Lübnan Başbakanı Hariri'nin İstifasına Tepkiler - Son Dakika
Güncel

Lübnan Başbakanı Hariri'nin İstifasına Tepkiler

Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ı arayarak istifasını bildirdiği açıklandı.

04.11.2017 19:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ı arayarak istifasını bildirdiği açıklandı.

Lübnan Cumhurbaşkanlığı basın ofisinden yapılan açıklamada, bugün Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da bir televizyon kanalının canlı yayınında görevinden çekildiğini açıklayan Başbakan Saad Hariri'nin Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ı arayarak istifasını bildirdiği ifade edildi.

Cumhurbaşkanı Avn'ın ise "istifanın nedenini konuşmak için Hariri'nin ülkeye dönmesini beklediği ve atılacak adımları daha sonra belirleyeceği kaydedildi.

Öte yandan siyasilerden Hariri'nin istifası üzerine açıklamalar gelmeye başladı.

İlerlemeci Sosyalist Parti Genel Başkanı Dürzi lider Velid Canbolat sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, İran ile Suudi Arabistan arasındaki diyalog görüşmelerini geçmişte savunduğunu ve savunmaya devam edeceğini hatırlatarak, "Lübnan'ın, Saad Hariri'nin istifasının getireceği siyasi ve iktisadi etkileri taşıyamayacak kadar küçük bir ülke olduğunu" söyledi.

Bir takım temaslarda bulunmak üzere Mısır'da bulunan Meclis Başkanı Nebih Berri de ziyaretini yarıda keserek Beyrut'a döneceğini açıkladı.

Hariri, kurduğu hükümetin Aralık 2016'da meclisten güvenoyu almasının üzerinden 1 yıl geçmeden bugün istifa ettiğini açıklamıştı. Konuşmasında "Hizbullah ve İran'ın bölgeyi istikrarsızlaştırdığını belirten Hariri, "kendisine yönelik de bir suikast olabileceği endişesi taşıdığını" söylemişti.

Hariri'nin kurduğu 30 sandalyeden oluşan ulusal birlik hükümetinde Hizbullah örgütünün de 2 bakanı bulunuyordu.

Saad Hariri kimdir?

Müstakbel Hareketi lideri Saad Hariri (47), 2005'te uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden Lübnan'ın eski Başbakanı Sünni siyasetçi Refik Hariri'nin oğlu. Babasının ölümünden sonra Müstakbel Hareketi'nin başına geçen Hariri, ?2009-2011 yıllarında başbakan olarak görev yaptı. Hariri'nin başbakanlığındaki hükümet, "2011'de Refik Hariri soruşturmasında Hizbullah'ın cinayetle ilişkilendirilmesi" sonucu hükümet ortakları Hizbullah ve müttefiki partiler tarafından düşürülmüştü.

Hariri, siyasetçi kimliğinin yanında babasından kalan inşaat, telekomünikasyon ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren şirketleriyle de Lübnan'ın önde gelen iş adamları arasında yer alıyor.

Lübnan'da iki buçuk yıllık krizden sonra 31 Ekim 2016'da Cumhurbaşkanı seçilen Mişel Avn, yeni hükümeti kurma görevini 3 Kasım 2016'da eski Başbakan ve Müstakbel Hareketi lideri Saad Hariri'ye vermişti. Siyasi gruplar arasında sağlanan uzlaşıdan sonra Müstakbel Hareketi lideri Saad Hariri başbakanlığında kurulan yeni hükümet, 18 Aralık 2016'da, Cumhurbaşkanı Mişel Avn tarafından onaylanmıştı. Hariri'nin kurduğu ve Hristiyan Ketaib Partisi dışında tüm grupların yer aldığı hükümet 28 Aralık 2016'da güvenoyu almıştı.

Lübnan, İran ile Suudi Arabistan arasında kaldı

Lübnan, son dönemde Hizbullah'ın Yemen ve Suriye savaşındaki artan rolü nedeniyle İran ile Suudi Arabistan arasında kaldı.

Hizbullah ve diğer Şii gruplar, İran yanlısı politikalara destek verirken, buna karşılık Başbakan Hariri ve diğer Sünni partiler ise Suudi Arabistan eksenli bir siyaseti öne çıkarıyordu.

Son olarak İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin, "İran'ın pozisyonunu dikkate almadan Lübnan'da belirleyici bir karar vermek mümkün değildir." sözlerine tepki gösteren Hariri, 24 Ekim'de yaptığı açıklamada, "Ruhani'nin konuşması kabul edilemez. Lübnan, vesayet kabul etmeyen ve onurunun ihlal edilmesini reddeden bağımsız bir Arap devletidir." ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Lübnan Başbakanı Hariri'nin İstifasına Tepkiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement