Libya Devlet Yüksek Konseyi: Seçimlerin 2023'te yapılmasını öngören BM planını reddetmedik - Son Dakika
Güncel

Libya Devlet Yüksek Konseyi: Seçimlerin 2023'te yapılmasını öngören BM planını reddetmedik

Libya Devlet Yüksek Konseyi: Seçimlerin 2023\'te yapılmasını öngören BM planını reddetmedik

Libya Devlet Yüksek Konseyi (DYK) Başkanı Halid el-Mişri, ülkede 2023'te seçimlerin yapılmasını öngören Birleşmiş Milletler (BM) planını reddetmediklerini belirtti.

06.03.2023 22:07  Güncelleme: 22:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Libya Devlet Yüksek Konseyi (DYK) Başkanı Halid el-Mişri, ülkede 2023'te seçimlerin yapılmasını öngören Birleşmiş Milletler (BM) planını reddetmediklerini belirtti.

Libya basınında yer alan haberlere göre, DYK'nin seçim yasalarını görüşmesi beklenen oturumunun ertelenmesinin ardından Mişri, basın toplantısı düzenledi.

Mışri, bugünkü oturumun, DYK üyelerinin, "Seçim Yasalarının Belirlenmesi Komitesi" hakkında daha fazla istişarede bulunması için ertelendiğini söyledi.

DYK'nin BM Libya Özel Temsilcisi Abdoulaye Bathily'nin seçimlerin bu yıl içinde yapılmasına ilişkin planı üzerindeki inceleme ve çalışmalarının devam ettiğini belirten Mişri, BM planını reddetmediklerini ifade etti.

Mişri, devlet başkanı ve başbakanın yetkileri, yasama organının bileşenleri ve işlevlerinin tanımlanmasını içeren Anayasa Beyannamesi'nde yapılan 13. değişiklik ile BM planının harmanlanabilme ihtimali üzerinde durdu.

"Başkanlık seçimlerine aday olma koşulları karara bağlanmalı"

DYK Başkanı ayrıca siyasi tıkanıklığın sonlanması için başkanlık seçimlerine aday olma koşullarının Temsilciler Meclisi (TM) ile anlaşma yoluyla son karara bağlanması çağrısında bulundu.

Seçim yasaları tamamlanınca doğrudan Yüksek Seçim Kurumuna gönderileceğini ifade eden Mişri, "Anayasa Beyannamesi'nde yapılan 13. değişiklikte belirtildiği gibi TM ve DYK'den oluşan iki komitenin üyelerinin üçte ikisinin mutabık kalmadığı bir yasayı kabul etmeyeceğiz." diye konuştu.

Mişri, başkanlık seçimlerine adaylık şartları belirlenmezse siyasi tıkanıklığın devam edeceğini dile getirdi.

Bathily'nin seçim planı

BM Libya Özel Temsilcisi Bathily, 27 Şubat'ta BM Güvenlik Konseyinde Libya'da bu yıl içinde seçimlerin yapılabilmesi için üst düzey bir komisyon kurulmasını önermişti.

Seçimlerin gerçekleşmesine yardımcı olmak için Libya Yüksek Düzeyli İdari Paneli kurma kararı aldığını aktaran Bathily, bu girişimin tüm tarafları bir araya getirmeyi amaçladığını söylemişti.

Bathily, 5+5 Ortak Askeri Komisyonunun da ateşkes anlaşmasının uygulanması hususunda ilerleme kaydettiğini, halihazırda ateşkesin muhafaza edildiğini bildirmişti.

Ayrıca Bathily, Libya Devlet Yüksek Konseyi ve TM'nin kabul ettiği Anayasa Beyannamesi'ndeki 13. değişikliğin temel sorunları çözmek için yeterli olmadığını belirtmişti.

Bathily, "Libya'daki siyasi kesim, ciddi bir meşruiyet krizinden geçiyor. Birçok kurum, meşruiyetini yıllar önce kaybetti. Statükoyu değiştirmek isteyen tüm siyasi aktörler için öncelik bu krizi çözmek olmalı." uyarısında bulunmuştu.

Anayasa Beyannamesi'ndeki 13. değişiklik

Libya Devlet Yüksek Konseyi ve Temsilciler Meclisi tarafından kabul edilen Anayasa Beyannamesi'nde yapılan 13. değişiklik, devlet başkanı ve başbakanın yetkileri, yasama organının bileşenleri ve işlevlerinin tanımlanmasını içeriyor. Ancak değişiklikte askerlerin seçimlerde aday olup olamayacağına ilişkin herhangi bir ifade yer almıyor.

Değişiklik, devlet başkanının barış ve savaş hali ilan etme yetkisini ve Ulusal Meclisin yerinin başkent Trablus, bir sonraki Temsilciler Meclisinin merkezinin ise Bingazi kentinde olmasını kapsıyor.

Ayrıca, senato üye sayısının doğuda Berka, batıda Trablus ve güneyde Fizan olmak üzere Libya'nın üç bölgesi arasında eşit olarak belirlenmek üzere 900 kişiden oluşmasını kapsayan değişiklik, Temsilciler Meclisinin nüfus yoğunluğuna göre seçilen 200 üyeden oluşmasını öngörüyor.

Libya'da Muammer Kaddafi rejiminin (1969-2011) devrilmesinin ardından ilan edilen "Anayasa Beyannamesi" ülkede geçici anayasa hükmünde.

Libya'daki seçim çıkmazı

Libya'da bir süredir Abdulhamid Dibeybe ve Fethi Başağa'nın liderlik ettiği iki ayrı hükümet olması istikrarsızlığın sürmesine neden oluyor.

BM öncülüğündeki Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun Kasım 2020'deki toplantılarında, ülkede devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin 24 Aralık 2021'de yapılmasına karar verilmiş ancak seçimler planlanan tarihte yapılamamıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Libya Devlet Yüksek Konseyi: Seçimlerin 2023'te yapılmasını öngören BM planını reddetmedik - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Elazığ Merkezinde 4.7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi
    03:57 Elazığ Merkezinde 4.7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi

    AFAD, Elazığ merkezinde saat 03.25'te meydana gelen depremin 13.83 kilometre derinlikte ve 4.7 büyüklüğünde olduğunu açıkladı.

  • Elazığ'ın merkezinde 4,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    03:55 Elazığ'ın merkezinde 4,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    Elazığ'ın merkezinde saat 03.25'te meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki deprem sonrası herhangi bir olumsuz durum bulunmamaktadır. AFAD tarafından yapılan açıklamada, saha tarama çalışmalarının devam ettiği ve etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileklerinin iletilmiştir.

  • Elazığ'da 4.7 büyüklüğünde deprem
    03:48 Elazığ'da 4.7 büyüklüğünde deprem

    Elazığ'ın merkez üssü olan 4.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, saat 03.25'te gerçekleşti ve yaklaşık 14 kilometre derinlikte oldu. Deprem sonucunda herhangi bir olumsuz durum yaşanmadığı belirtildi. Ayrıca, deprem Bingöl, Tunceli, Malatya, Diyarbakır ve Batman illerinde de hissedildi.

  • Elazığ'da 4.7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi
    03:45 Elazığ'da 4.7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi

    Elazığ'ın merkez üssü olan 4.7 büyüklüğündeki deprem, saat 03.25'te meydana geldi. Depremin yaklaşık 14 kilometre derinliğinde gerçekleştiği ve herhangi bir olumsuz durumun yaşanmadığı belirtildi. Ayrıca, deprem Bingöl, Tunceli, Malatya, Diyarbakır ve Batman illerinde de hissedildi.

  • Elazığ'da 4.7 büyüklüğünde deprem
    03:42 Elazığ'da 4.7 büyüklüğünde deprem

    Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Elazığ merkezde saat 03:23'te 4.7 büyüklüğünde ve 13.83 kilometre derinlikte bir deprem meydana geldiğini açıkladı. AFAD, gelişmeleri takip ettiğini duyurdu.

  • Elazığ'da 4,7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi
    03:39 Elazığ'da 4,7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi

    Elazığ'ın merkezinde saat 03.25'te 4,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığının internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Elazığ'ın merkezi olan 4,7 büyüklüğündeki sarsıntının 13,83 kilometre derinlikte oluştuğu belirlendi.

  • Lüks otomobil alev alev yandı, sürücü son anda canını kurtardı
    03:35 Lüks otomobil alev alev yandı, sürücü son anda canını kurtardı

    İstanbul- İzmir otoyolu Gemlik Sanayi kavşağında, Ukraynalı sürücünün kullandığı Tesla marka elektrikli otomobil, bir anda alev aldı. Sürücü otomobilden son anda çıkarak canını kurtarırken, otomobil alev topuna dönerek kül oldu. İtfaiye ekiplerinin müdahalesi ile yangın söndürülürken, yangının çıkış sebebi ile alakalı soruşturma sürdürülüyor.

  • Sakarya'da kahreden olay: Balkondan düşen 3 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti
    03:04 Sakarya'da kahreden olay: Balkondan düşen 3 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

    Sakarya'nın Adapazarı ilçesinde babaannesinin üçüncü katta bulunan evinin balkonundan yere düşen 3 yaşındaki çocuk, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Acı olay, Yenigün Mahallesi Hasırcılar Caddesi üzerinde meydana geldi.

  • Buharkent'ten Başkan Çerçioğlu'na hizmet teşekkürü
    02:52 Buharkent'ten Başkan Çerçioğlu'na hizmet teşekkürü

    Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin Buharkent ilçesinde yaptığı alt ve üst yapı çalışmaları ile sıcak asfalt çalışmaları vatandaşlar tarafından tam not aldı. Vatandaşlar, Büyükşehir Başkanı Özlem Çerçioğlu'na teşekkür etti.


Advertisement