Liseliler İzmir Boyozunu Dört Ülkede Tanıttılar - Son Dakika
Güncel

Liseliler İzmir Boyozunu Dört Ülkede Tanıttılar

Liseliler İzmir Boyozunu Dört Ülkede Tanıttılar

15 lise öğrencisi Türkiye’de sadece İzmir’e özgü bir tat olan boyozu çektikleri kısa filmle dört ülkede tanıttı.

20.02.2014 13:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yönetmenliğini öğretmenlerin oyunculuğunu ise öğrencilerin üstlendiği filmde boyoz hem konusu hem de tadıyla tam not almayı başardı. Kısa film sosyal paylaşım sitelerinde de tıklanma rekoru kırdı.

İzmir Mersinli Endüstri Meslek Lisesinden 11 öğretmen ve 15 öğrenci Avrupa Birliği destekli Comenius projesi ile Türkiye’de sadece İzmir’e özgü bir tad olan boyozun tarihini ve yapımını içeren kısa film ile İtalya, İspanya, Macaristan ve Portekiz’de tanıtımını sağladı.

Mersinli Endüstri Meslek Lisesi Bilgisayar Bölümü Öğretmeni Bekir Sarı projenin iki yıllık bir çalışma olduğunu açıkladı. Boyozun damak tadı olarak Dünya’da ve Türkiye’de sadece İzmir ‘de üretilen bir gıda olduğunu anlatarak, “İlk filmimiz boyozdu. Çünkü boyoz hem Türkiye’de ilk hem de Dünya’da yok. Sadece İspanya’dan gelme bir gıda. Bollos kelimesinden gelmedir. İzmir’de üretildiği için çok güzel tepkiler aldık. Bin kişiye yakın kişi izledi. Şu ana kadar İtalya İspanya Macaristan ve Portekiz’e gittik. Portekiz’e giderken boyozun dondurulmuş halini götürerek oradaki insanlara tattırma imkanı bulduk” dedi.

Belgesel tadındaki kısa filmin yönetmenliğini gerçekleştiren Makine Bölümü öğretmenlerinden Osman Soyak tamamen kendi imkanları ve ekipmanları çerçevesinde çekimleri gerçekleştirdiklerini aktararak, “Bu proje bilgisayar bölümünün bir projesi. Konu belirlendikten sonra benim için de çok enteresan geldi. Soğuk bir kış gününde yaptık çekimleri. Sunucumuz çok zor şartlar altında çekim yaptı. Bu kısa film tadında belgesel bizi Portekiz’e götürdü” dedi.

“HEM ÖĞRENDİK HEM ÖĞRETTİK”

Kimya bölümü 12’inci sınıf öğrencisi Büşra Utlu sınırları aşarak tanıtımı yapılan boyoz projesi hakkında şunları söyledi:

“Kimya bölümü öğrencisiyim. İngilizce öğretmenimizin yönlendermesi ile projeye merak duydum. İngilizceye o hevesle başlayınca devam ettirmek istedim ve projede gönüllü oldu. Orada boyozun tarihi yapılışı ve geldiği noktalara ilişkin bilgi verdik. Ben de boyozu çok severim. Böylelikle hem öğrendik hem de öğrettik.”

Öğrencilerden Müşerref Tektaş da yapılan kısa film ile İzmir’e, İzmir’in kültürünü ve insanlarını tanıtmış olduklarını dile getirdi. Tıklanma rekorları kıran videonun bu kadar ilgi çekeceğini düşünmediklerini söyleyen Tektaş, “Aslında bu kadar ilgi çekeceğini beklemiyorduk. Ama çok olumlu geri dönüşler aldık. Diğer kültürleri tanıma fırsatı bulduk. Dil ve teknik becerilerimizi geliştirmiş yeni arkadaşlar edinmiş olduk” diye konuştu.

COMENIUS PROJESİ

Avrupa Birliği Comenius Çok Taraflı Okul Ortaklıkları projesi 01.08.2012 tarihinde İtalya koordinatörlüğünde başlamıştır. Projenin orijinal ismi “Cooperatiıve Learning Using New Media, teenagers in action on Web Radio and TV - A new pedogogical approach to an integrated Europe"dır. Proje kapsamında okul öğretmenleri ve öğrencilerinin oluşturduğu gruplar ile diğer ortak ülkelere çalışma ziyaretleri düzenlenmektedir. Her ortak ülkenin gençlerinin hazırladığı kısa filmler bir araya getirilerek ortak sosyal paylaşım sitelerinde yer alıyor.

ALEV HAMİTOĞULLARI - HALİL KARAHAN

İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Liseliler İzmir Boyozunu Dört Ülkede Tanıttılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement