Lozan Antlaşması'nın 90. Yıl Dönümü - Son Dakika
Güncel

Lozan Antlaşması'nın 90. Yıl Dönümü

Lozan Antlaşması\'nın 90. Yıl Dönümü

Cumhurbaşkanı Gül, Lozan Antlaşması'nın 90. yılı dolayısıyla düzenlenen sempozyumun açılışını yapacak Prof. Dr. Erhan: "90. yıl için de biz bir ekip kurduk, akademik olarak neler yapılabilir diye. Çeşitli faaliyetler düşündük. Bunlardan bir tanesini de Sabancı Üniversitesi üstlendi. Uluslararası bir konferans. Sayın Cumhurbaşkanımıza gidip bunları anlattık. Kendisi davetimizi kabul etti"

07.10.2013 11:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

YUSUF ÇELEBİ - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Lozan Antlaşması'nın 90. yılı dolayısıyla İnönü Vakfı ve Sabancı Üniversitesi tarafından organize edilen "90 yılın ardından Lozan-Uluslararası Sempozyumu"na katılarak açılış konuşmasını yapacak.

TÜBİTAK'ta düzenlenecek sempozyum için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü davet eden heyette bulunan Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAUM) Müdürü Prof. Dr. Çağrı Erhan, sempozyum ve Gül'ün davetine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Erhan, Lozan Antlaşması'nın 90. yıl dönümü dolayısıyla Sabancı Üniversitesinin, İnönü Vakfı ile organize ettiği bilimsel toplantının açılış konuşmasını Cumhurbaşkanı Gül'ün yapacağını anımsatarak, Sabancı Üniversitesinin sempozyumdaki tebliğleri daha sonra kitap haline getirerek yayımlayacağını bildirdi.

Antlaşmanın 80. yılında da Kültür ve Turizm Bakanlığı çerçevesinde 2003 yılında sempozyum yapıldığını hatırlatan Erhan, kutlama sürecinin Cumhurbaşkanı Gül'ün Başbakanlığı döneminde başladığını kaydetti. Türk Tarih Kurumunun o dönemki çalışmaları, editörlüğünü üstlendiği "Yaşayan Lozan" adı altında kitaplaştırdığını belirten Erhan, "Şimdi 90. yıl için de biz bir ekip kurduk, akademik olarak neler yapılabilir diye. Çeşitli faaliyetler düşündük. Bunlardan bir tanesini de Sabancı Üniversitesi üstlendi. Uluslararası bir konferans. Sayın Cumhurbaşkanımıza gidip bunları anlattık. Kendisini davet ettik. Beyefendi, memnuniyetle gelip bir konuşma yapabileceğini söyledi" ifadesini kullandı.

Erhan, Gül'ün daveti çok olumlu karşıladığını ve "Bu sonuçta bizim devletimizin en önemli belgelerinden bir tanesi. Ben de bir cumhurbaşkanı olarak böyle bir etkinlikte yer almaktan memnuniyet duyarım" dediğini aktardı.

Erhan, ziyarete İnönü Vakfı Başkanı Özden Toker ve eski Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu ile gittiklerini anımsattı.

-Sempozyum

Sempozyumun açılış konuşmalarını İnönü Vakfı Başkanı Özden Toker, Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Berker ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yapacak. Prof. Dr. İlhan Tekeli'nin başkanlığını yapacağı birinci oturumda, Princetown Üniversitesinden Prof. Dr. Şükrü Hanioğlu "Versay Barış Antlaşması'ndan Sevr'e Giden Yol: Karşılaştırmalı Bir Bakış", Leiden Üniversitesinden Prof. Dr. Eric Zircher "Birinci Dünya Savaşı Sonrası Barış Antlaşmaları: St. Germain, Trianon ve Sevr", Çağ Üniversitesinden Prof. Dr. Ali Engin Oba "Amerikan Büyükelçisi Grew'un Gözünden Lozan", Princetown ve Bahçeşehir Üniversitesinden Prof. Dr. Heat Rowry "Bir Amerikalı Gazetecinin Gözüyle Lozan ve İsmet İnönü" başlıklı konuşma yapacak.

Prof. Dr. Nur Bilge Criss'in başkanlığını yapacağı ikinci oturumda ise Boğaziçi Üniversitesinden Doç. Dr. Sevtap Demirci "Lozan Görüşmeleri", Boğaziçi Üniversitesinden Doç. Dr. Gün Kut "Lozan Antlaşması ve Mübadele", Prof. Dr. Baskın Oran da "Lozan Antlaşması'na Göre Azınlıklar" konularını ele alacak. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Lozan Antlaşması'nın 90. Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement