceği 6'şar üyeden oluşan bir komisyon kurulmasını öngörüyor.

Anayasa Beyannamesi'ndeki 13. değişiklik

Libya Devlet Yüksek Konseyi ve Temsilciler Meclisi tarafından kabul edilen Anayasa Beyannamesi'nde yapılan 13. değişiklik, devlet başkanı ve başbakanın yetkileri, yasama organının bileşenleri ve işlevlerinin tanımlanmasını içeriyor. Ancak değişiklikte askerlerin seçimlerde aday olup olamayacağına ilişkin herhangi bir ifade yer almıyor.

Değişiklik, devlet başkanının barış ve savaş hali ilan etme yetkisini ve Ulusal Meclis'in yerinin başkent Trablus, bir sonraki Temsilciler Meclisi'nin merkezinin ise Bingazi kentinde olmasını kapsıyor.

Ayrıca, senato üye sayısının doğuda Berka, batıda Trablus ve güneyde Fizan olmak üzere Libya'nın üç bölgesi arasında eşit olarak belirlenmek üzere 900 kişiden oluşmasını kapsayan değişiklik, Temsilciler Meclisi'nin nüfus yoğunluğuna göre seçilen 200 üyeden oluşmasını öngörüyor.

Libya'da Muammer Kaddafi rejiminin (1969-2011) devrilmesinin ardından ilan edilen "Anayasa Beyannamesi" ülkede geçici anayasa hükmünde.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Libya Devlet Yüksek Konseyi'nin seçim komisyonundaki üyeleri belli oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.


Advertisement