Londra Sokaklarında Sabah Ezanı - Son Dakika
Güncel

Londra Sokaklarında Sabah Ezanı

Londra Sokaklarında Sabah Ezanı

İngiltere'nin televizyon kanallarından "Channel 4"ün Ramazan ayı boyunca sahurda sabah ezanını yayınlaması, ülkedeki Müslüman toplum tarafından olumlu karşılandı.

23.07.2013 11:09  Güncelleme: 11:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aslı Aral/Yunus Kaymaz - İngiltere'nin en çok izlenen televizyon kanallarından "Channel 4"ün ramazan ayı boyunca sahurda sabah ezanını yayınlaması, ülkedeki Müslüman toplum tarafından olumlu karşılandı.

"Channel 4" kanalı, ramazan ayının başlamasıyla birlikte sahurda sabah ezanını yayınlıyor, ayrıca hafta içi her gün akşam haber bülteninden sonra "Ramadan Diaries" (Ramazan Günlükleri) isimli,  her gün farklı bir Müslümanın İngiltere'de ramazan ayını nasıl geçirdiğini anlattığı kısa bir film gösteriyor. Sabah ezanını günde ortalama 80 bin ila 150 bin kişi, "Ramadan Diaries" programını ise 400 bin ila 500 bin kişi izliyor.

Kanalın ay boyu devam edecek ramazan sezonunun başlangıcında ise "Very British Ramadan" adlı yarım saatlik bir program yayınlandı. Programda, İngiltere'de yaşayan Reşit Khan isimli Müslüman, ramazan ayını ve bu ayda neler yapıldığını anlattı. İngiliz kanalı, her gün hava durumundan sonra ise İngiltere'deki sahur ve iftar vakitlerini veriyor.

"Aşırıcı bir azınlık tepki gösterdi"

Hazırladıkları ramazan programıyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Channel 4 kanalının program yöneticisi Ralph Lee, bu yıl uzun ve sıcak günlere denk gelen ramazanı İngiltere'de yaşayan Müslümanlara ve Müslüman olmayanlara anlatmayı amaçladıklarını söyledi. Ralph Lee, " Birleşik Krallık'ta önemli sayıda, yaklaşık 3 milyon Müslüman yaşıyor ve onların ana akım medyada temsiliyetleri geniş değil. Ayrıca İslamiyet'le terörizm arasında kurulan bağlantının doğruluğunun sorgulanmasına da ihtiyaç var" dedi.

Yayınladıkları programların, İngilizlerin Müslümanlar konusundaki anlayışını geliştirmesini umduğunu dile getiren Lee, "Müslümanlardan aldığım tepkiler ve e-mailler, şimdiye kadar kendilerinin görmezden gelindiği, dolayısıyla yapılandan memnun oldukları yönünde" ifadelerini kullandı.

Müslümanlardan gelen olumlu tepkilere karşın Channel 4'ün ramazan program paketine karşı çıkan aşırı sağcı gruplar da oldu. Lee, "aşırıcı bir azınlığın" kendilerine tepki gösterdiğini, "bu grubun, Hristiyan bir ülkede sabah ezanını yayınlamanın doğru olmadığını savunduğunu" kaydetti. Ancak Lee, "Bu tepkiler, yaptığımızı daha da önemli kılıyor" dedi.

Müezzinden Londra sokaklarında sabah ezanı

Channel 4, ramazanla ilgili yayınladığı programlar ve sabah ezanının "Woolwich'te İngiliz asker Lee Rigby'nin öldürülmesinin ardından Müslümanlar ile aşırı sağcılar arasındaki gerilimi daha da tırmandıracağı" yönünde eleştiriler de aldı. Program yöneticisi Ralph Lee, ramazan ile ilgili bir sezon hazırlama kararının Woolwich olayından çok daha önce alındığına dikkati çekerek, Woolwich olayından sonra program paketini yayınlayıp yayınlamama konusunu görüştüklerini ancak Müslümanlığı doğru anlatılabilmesi için yayınlamanın daha iyi olacağına karar verdiklerini ifade etti.

İngiltere'nin başkenti Londra'nın güney batısında Woking'de bulunan Şah Cihan Camisi imamı Hashmi, medyanın Müslümanlığın doğru anlatılması için çok önemli bir rolü olduğunu belirterek, Channel 4'ün ramazan dolayısıyla ezan ve çeşitli programlar yayınlamasını Müslümanlığı anlatmak açısından çok olumlu bulduğunu söyledi.

Caminin sekreteri Asad Jamil de Müslümanların nasıl ibadet ettiğini ve ramazan ayında neler yaptığını anlatması açısından kanalın yayınını olumlu bulduğunu, ancak bu tip yayınlara tepkinin her zaman olacağını bildiklerini kaydetti.

İngiliz televizyon kanalınının ramazan ayı boyunca her sabah yayınladığı ezanla ilgili videoda, bir müezzin İngiltere'nin başkenti Londra'nın Big Ben, Tower Bridge, Piccadilly meydanı, Shard binası gibi simge yapılarının önünde durarak ve Londra sokaklarında gezerek sabah ezanını okuyor. - London, City of

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Londra Sokaklarında Sabah Ezanı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ankara'da seyir halindeki araç alevlere teslim oldu
    01:20 Ankara'da seyir halindeki araç alevlere teslim oldu

    Ankara'nın Etimesgut ilçesinde seyir halindeyken alevlere teslim olan araç kullanılamaz hale geldi. Etimesgut ilçesi Topçu mahallesinde seyir halinde olan bir araç yanmaya başladı. İtfaiye ekiplerinin müdahalesi ile söndürülen araç kullanılamaz hale geldi. Yaralanan olmadı.

  • MediaTek, orta segment için yeni işlemcisini duyurdu: Dimensity 6300
    01:10 MediaTek, orta segment için yeni işlemcisini duyurdu: Dimensity 6300

    MediaTek, yüzde 10 daha güçlü olduğu iddia edilen Dimensity 6300 işlemcisini duyurdu. İki adet 2.4 GHz hızında ARM Cortex-A76 ve altı adet 2.0 GHz hızında ARM Cortex-A55 çekirdeklerinden oluşan işlemci, 108 Megapiksel sensörü ve 16 Megapiksel çözünürlüğünde iki sensörü destekliyor. Ayrıca 5G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.2 ve GPS bağlantıyı destekliyor.

  • Neden ChatGPT yerine Microsoft Copilot kullanmalısınız?
    01:09 Neden ChatGPT yerine Microsoft Copilot kullanmalısınız?

    OpenAI tarafından geliştirilen ve Microsoft'a ait Copilot, en popüler yapay zeka sohbet botları arasında yer alıyor. Copilot, GPT-4'ü ücretsiz sunuyor, ücretsiz şekilde internete erişebiliyor, popüler hizmetlere entegre edildi, Copilot ile DALL-E ücretsiz ve Windows 10 üzerinden kullanılabilir.

  • Murat Boz'un vivo V30 Teknoloji Testi Sonuçları
    01:09 Murat Boz'un vivo V30 Teknoloji Testi Sonuçları

    SDN ekranlarının sevilen serisi Teknoloji Testi'nin bugünkü konuğu popüler şarkıcı Murat Boz oldu. Murat Boz, vivo V30'un tasarımını, kamerasını, pil ömrünü ve diğer özelliklerini beğendiğini söyledi. Ayrıca yapay zeka, sanal gerçeklik ve uzay teknolojileri gibi konulardaki görüşlerini de paylaştı. Videoda aksesuarlar ve yeni teknolojiler hakkında da sohbet edildi.

  • Metin Akpınar'ın kızı Duygu Nebioğlu, annesi Suphiye Orancı'yı bulmak için harekete geçti
    01:09 Metin Akpınar'ın kızı Duygu Nebioğlu, annesi Suphiye Orancı'yı bulmak için harekete geçti

    DNA testiyle ünlü oyuncu Metin Akpınar'ın kızı olduğunu kanıtlayan Duygu Nebioğlu, şimdi de annesi Suphiye Orancı'ya ulaşabilmek için Müge Anlı'nın programına katıldı. Suphiye Hanım'ın çocuklarının biyolojik babasıyla ilgili iddialar da programda ele alındı. Ümit Besen ise bahsi geçen kadını tanımadığını ve olaylarla hiçbir ilişkisinin olmadığını belirtti.

  • Tesla Cybertruck Geri Çağrıldı
    01:09 Tesla Cybertruck Geri Çağrıldı

    Tesla, Cybertruck modellerinde yaşanan hızlandırıcı pedalın sıkışma sorunu nedeniyle tüm araçları geri çağırdı. Tasarım hatasının sebep olduğu sorun, şirket tarafından giderilecek ve üretimde değişiklik yapılacak.

  • Hatay'ın Payas ilçesinde intihar girişimi sonucu 2 kişi yaralandı
    01:04 Hatay'ın Payas ilçesinde intihar girişimi sonucu 2 kişi yaralandı

    Hatay'ın Payas ilçesinde bir kişi intihar etmek için 4. kattan atladı ve cadde üzerinde yürüyen başka bir kişinin üzerine düştü. Olayda, hem intihar eden kişi hem de üzerine düşen kişi hayati tehlikeyle hastaneye kaldırıldı.

  • Karabük'te bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    01:04 Karabük'te bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde iki grup arasında çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı. Sözlü tartışmanın kavgaya dönüşmesiyle çıkan olayda, yaralılar hastaneye kaldırıldı. Polis ekipleri olayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Amedspor Başkanı Aziz Elaldı: Diyarbakır'a 1 milyon kişi gelecek
    00:54 Amedspor Başkanı Aziz Elaldı: Diyarbakır'a 1 milyon kişi gelecek

    TFF 2. Lig Kırmızı Grup lideri Amedspor Başkanı Aziz Elaldı, Diyarbakır'a hafta sonu 1 milyon kişinin geleceğini açıkladı. Elaldı, taraftarlardan anlayış beklediklerini belirtti.


Advertisement