İsrail'den Lübnan'a deniz sınırlarını belirleme konusunda "tek taraflı" adım atmama uyarısı - Son Dakika
Güncel

İsrail'den Lübnan'a deniz sınırlarını belirleme konusunda "tek taraflı" adım atmama uyarısı

İsrail\'den Lübnan\'a deniz sınırlarını belirleme konusunda "tek taraflı" adım atmama uyarısı

İsrail, Lübnan'ın deniz sınırlarını tek taraflı olarak belirlemek için atacağı tüm adımlara benzer şekilde karşılık vereceğini duyurdu.

12.04.2021 16:02  Güncelleme: 17:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İsrail, Lübnan'ın deniz sınırlarını tek taraflı olarak belirlemek için atacağı tüm adımlara benzer şekilde karşılık vereceğini duyurdu.

İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Lübnan'da İsrail'le deniz sınırındaki münhasır ekonomik bölgeyi genişletme taslağının Başbakanlığa sunulmasının ardından yazılı açıklama yaptı.

Steinitz açıklamasında, "Görünüşe göre Lübnan, üzerinde anlaşmaya varılan çözümlere ulaşmaya çalışmak yerine görüşmeleri baltalamayı tercih ediyor." ifadelerine yer verdi.

Deniz sınırının çizilmesi konusunda Lübnan ile müzakerelere liderlik eden Steinitz, bunun son 20 yılda ilk kez yaşanmadığını, Lübnanlıların daha önce de "propaganda veya vatansever" bir tavır sergilemek amacıyla deniz haritalarını değiştirdiklerine işaret etti.

Steinitz, "Elbette, Lübnan'ın tek taraflı adımları, İsrail'in paralel adımlarıyla karşılanacaktır." ifadelerini kullandı.

Lübnan Kamu İşleri ve Ulaştırma Bakanı Mişel Neccar, bugün başkent Beyrut'ta düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın deniz sınırıyla ilgili 6433 sayılı kararnamede birtakım değişiklikler olduğuna dair Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'ne 5 Eylül 2020'de açık bir mektup gönderdiğini hatırlatmıştı.

Neccar, "Lübnan'ın güneyindeki münhasır ekonomik bölgesiyle ilgili 6433 sayılı kararnamenin değişikliğine ilişkin taslağı bugün imzaladım. Taslak artık Başbakanlık Genel Sekreterliğinin elinde. Başbakan Hassan Diyab da imzalayacağını söyledi." demişti.

6433 sayılı kararname ve iki ülke arasındaki sınır anlaşmazlığı

Lübnan, 2011 yılında güney ve kuzeybatısındaki karasularında münhasır ekonomik bölgelerini konu alan 6433 sayılı kararnameyi çıkarmıştı.

Lübnan ordusu da 2019 yılında, ülkenin güneyindeki karasularına 1430 kilometrekarelik alan artıracak şekilde İsrail'le deniz sınırlarında değişikliğe gidilmesi önerisinde bulunmuştu.

Bu hamleyle iki ülke arasında yaklaşık 860 kilometrekarelik tartışmalı deniz sahası, 2 bin 290 kilometrekareye çıkmış olacak.

İki ülke de bu bölgenin kıta sahanlığında hak sahibi oldukları iddiasında bulunuyor. İsrail, Lübnan hükümetinin lisanslama sürecine başladığı beş bloktan üçünün İsrail kıta sahanlığı sınır bölgesinde yer aldığını iddia ediyor.

İsrail ayrıca, Lübnan'ın 87 kilometre uzunluğundaki kara sınırında da Şeba Çiftlikleri ile diğer bazı bölgelerdeki işgalini sürdürüyor.

Lübnan ve İsrail arasındaki sınır ihtilafının çözümü için 2010'dan beri ABD'li yetkililerle süreci yöneten Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde İsrail'le hem kara hem deniz sınırlarını belirleme müzakereleri için "çerçeve anlaşmasına" varıldığını duyurmuştu.

BM himayesinde taraflar arasında Ekim 2020'de başlayan sınır anlaşmazlığını çözme müzakereleri kapsamında 2 Aralık'ta gerçekleşmesi beklenen 4'üncü tur belirsiz bir tarihe ertelenmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İsrail'den Lübnan'a deniz sınırlarını belirleme konusunda 'tek taraflı' adım atmama uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement