Lipton Emin Adımlarla İlerliyor - Son Dakika
Güncel

Lipton Emin Adımlarla İlerliyor

Lipton Emin Adımlarla İlerliyor

Lipton, 100 yıllık ekonomik ömrünün 75 yılını tamamlayan Türk çayının geleceğini korumak amacıyla çıktığı yola yeni projelerle devam ediyor.

13.06.2012 16:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Lipton Türk çayının geleceğine emin adımlarla ilerliyor

Ekonomik ömrünün %75'ini dolduran Türk çayının geleceğini korumak için yola çıkan Lipton, bu yılki projelerini çayın ana yurdu Rize'de açıkladı. Sürdürülebilir Çay Tarımı Projesi kapsamında 15 binden fazla çay üreticisini eğitmeyi amaçlayan Lipton, bölgedeki katı atık sorununun çözümü, çay üretimi uygulamalarının yapılacağı deneme bahçesi, bölge halkına yönelik sağlık taraması ve elektronik veri tabanı çalışmalarıyla geçen yıl başlattığı Sürdürülebilir Çay Tarımı projesini daha da genişletti.

Lipton, çevre dostu üretim ve iş süreçlerini esas alan Unilever Sürdürülebilir Yaşam Planı kapsamında geçtiğimiz yıl uygulamaya koyduğu Sürdürülebilir Çay Tarımı Projesi'ni bu yıl yeni hedeflerle sürdürüyor. Her gün daha iyi bir gelecek yaratmak için çalışan Lipton, Türkiye'de çayın gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla çıktığı yola, sosyal, çevresel ve ekonomik boyuttaki yeni projelerle devam ediyor. Global sürdürülebilirlik vizyonu doğrultusunda Türkiye'de 2015'e kadar fabrikalarında üretilen tüm çayları, 2018'e kadar da kullandığı çayların tamamını sürdürülebilir kaynaklardan sağlamayı taahhüt eden Lipton, yaptığı çalışmalar sonucunda, Türk çayının sürdürülebilirliğini bağımsız ve uluslararası bir kuruluş olan Yağmur Ormanları Birliği (Rainforst Alliance) sertifikasıyla belgelendirmeyi hedefliyor.

Proje ilk meyvelerini verdi

2011'in Mayıs ayında Lipton Sürdürülebilir Çay Tarımı vizyonunu, "sürdürülebilirliğin çay üretiminin ayrılmaz bir parçası olması ve çay üreticilerinin sürdülebilirlik hakkında bilinçlenmesi" olarak ortaya koyan Lipton, bu vizyon doğrultusunda bölgede sosyal, ekonomik ve çevresel boyutta bir çok proje ve uygulamayı hayata geçirdi. Lipton'un 2011'de açıkladığı en önemli hedeflerinden biri olan üretici eğitimleriyle bir yılda 7.446 çay üreticisine bire bir eğitim verildi. Lipton, bu yılın sonuna kadar 15 bini aşkın üreticiye eğitim vermeyi hedefliyor. Teorik ve uygulamalı olarak gerçekleştirilen eğitimler, erozyon kontrolü, atık yönetimi, iş güvenliği, kayıt tutma, doğal hayatı koruma, gübreleme ve budama konularını kapsıyor.

Sertifikasyon sürecinin en önemli aşamalarından biri olan eğitimler amacına ulaştı. Çiftçilerin eğitimlerde öğrendikleri doğru tarım uygulamalarını kendi arazilerinde hayata geçirmeleri sayesinde, bölgedeki çay üreticisinin "uluslararası sürdürülebilirlik puanı" da yükseldi. Lipton'un çay alımı yaptığı çiftçilerin 2011 yılında %58 olan sürdürülebilirlik puanının Yağmur Ormanları Birliği tarafından bu yılın Mayıs ayında yapılan denetimlerde %84 olarak tespit edlmesi, projenin kısa sürede katettiği yolun en önemli göstergesi oldu.

Doğru tarım için toprak analizi laboratuvarı

Türk çay tarımındaki en önemli eksiklerden biri olan, gübrenin doğru kullanımı konusuna eğitimlerinde geniş yer veren Lipton, bölgedeki Ziraat Odaları ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) ile işbirliği yaparak Rize'nin Ardeşen ilçesinde bir toprak analizi laboratuvarı kurdu. Bu laboratuvar sayesinde, bölgenin en geniş kapsamlı toprak yapı haritası çıkarılmaya başlandı. Toprak analiziyle, doğru gübre miktarı ve çeşidiyle ilgili yönlendirme alan çay üreticileri, bu çalışmayla şu ana kadar 0,5 milyon TL tasarruf yapmış oldu. Proje sonuna kadar bu rakamın yaklaşık 3 milyon TL'ye ulaşması hedefleniyor.

Lipton, bölgeye yatırıma devam ediyor

Geçen yıl başlattığı Sürdürülebilir Çay Tarımı Projesi'ni bu yıl Rize'nin Fındıklı ve Artvin'in Arhavi, Hopa, Kemalpaşa ilçelerini kapsayacak şekilde genişleten Lipton, bir yandan geçen yıl başlatılan eğitim programlarına devam ederken diğer yandan yöre halkının hayatını olumlu yönde etkileyecek projeleri hayata geçirmeye devam ediyor.

Lipton, Katı Atık Toplama ve Ayrıştırma projesiyle bölgenin uzun zamandır süregelen atık sorununa çözüm getirirken, Deneme Bahçesi'yle çay üreticilerine doğru tarım yöntemlerini uygulamalı olarak göstermeyi hedefliyor. Sürdürülebilir Çay Tarımı projesi kapsamında toplum sağlığı için de projeler geliştiren Lipton, Sağlık Bakanlığı'na hibe edilen Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) aracıyla bölgede meme ve rahim ağzı kanseri taraması yapılmasına önayak oluyor. Lipton tarafından bu yıl başlatılan Elektronik Veri Tabanı projesi ise çay üretimine modern, hızlı ve hatasız bir kayıt tutma ve denetim sistemi getirilmesini sağlıyor.

"Sürdürülebilirlik iş süreçlerimizin tam kalbinde"

Lipton'un Sürdürülebilir Çay Tarımı projesinin de temelini oluşturan Unilever Sürdürülebilir Yaşam Planı'nın ayrıntılarını Rize'de basınla paylaşan Unilever Türkiye, Rusya, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Orta Asya ve Kafkasya Başkan Yardımcısı ve Unilever Türkiye CEO'su İzzet Karaca, dünyada her gün yaklaşık 2 milyar insanın bir Unilever ürünü kullandığını vurgulayarak, "Unilever, 2010 yılında Sürdürülebilir Yaşam Planı'nı hayata geçirmeye karar verdi. Bu plan sosyal, ekonomik ve çevresel alanda tüm dünyayı kapsayacak kadar geniş ve dünyadaki milyarlarca insana dokunacak kadar ayrıntılı bir plandı. Ve bu plan bizim iş yapış biçimimizin temelin oluşturdu" dedi.

Toplam değer zincirini kapsayan, sağlam ve mutlak hedefler belirleyen Unilever Sürdürülebilir Yaşam Planı'nın faaliyette olduğu 190 ülkede her gün 2 milyar tüketiciye ulaştığını belirten Karaca, "Yaklaşık 1,5 yıl önce hayata geçirilen Unilever Sürdürülebilir Yaşam Planımız iş yapış şeklimizle de bütünleşiyor. Sürdürülebilirliği vizyonumuzun bir parçası haline getirdik ve stratejimizin tam kalbine koyduk. Ürün geliştirme, tedarik ve imalat gibi normal iş süreçlerine sürdürülebilirlik açısından baktığımızda, karşımıza inovasyon ve maliyet düşürme açısından harika fırsatlar çıkıyor" diye konuştu.

"Kısa sürede çok yol kat ettik"

Lipton'un sürdürülebilirlik vizyonunu ve Lipton Sürdürülebilir Çay Tarımı Projesi'ni anlatan Unilever Gıda Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Mustafa Seçkin, konuşmasında çayın dünyadaki ve Türkiye'deki tarihinden söz ederek çayın ülkemizde kısa süre içinde gelenekselleştiğine değindi. Seçkin, dünyadaki yaklaşık 4 milyon tonluk çay üretiminin %5'inin Türkiye tarafından yapıldığını açıkladı. Bu oranla Türkiye'nin dünyadaki 5'inci büyük çay üreticisi konumunda olduğunu belirterek dünyadaki çay pazarının %25'inin Unilever'e ait olduğunu ifade eden Seçkin, çayın Türkiye'deki önemine değinerek, "Türkiye'de nüfusun %96'sı her gün çay içiyor. Güne çay içerek başlıyor, yine onunla günü sonlandırıyoruz. Çay, hayatımızın ayrılmaz bir parçası " dedi.

Seçkin, Lipton Sürdürülebilir Çay Tarımı Projesi'ne ilişkin şunları söyledi: "Çay bitkisinin ekonomik ömrü 100 yıl olarak kabul ediliyor. Cumhuriyetin ilk yıllarında ekilen çaylıklarımız ise 75'inci yılını doldurdu ve ekonomik ömrünün son çeyreğine girdi. Dolayısıyla Türk çayının gelecek kuşaklara aktarılması için çay üreticilerinin çay ekimi ve hasadı konusunda bilinçlendirilmesi ve doğru tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması gerekiyor. Bu nedenle geçtiğimiz yıl Türk çayının geleceği için yola çıktık ve mutluyuz ki kısa sürede çok önemli bir yol kat ettik. Tüm bu uygulamalarla beraber Sürdürülebilir Çay Tarımı projesini en iyi şekilde hayata geçirerek, Türk çayının daha iyi bir geleceğe sahip olması için Lipton Sürdürülebilirlik Planını hazırladık. Geniş kapsamlı ve uzun vadeli bu planımız sosyal, çevresel ve ekonomik hedefler üzerinde şekilleniyor."

Unilever Çay, Doğu Afrika CEO'su Eric De-Foresta Unilever'in dünya genelindeki siyah çayların yaklaşık %12'sini satın alan, dünyanın en büyük çay alıcısı olduğunu vurgularken, Lipton'un sürdürülebilirlik yolculuğunun 90'lı yıllarda Kenya'da başladığını belirtti. Bu sürede Unilever'in Kenya'da hayata geçirdiği birçok sosyal, ekonomik ve çevresel boyuttaki projelerle sürdürülebilir çay tarımında diğer ülkelere örnek olduğunu söyleyen De-Foresta, Lipton'un Türkiye'deki sürdürülebilirlik projesi ile ilgili olarak şöyle konuştu: "Dünyanın en büyük 5'inci çay üreticisi olan Türkiye'nin, dünyada büyük öneme sahip olduğunu düşünüyorum. Sürdürülebilir çay tarımının hayata geçirildiği ilk ülkelerden biri olan Kenya'daki çalışmaları bire bir yaşamış biri olarak, Türkiye'de geçen yıl başlayan bu yolculuğun, sosyal, çevresel ve ekonomik boyuttaki bir çok projeyle desteklenerek kısa zamanda bu kadar ilerlediğini görmek gurur verici."

Rainforest Alliance (Yağmur Ormanları Birliği) Yönetim Kurulu Üyesi Annemieke Wijn ise Unilever'in sürdürülebilirlik konusundaki uzun vadeli kararlılığını takdir ettiğini belirterek şunları söyledi: "Unilever, çay tedarikçilerine Rainforest Alliance sertifikasyonu uygulamasını getirerek, dünya genelinde milyonlarca çay üreticisinin yararına olabilecek, benzeri görülmemiş bir adım attı. Projeyi başından beri takip eden biri olarak, bir yılda yapılanlardan ve kat edilen yoldan son derece mutluyum. Lipton Türkiye'nin çok yakın bir zamanda hem Türk çayseverlere sürdürülebilir kaynaklardan elde edilmiş çaylar sunacağından, hem de çay üreticilerine verilen eğitimlerle Karadeniz Bölgesi'ndeki çay tarımının Rainforest Alliance (Yağmur Ormanları Birliği) tarafından sertifikalandırılmasını sağlayacağından şüphem yok."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Lipton Emin Adımlarla İlerliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement