Libya Umh Başbakanı Sirac Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Libya Umh Başbakanı Sirac Açıklaması

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Sirac, Libya'ya uygulanan silah ambargosunun kaldırılması için Arap ülkelerinden destek istedi.

08.05.2016 19:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Sirac, Libya'ya uygulanan silah ambargosunun kaldırılması için Arap ülkelerinden destek istedi.

Sirac, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi ve daimi temsilcilerin katıldığı UMH İstişare Meclisi Toplantısı'nda, "Uluslararası toplumun Libya'yı teröre karşı desteklemesine rağmen silah ambargosu uygulamaya devam etmesi mantıklı değil." dedi.

Libya'nın dondurulmuş nakit parasının da kullanıma açılması gerektiğine işaret eden Sirac, şunları kaydetti:

"Libya halkı ekonomik sıkıntılar yaşamaktadır ancak halkın paraları dondurulmuş olduğu için ihtiyaçları için kullanılamamaktadır. Bu konuda da Arap ülkelerinin desteğini bekliyoruz. Libya hükümetinin ilk hedefi, ülke egemenliğini korumak ve bölünmüş olan devlet kurumlarını bir araya getirmektir. Ülkenin siyasi ve ekonomik yol haritasına devam edebilmesi için Arap ülkelerinden üst düzey ziyaretler yapılması ve diplomatik ilişkilerin normalleştirilmesi gerekir."

Arap Birliği Genel Sekreteri Arabi de Libya'da güven ve istikrar ortamının oluşturulması ve toprak bütünlüğünün korunması için Arap Birliği'nin gereken çabayı gösterme konusuna verdiği öneme değindi.

UMH Başbakanı Fayiz es-Sirac ve yanındaki heyet, iki gündür Mısır'da temaslarda bulunuyor. Sirac, dün Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile görüşmüştü.

Libya'da Kaddafi rejimine son veren 2011'deki devrimin ardından siyasi istikrarsızlık ve rakip gruplar arasında çatışmalar baş göstermiş, emekli General Halife Hafter'in başlattığı darbe girişimini takip eden süreçte, ülkede biri Tobruk'ta Temsilciler Meclisi, diğeri Trablus'ta Milli Genel Kongre (MGK) olmak üzere iki meclis ve yönetim oluşturulmuştu. 4 Ağustos 2014'te oluşturulan Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'nden doğan, Abdullah es-Sini liderliğinde geçici hükümet kurulmuştu.

Ülkedeki çatışmaları sona erdirmek için Birleşmiş Milletler öncülüğünde başlatılan barış görüşmeleri sonucu Trablus ve Tobruk merkezli iki hükümet, 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde Libya Siyasi Anlaşması'nı imzalamıştı. Anlaşma gereğince Sirac önderliğinde kurulan UMH, Tobruk Meclisi tarafından veto edilmiş ve güvenoyu alamamıştı. 9 kez yapılan güvenoyu görüşmelerinin ardından Sirac, 15 Nisan'da hükümetin başkent Trablus'ta çalışmalarına başladığını bildirmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Libya Umh Başbakanı Sirac Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement