Lisansa Girişte Fen Liselerinde Bile Yüzde 5 Düşüş Var - Son Dakika
Güncel

Lisansa Girişte Fen Liselerinde Bile Yüzde 5 Düşüş Var

Lisansa Girişte Fen Liselerinde Bile Yüzde 5 Düşüş Var

2016 ÖSYS yerleştirme sonuçları önceki gün açıklandı.

12.08.2016 09:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

2016 ÖSYS yerleştirme sonuçları önceki gün açıklandı. Sonuçları heyecanla bekleyen adaylar da hangi üniversite ve bölüme yerleştiğini öğrendi. ÖSYM'nin yayınladığı istatistikler okul türüne göre liselerin üniversiteye öğrenci yerleştirme başarısını ortaya koydu. İstatistiklere göre, bu yıl lisans ve ön lisans programlarındaki 852 bin 396 kontenjanının yüzde 93'ü doldu. 2015'te 823 bin 739 olan kontenjana yerleşenlerin oranı ise yüzde 95'i bulmuştu. Toplam yerleşme oranlarındaki düşüş ise hemen hemen tüm okul türlerine yansıdı. -

ANADOLU LİSELERİ DE GERİLEDİ

Tüm okul türleri içerisinde 'lisans' düzeyinde yerleşme oranlarında en büyük düşüş öğretmen liselerinde görüldü. 2015'te lisans düzeyinde yerleşmede yüzde 59.36'lık bir oran yakalayan öğretmen liseleri, 2016'da yüzde 49.13'e kadar geriledi. Benzer bir başarı kaybı da Anadolu liselerinde ortaya çıktı. 2015'te öğrencilerinin yüzde 50.02'sini lisans programlarına yerleştirmeyi başaran Anadolu liseleri bu yıl yüzde 8.61'lik gerileme kaydetti ve yerleşme oranı yüzde 41'de kaldı. Sosyal bilimler liselerinin lisans yerleştirme oranında geçen yılki yüzde 74.57'lik başarıları ise yüzde 67.65'e düştü.

Türkiye'nin lise düzeyinde en nitelikli eğitimi veren Fen liselerinde de 2016'da yerleşenlerin oranında yaklaşık yüzde 5'lik bir düşüş yaşandı. 2015'te fen liselerinden mezun öğrencilerin yüzde 59.12'si bir lisans programına yerleşirken, oran bu yıl yüzde 54.40'a kadar geriledi. Fen liseleri yerleşme oranlarında en çok düşüş yaşayan beşinci lise türü oldu.

İMAM HATİPLİLERİN YÜZDE 16'SI

Son yıllarda sayıları giderek artan imam hatip liseleri mezunlarının ise yaklaşık yüzde 16'sı bir lisans prog ramına yerleşmeye hak kazandı. Bu lise türünden toplamda 199 bin 58 adayın başvurduğu 2016 ÖSYS'de, 32 bin 288 aday lisans, 23 bin aday ön lisans ve 21 bin 528 aday ise Açıköğretim Fakültesi (A.Ö.F) programlarından birine girmeyi başardı. İmam hatip liseleri mezunları lisans, ön lisans ve A.Ö.F programlarından birine geçen yıl yüzde 47 oranında yerleşirken, bu yıl oran yüzde 38'e geriledi.

ÖZEL LİSELERİN BAŞARISI ARTTI

Lisans düzeyinde başarısını en çok geliştiren okul türü ise özel liseler oldu. 2015'te bir lisans programına yüzde 27.78 oranında yerleşen özel lise öğrencileri bu yıl yüzde 50'nin üzerinde bir yerleşme oranı yakaladı. Özel liseler geçen yıla göre başarılarını yüzde 22.73 geliştirdi. Bu okul türünü yüzde 20'lik değişim başarısı ile polis kolejleri ve yüzde 3.38 ile yabancı dil ağırlıklı liseler takip etti.

EN YÜKSEK ORAN SOSYAL BİLİMLERDE

Lise türlerine göre bir lisans programına yerleşenlerin oranlarına bakıldığında ise, yüzde 68'lik bir oranla sosyal bilimler liseleri ilk sırada yer aldı. ÖSYS'ye başvuran sosyal bilimler liseli 2 bin 266 adayın 1.533'ü bir lisans programına yerleşti. Ayrıca bu lise türünden 19 aday YGS puanı ile bir ön lisans programına, 12'si ise A.Ö.F programlarında eğitim almaya hak kazandı. Polis kolejleri, özel fen liseleri ile fen liseleri de lisans düzeyinde en çok yerleşen lise türleri arasında yer aldı.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Güncel Lisansa Girişte Fen Liselerinde Bile Yüzde 5 Düşüş Var - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu
    06:58 İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu

    İran'ın İsfahan eyaletinin kuzeydoğusunda bulunan İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyulduğu bildirildi. Patlamanın kaynağı henüz açıklanmadı ve nedeni bilinmiyor.

  • Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı
    06:49 Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı

    Tokat'ta önceki gün meydana gelen 5,6'lık depremin ardından gün ağarınca hasarın boyutu netlik kazandı. Dron ile havadan görüntülenen merkez üssünde hasarın boyutu gözler önüne serildi. Depremin etkisiyle oluşan hasarın tam boyutu ve zarar görenlerin durumuyla ilgili detaylı bilgilendirme yetkililer tarafından gün içerisinde yapılması bekleniyor.

  • İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı
    06:09 İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı

    İstanbul Şişli'de bulunan Zorlu Holding binasına kişi veya kişiler tarafından silahla ateş açıldı. Kurşunlar binanın camlarına isabet ederken içeride kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi. Polis ekipleri saldırıyı gerçekleştiren kişi veya kişileri arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı
    06:06 İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, bitişikteki binaya da sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü ancak tekstil atölyesi kullanılamaz hale geldi ve binada hasar oluştu. Yangının çıkış sebebi henüz belirlenemedi ve soruşturma başlatıldı.

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.


Advertisement