Londra'da Bulunan Madame Tussauds Balmumu Heykel Müzesi, Ziyaretçilerine Farklı Bir Deneyim Sunuyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Londra'da Bulunan Madame Tussauds Balmumu Heykel Müzesi, Ziyaretçilerine Farklı Bir Deneyim Sunuyor

Londra\'da Bulunan Madame Tussauds Balmumu Heykel Müzesi, Ziyaretçilerine Farklı Bir Deneyim Sunuyor

Müzedeki 300'den fazla ünlünün balmumu heykeli her sabah titiz bir çalışmanın ardından ziyaretçileri karşılıyor Her biri 150 bin sterline malolan heykellerin yapımı 4 ay sürüyor Ünlü yı...

22.11.2013 11:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İNCİ GÜNDAĞ - İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan ve farklı konseptiyle her gün yüzlerce ziyaretçiyi ağırlayan Madame Tussauds müzesinde, 300'den fazla balmumu heykel her sabah titiz bir çalışmanın ardından ziyaretçilerin karşısına çıkıyor.

Spor, sanat ve siyaset dünyasından ünlü isimlerin heykellerinin sergilendiği, Londra'daki dünyanın en ünlü balmumu heykel müzesi Madame Tussausds, iki asırdır ziyaretçilerine farklı bir müze deneyimi yaşatıyor.

Atatürk, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, Madonna ve David Beckham gibi birçok ünlü kişinin balmumu heykellerinin sergilendiği müze kapılarını AA'ya açtı. Yıl içerisinde farklı milletlerden binlerce ziyaretçiyi ağırlayan müzenin Halkla İlişkiler Yöneticisi Nicole Fenner, AA muhabirine, Madame Tussauds ve müzede sergilenen heykellerle ilgili bilgi verdi.

Fenner, hangi kişinin balmumu heykelinin yapılacağına, müzeye gelen ziyaretçilere yöneltilen "bir sonraki gelişinizde müzede kimi görmek istersiniz" sorusuna verdikleri yanıtlara göre karar verildiğini kaydetti.

Dünyada 14 farklı şehirde de olan Madame Tussauds müzesinin ilki ve en büyüğü, Londra'da bulunuyor. Sanatının ilk adımlarını 1770'li yıllarda Paris'te atan ve müzeye kendi adını veren balmumu heykel ustası Madame (Marie) Tussauds, 19.yüzyılın başında İngiltere'ye gelerek büyük ilgi çeken konseptini geliştiriyor.

-Her biri 150 bin sterline malolan heykellerin yapımı 4 ay sürüyor-

Kolay şekil alan balmumundan yapılan heykellerin gerçeğine "tıpa tıp" benzemesi için, bir heykelin dört ayda tamamlandığını anlatan Fenner, heykelleri yağlı boyayla daha gerçekçi bir hale dönüştürdüklerini söyledi. Heykellerin yapımında ciddi bir ekip çalışması olduğuna dikkati çeken Fenner, "Tek bir heykel üzerinde 20 kişilik ekip çalışıyor ve bir heykelin masrafı yaklaşık 150 bin sterlini buluyor" dedi.

Müzenin kurucusu Marie Tussauds'un 1800'lü yıllarda kullandığı tekniklerin bugün halen kullanıldığını, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in ilk balmumu heykelinin 2 yaşında 1928 yılında yapıldığını, bugüne kadar ise toplam 23 heykelinin yapıldığı bilgisini veren Fenner, "Heykeltraşlarımız 30 dakika ile 2 saat arası süren poz verme seanslarında heykeli yapılan ünlüyle yakından çalışıyor. Heykeli yapma aşamasında gerekli olacak tüm ölçüleri en süratli şekilde almaya çalışıyorlar ve yüzlerce fotoğraf çekiyorlar" diye konuştu.

Mustafa Kemal Atatürk'ün balmumu heykeli de müzenin "siyasi liderler" bölümünde yer alıyor. Atatürk'ün heykelinde olduğu gibi hayatta olmayan kişilerin heykellerinin yapım aşamasında çok kapsamlı araştırma yaptıklarını söyleyen Fenner, "Heykeltraşlarımız kişilerin yüzlerce fotoğrafını tek tek inceliyor, filmlerini izliyor, arşivleri tarıyor, o kişiliğe yoğunlaşıyorlar ve araştırmanın sonunda yapım aşamasına başlanıyor" ifadelerini kullandı.

-Ünlüler kıyafetlerini bağışlıyor-

Müzede sergilenen balmumu heykeller genellikle gerçek yıldızların kendilerini televizyon ekranlarında görmeye alışkın olduğumuz tarzda giydiriliyor. Fenner, bazı heykellerin kıyafetlerinin terziler tarafından özel olarak dikildiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aslında bizim en çok hoşumuza giden yıldızların kendi dolaplarından bize bağış yapmaları. Ünlü İngiliz müzik grubu 'One Direction' üyeleri heykellerin giydirilmesi için kendi dolaplarından bağışta bulundular. Aynı şekilde İngiliz aktris Helen Mirren'in heykelinin üzerindeki elbise kendisi tarafından bağışlandı. Hayranların zihinlerinde oluşan o ikonik görüntüyü doğru şekilde yakalamak için yıldızların tasarımcılarıyla da yakından çalışıyoruz. Geçen yıl güncellenen Madonna heykelinin kostümünü en son çıktığı turnelerden birinde görerek, baştan yarattık."

Müzede ünlü kişileri yakından inceleme fırsatı yakalayan ziyaretçiler, heykellere dokunup, yan yana fotoğraf çektirip, hatta onları öpebilme imkanına sahip. Genellikle ekranda gördükleri ünlü kişilerin neredeyse birebir ölçülerine sahip heykellerini görünce şaşıran ziyaretçilerden kimisi ünlü pop şarkıcısı Madonna'yı umduğundan daha kısa boylu bulurken, futbol yıldızı David Beckham hayranı başka bir ziyaretçi de futbolcuyu daha zayıf bulabiliyor.

-Sıradaki heykeller "yeni" Brad Pitt ve Angelina Jolie-

Her yıl 8 yeni heykelin tanıtıldığı müzenin sıradaki heykelinin, önümüzdeki ay 50. yaşgününü kutlayacak Hollywood aktörlerinden Brad Pitt olacağını belirten Fenner, Pitt'in yanında Oscar ödüllü oyuncu Angelina Jolie'nin de yer alacağını açıkladı.

Müzedeki en eski heykelin 100 yaşından fazla olduğunu belirten Fenner, bunun müzenin tarih kısmında bir şezlong üzerinde bulunan, "Uyuyan Güzel" masal karakteri olduğunu söyledi. Fenner ayrıca, artık iktidarda olmayan siyasi liderler gibi kimi isimlerin heykellerinin zaman içinde arşive kaldırıldığını ancak ziyaretçilerden gelen istek ve talep doğrultusunda heykelleri müzede tekrardan sergileyebildiklerini belirtti.

Brezilya'nın evsahipliğinde yapılacak 2014 FIFA Dünya Kupası kapsamında yeni bir heykel yapmak isteyen müze, bu konuda ziyaretçilerin düşüncelerini almak için, "Madame Tussauds'da hangi Dünya Kupası'ndaki efsane ismi görmek istersiniz?" sorusunu yöneltti. Fenner, yapılan anket sonuçlarına göre oyların yüzde 90'dan fazlasını alan 1966 FIFA Dünya Kupası'nı kazanan İngiltere Milli Futbol Takımı'nın kaptanı İngiliz futbolcu Bobby Moore'un balmumu heykelinin yapılmasına karar verildiğini açıkladı.

İspanya'nın Real Madrid takımından İngiltere'nin Arsenal takımına sezon başında transfer olan Türk asıllı Alman futbolcu Mesut Özil'in Berlin'deki Madame Tussauds müzesinde bir heykeli olduğunu kaydeden Fenner, "Özil şimdi Arsenal için oynuyor, kimbilir belki Londra'da da bir heykeli olabilir" dedi.

Her bir saç teli tek tek yerleştiriliyor-

Gerçek insan saçı kullanılan heykellere saç, bıyık, kirpik ve kaşların tek tek yerleştirildiğini anlatan Fenner, şöyle konuştu:

"Poz verme seansı sırasında heykeli yapılan kişiden, saç rengi, şekli ve dokusu için örnekler alınıyor. Bir heykelin yapımında sadece saç yerleştirme işlemi ortalama 6 hafta sürüyor. İngiliz söz yazarı ve şarkıcı Adele'in heykelinde 4 kat kirpik kullanıldı. Her bir kirpik tek tek yerleştirildi. Adele'i sanki sahnede şarkı söylüyormuş gibi yaratmamız gerekiyordu. Bazı heykellere ağızları açık bir ifade veriliyor. Dişleri görünmesi gereken heykellerin dişleri akrilikle hazırlanıyor ve her bir diş boyanıp, aynı poz verme seansındaki rengi gibi gölgelendiriliyor."

Fenner, balmumundan yapılan heykellerin, insan teninden hemen hemen farksız görünmesi için heykellerde ortalama 10 kat yağlı boya kullanıldığını kaydetti. Heykellerde camdan gözler de kullanıldığını söyleyen Fenner, gerçeği ile birebir aynı renk tonunu yakalamak için camgözlerin elle boyandığını belirtti.

Madama Tussauds müzelerinde yıllar içerisinde ilginç olaylar da yaşanıyor. 2008 yılında Almanya'nın başkenti Berlin'demi Madame Tussauds müzesinin açılışından dakikalar sonra 41 yaşında bir erkek, güvenlik görevlilerini atlatarak, Nazi lideri Adolf Hitler'in heykelinin başını vücudundan ayırmıştı.

Ziyaretçilerden geriye kalan enteresan eşyalar da müze yetkililerinin dikkatini çekiyor. Son 5 yılda ziyaretçilerin arkalarında bıraktığı eşyalar arasında bir protez bacak, 123 çift takma diş ve heykellerin ceplerine konulmuş birçok farklı eşya yer alıyor.

Her sabah 300'den fazla karakterin makyajını tazeliyor-

Yıl içerisinde binlerce ziyaretçinin yakından ilgi gösterdiği heykellerin gün boyunca "mükemmel" görünmesini sağlayan ve renklendirme sanatçısı olarak çalışan Rebecca Holmes ise her sabah heykellerin makyajlarını tazeliyor.

Her sabah ziyaretçilerine kapılarını açmadan önce 2 buçuk saat boyunca 300'den fazla ünlünün makyajını tazeleyen Holmes, makyaj ürünlerinden farklı olarak, heykeller üzerinde yağlı boya kullandıklarını söyledi.

Holmes, "Heykellerin sadece yüzlerini değil, el ve kollarındaki boyayı da tazeliyoruz. Heykellerle yakından ilgilenen ziyaretçilerin tenindeki yağ ya da kir, zaman içerisinde heykeller üzerindeki boyayı aşındırabiliyor" dedi.

Müzenin en popüler heykelleri arasında bulunan ve genç kızların büyük ilgi gösterdiği "One Direction" grubu üyelerinin yanaklarındaki ruj izlerini çıkarmanın kolay olmadığını kaydeden Holmes, "Bazen ruj izini çıkarmak için yağ çözücü kullanmamız gerekiyor, bu da heykelin tüm yanağını, en baştan renklendirmemize sebep oluyor" ifadelerini kullandı. - London, City of

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Londra'da Bulunan Madame Tussauds Balmumu Heykel Müzesi, Ziyaretçilerine Farklı Bir Deneyim Sunuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tamer Karadağlı: Haşim İşcan Kültür Merkezi'nin dış bakımı belediyeye ait
    17:37 Tamer Karadağlı: Haşim İşcan Kültür Merkezi'nin dış bakımı belediyeye ait

    Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı, Antalya'daki Haşim İşcan Kültür Merkezi'ndeki bakımsızlıktan şikayet ederek, binanın dış bakım ve onarımının belediyeye ait olduğunu belirtti.

  • Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali 27. yılında sinemaseverlerle buluşuyor
    16:30 Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali 27. yılında sinemaseverlerle buluşuyor

    Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, 9-16 Mayıs tarihleri arasında Ankara'da düzenlenecek. Festivalde, Onur, Bilge Olgaç Başarı ve Genç Cadı ödülleri sahiplerini bulacak. Festivalin teması bu yıl 'Daha Fazlası, Daha Azı Değil: Sen Uçuşu Hatırla' olarak belirlendi. Festivalin film seçkisi ve programı ise yakın zamanda açıklanacak. Açılış töreninde ödüller sahiplerine takdim edilecek.

  • Kütahya'daki Zeytinoğlu Halk Kütüphanesi'nde 1294 el yazması eser dijital ortama aktarıldı
    15:59 Kütahya'daki Zeytinoğlu Halk Kütüphanesi'nde 1294 el yazması eser dijital ortama aktarıldı

    Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde bulunan Zeytinoğlu Halk Kütüphanesi, envanterindeki 1294 el yazması eseri dijital ortama aktararak hizmete sundu. Kütüphanede bulunan Arapça ve Farsça dillerindeki nadir eserler, Milli Kütüphane bünyesindeki Dijital Kütüphane aracılığıyla bilim dünyasının ve meraklıların erişimine açıldı. Kütüphane Müdürü Mehmet Meşe, bu dijitalleşme sayesinde araştırmacıların ve meraklıların bu önemli kaynaklara kolayca ulaşabileceğini belirtti.

  • Antalya'daki kültür merkezinin bakımsızlığı olay çıkardı! Muhittin Böcek ve Tamer Karadağlı birbirine girdi
    15:59 Antalya'daki kültür merkezinin bakımsızlığı olay çıkardı! Muhittin Böcek ve Tamer Karadağlı birbirine girdi

    Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Antalya Devlet Tiyatrosu ile Devlet Opera ve Balesi'nin ortak kullandığı kültür merkezi için "Rezalet" diyen Tamer Karadağlı'ya "Seçim telaşı sarmış, siyaset yapsın diye Antalya'ya göndermişler. Binanın bakım hizmetleri bakanlığa aittir" dedi. Tamer Karadağlı da Böcek'in sözlerini yalanladı.

  • 14. Beijing Uluslararası Film Festivali Başlıyor
    15:19 14. Beijing Uluslararası Film Festivali Başlıyor

    Sırp yönetmen Emir Kusturica'nın başkanlık edeceği 14. Beijing Uluslararası Film Festivali, 18-26 Nisan tarihlerinde düzenlenecek. Festivalde 118 ülkeden seçilen 15 film Tiantan Ödülü için yarışacak. Brezilya, festivalin onur konuğu olarak davet edildi ve birçok Brezilyalı film yapımcısı ve şirket temsilcisi katılacak. Festival kapsamında 240'tan fazla yerli ve yabancı film gösterime girecek.

  • Hatay'da deprem sonrası restore edilen Hünkar Mescidi ibadete açıldı
    14:57 Hatay'da deprem sonrası restore edilen Hünkar Mescidi ibadete açıldı

    Hatay'da 6 Şubat 2023'teki depremlerde hasar alan ve gerçekleştirilen restorasyon sonrası ibadete açılan Hünkar Mescidi'nde cuma namazı kılındı. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen mescit, bugün kılınan cuma namazıyla ibadete açıldı. Vali Mustafa Masatlı de yeniden ibadete açılan mescitte, vatandaşlarla cuma namazını kıldı. Depremlerde zarar gören diğer tarihi yapılarla ilgili de restorasyonun devam ettiğini vurgulayan Masatlı, Ramazan Bayramı'nda da Sarımiye Camisi'ni ibadete açmayı planladıklarını söyledi.

  • Malazgirt'te Kütüphane Haftası etkinlikleri düzenlendi
    13:59 Malazgirt'te Kütüphane Haftası etkinlikleri düzenlendi

    Malazgirt Fen Lisesi ve Malazgirt Kütüphane Müdürlüğü tarafından ilçede Kütüphane Haftası dolayısıyla etkinlikler düzenlendi. Malazgirt Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen törende konuşan Malazgirt Halk Kütüphanesi Müdürü Takyettin Taş, kütüphanelerin insana pozitif enerji verdiğini belirtti. Programda kütüphanesinde en çok kitap okuyanlara ödüller verildi.

  • Kayseri'de Gön Han'ın içinde Pastırma-Sucuk Atölyesi ve Müzesi açılıyor
    13:57 Kayseri'de Gön Han'ın içinde Pastırma-Sucuk Atölyesi ve Müzesi açılıyor

    Kayseri'de restorasyonu tamamlanmak üzere olan Gön Han'ın içinde Pastırma-Sucuk Atölyesi ve Müzesi hayata geçirilecek. Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, geleneksel lezzetlerin yaşatılması ve tanıtılması için güzel bir proje hazırladıklarını ifade etti. Proje kapsamında, Kayseri pastırması ve sucuğun yapımı öğretilecek, tadımlar yapılacak ve çocuklara da bu kültür aktarılacak.

  • Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığına bağlı müzelerin açılış saatleri değişti
    13:57 Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığına bağlı müzelerin açılış saatleri değişti

    Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığına bağlı müzeler, 31 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri ile Ramazan Bayramı dolayısıyla belirlenen tarihlerde saat 13.00'te açılacak. Başkanlığa bağlı müzelerin açılış saatlerinde değişikliğe gidildiği belirtildi.

  • İDOB, Atatürk Kültür Merkezi'nde Carmen operasını sahneleyecek
    13:45 İDOB, Atatürk Kültür Merkezi'nde Carmen operasını sahneleyecek

    İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB), Fransız besteci Georges Bizet'nin Carmen operasını 3, 6, 13 ve 18 Nisan'da Atatürk Kültür Merkezi'nde sahneleyecek. Carmen, dünya genelinde en çok sahnelenen opera eserlerinden biri olup, 1875'te Paris'te ilk sahnelendiğinde eleştirilere maruz kalmıştır. İDOB'un sahneleyeceği eserde Carmen'i Aylin Ateş ve Nesrin Gönüldağ, Don Jose'yi Ali Murat Erengül ve Efe Kışlalı, Escamillo'yu Caner Akgün ve Murat Güney canlandıracak.


Advertisement