Lpg Tanklarının İnfilakını Önleyen Sisteme Tse'den Onay - Son Dakika
Yerel

Lpg Tanklarının İnfilakını Önleyen Sisteme Tse'den Onay

Türk Standardları Enstitüsü (TSE), LPG tanklarının infilakını önleyen sistem geliştiren Türk firmasına Beyan Doğrulama Sertifikası (BDS) verdi.

13.02.2015 18:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Standardları Enstitüsü (TSE), LPG tanklarının infilakını önleyen sistem geliştiren Türk firmasına Beyan Doğrulama Sertifikası (BDS) verdi.

Gebze Kalite Kampüsü'nde düzenlenen törende konuşan TSE Marmara Bölge Koordinatörü Mehmet Hüsrev, Patkon firmasınca sıvı, gaz akaryakıt tank ve depolarında meydana gelebilecek iç patlamaları önleyen "Exco" isimli bir sistem geliştirdiğini söyledi.

Sistemin parlayıcı veya patlayıcı maddelerin depolandığı, taşındığı depo ve tanklar açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Hüsrev, TSE laboratuvarlarında test edilen Exco sisteminin beyana uygun görülmesi sonucu BDS almaya hak kazandığını kaydetti.

Patkon Üst Yöneticisi Bayram Aytaşgın ise geliştirdikleri sistemle özellikle LPG'li araçların yol seyrini ve kapalı otoparklara girişlerini daha güvenli hale getirdiklerini belirterek, bu sistemin dünyada bir ilk olduğunu söyledi.

"Exco" ismini verdikleri sistemin özellikle akaryakıt istasyonlarındaki LPG tankları ile gazlı araçların depolarındaki olası bir patlamayı önlediğine işaret eden Aytaşgın, "Amacımız, LPG tanklarında meydana gelebilecek şarapnel etkili patlamaların önüne geçmek ve güvenli yaşam alanı oluşturmak" diye konuştu.

Aytaşgın, sıvı ve gaz halindeki yanıcı maddelerin herhangi bir kıvılcımla etkileştiklerinde çok hızlı reaksiyona girerek yüksek sıcaklık ve basınç oluşturduklarını, bunun sonucunda büyük patlamalar meydana geldiğini belirtti.

Bu tür yangınların müdahale edilmesi en zor yangınlar olduğuna dikkati çeken Aytaşgın, geliştirdikleri sistemle en fazla can ve mal kaybına sebep olan bu tür patlama ve yangınlara çözüm getirdiklerini kaydetti.

Aytaşgın, patlama önleyici "Exco Control" sisteminin patlayıcı maddenin yüksek basınç ve sıcaklığa çıkmasını engelleyip patlamayı önlediğini ifade ederek, şu bilgilere yer verdi:

"İnfilaklar, yakıtın ısınması, ısınan yakıtın çok yüksek miktarda buharlaşması ile başlar. Bu ısınma sonucunda tankın iç basıncında ani yükselme olur ve tank yırtılır, sıcak radyasyon ve yanan buhar 'felaket' derecesinde zarar oluşturur. Exco sistem özel altıgen yapısı sayesinde depo içerisinde aşırı sıcak noktaların oluşumunu engelleyerek, artan ısıyı tankın içinde eşit olarak dağıtır ve böylece basınç artışını ve patlamayı önler. Son derece etkili bir pasif korunma yöntemidir."

Bununla ilgili dünyadaki bütün sertifika ve patentlerin kendilerine ait olduğunu vurgulayan Aytaşgın, proje için yaptıkları 5 yıllık çalışma sırasında 10 milyon liralık yatırımla 4 üretim hattı kurduklarını sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından Hüsrev, Aytaşgın'a Beyan Doğrulama Sertifikası'nı takdim etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Lpg Tanklarının İnfilakını Önleyen Sisteme Tse'den Onay - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement