Lübnan'da mayısta yapılacak genel seçimlere halkın ilgisi az - Son Dakika
Güncel

Lübnan'da mayısta yapılacak genel seçimlere halkın ilgisi az

Lübnanlı birçok seçmen 3 yıldır devam eden ekonomik krize ve diğer kronik sorunlara çözüm olmayacağı düşüncesiyle mayısta yapılacak genel seçimlerde sandık başına gitme taraftarı değil.Lübnan'da seçimlere bir aydan az zaman kalmasına rağmen sokaklarda henüz bir seçim havası hissedilmiyor.

20.04.2022 11:32  Güncelleme: 12:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Lübnanlı birçok seçmen 3 yıldır devam eden ekonomik krize ve diğer kronik sorunlara çözüm olmayacağı düşüncesiyle mayısta yapılacak genel seçimlerde sandık başına gitme taraftarı değil.

Lübnan'da seçimlere bir aydan az zaman kalmasına rağmen sokaklarda henüz bir seçim havası hissedilmiyor. Sadece siyasi partilerin güçlü olduğu bazı semt ve ilçelerle sınırlı bir seçim kampanyası göze çarpıyor.

Halkın seçimlere fazla ilgi göstermemesinin nedenleri arasında siyasi partilere yönelik güven kaybı, 3 yıldır devam eden derin ekonomik kriz, ciddi elektrik kesintileri ve kronikleşen bazı sorunlara sandıktan çıkacak sonuçların çözüm olmayacağı kanaati yer alıyor.

Bir başka sebep de son aşamada seçimlerin ertelenme ihtimali. Zira Lübnanlılar 2009'dan 2018'e kadar 9 yıl boyunca seçimlerin yapılamadığı bir döneme tanık oldu.

Ayrıca, seçimlerin şeffaf olmayacağı, para karşılığı oy verileceği yönünde basında yer alan iddialar da seçmenin heyecanını kıran unsurlar arasında.

AA muhabiri, 15 Mayıs'taki seçimler yaklaşırken başkent Beyrut sokaklarında seçmenlere düşüncelerini ve sandığa gidip gitmeyeceklerini sordu.

"Bu ülkede seçimle çözüm ve sistem değişikliği meydana gelmiyor"

Said Ahmed, 30 yıl boyunca yurt dışında yaşamasına rağmen ikamet ettiği ülkede her zaman sandık başına giderek Lübnan seçimlerinde oy kullandığını, ancak bu kez farklı düşündüğünü söyledi.

Ahmed, "Artık yeter! Neden oy vereceğim?.. Bu ülkede seçimle çözüm ve sistem değişikliği meydana gelmiyor. Burada çözüm birilerinin gençlere fırsat tanıyabilmesidir. Aksi takdirde sandıkta umut yok." dedi.

Devlet yöneticilerini yolsuzlukla suçlayan Ahmed, "Burada mesele seçimde değil yolsuzluk yapılmasında. Yolsuzluğa bulaşmış ülke yöneticileri seçimlerde aktif rol oynayıp geleceği yine ellerinde tutacak." diye konuştu.

"Oy kullanmamakta kararlıyım"

İsmini paylaşmak istemeyen Beyrutlu kadın seçmen de geçmişte siyasetçilerin verdiği vaatlerin hiçbirinin yerine getirilmediğini, aksine ülkedeki sorunların bir yığın olarak halka mal edildiğini söyledi.

Beyrutlu seçmen, "Seçimlerde oy kullanmayacağım. Siyasetçiler bizi yarı yolda bıraktı. Yardım için kapılarını çalınca kapıyı yüzüne kapatıyorlar." dedi.

Hayatı boyunca sadece bir defa sandık başına gittiğini aktaran Beyrutlu seçmen, "Siyasetçilere yardım için haykırsam dahi bana yardım etmeyeceklerini biliyorum. Oy kullanmamakta kararlıyım. Aynı şekilde tüm çocuklarım da oy kullanmayacak. Daha kaç defa aynı kişilere bir şans verip onların denemelerini izleyeceğiz? Mağdur olan biziz." ifadelerini kullandı.

"Seçimle elde edilebilecek bir çözüm ortada yok"

Lemis Charbel sandığa gitme niyetinde olmayan bir başka Beyrutlu. Charbel de birçok Lübnanlı gibi ülkedeki siyasi sistemin sandıktan çıkacak sonuca göre değişmeyeceği görüşünde.

Charbel, "Seçimle elde edilebilecek bir çözüm ortada yok. Daha önce toplumsal hareketle başlayan devrim ile sistemi değiştirmek istedik. Ancak mevcut siyasi partiler onu da manipüle etti." dedi.

"Seçim bizler için bir fırsat"

Said Hasan ise seçimlerin vaktinde yapılacağına inandığını ve oy kullanacağını belirtti.

Hasan, "Seçim bizler için bir fırsat. Kızım yurt dışına gitti ancak onu bile gelip oy kullanması için tembihledim. Daha önce seçimlerde siyasi partilere göre oy veriyordum ancak artık şahıslara vereceğim. Kendime yakın birkaç aday var." diye konuştu.

"Lübnan'da seçimlerin kesin yapılacağına ikna olmadım"

Beyrut'un Hamra semtinden esnaf Muhammed er-Reis de seçimlere ilişkin görüşlerini şöyle özetledi:

"Lübnan'da seçimlerin kesin yapılacağına ikna olmadım. Yetkililer ve yöneticiler de dahil olmak üzere seçim kararının Lübnanlılar tarafından alındığı kanaatinde değilim. Bu yüzden gelecek bir ay içinde genel seçimlerin durumuyla ilgili ani gelişmeler yaşanabilir. Seçimlerin olmaması için çok büyük bir gelişmenin yaşanması lazım ki seçim işleyişi dursun. Aksi halde bu zayıf kampanya ile düşük katılımlı bir seçim yapılacak."

Basında ve halk arasında dolaşan iddialara değinen Reis, "Seçimlere çok az bir süre kala ülkeye farklı kaynaklar üzerinden ciddi bir para girişi olabilir. Ekonomik kriz içindeki seçmene oy karşılığında para dağıtılabilir." dedi.

Seçimlerin ertelenmesi ve şeffaf olmaması ihtimali

Lübnan genelinde hem seçmen hem de siyasiler arasında seçimlerin son evrede ertelenmesinin gündeme gelebileceği belirtiliyor.

Son olarak Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, 7 Nisan'da yaptığı açıklamada, ABD imasında bulunarak ülkedeki bazı diplomatik misyonların seçimleri ertelemek için girişimlerde bulunduğunu iddia etmişti.

İddialarını bir adım ileri götüren Nasrallah, Lübnan ile diplomatik ilişkilerini yeniden tesis eden Suudi Arabistan'ın oy karşılığında seçmenlere para ödeyebileceğini öne sürmüştü.

Nasrallah'ın bu açıklamalarına ABD tarafından herhangi bir cevap gelmezken, 15 Mayıs'ta yapılması planlanan genel seçimlerin ertelenme ihtimali yeniden ülke gündemine düştü.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn ise, 18 Nisan'da yaptığı açıklamada, "Sizleri de temin ederim ki seçimler zamanında yapılacak. Tüm hazırlıklar seçimlerin yapılması yönünde yapıldı." ifadelerini kullandı.

Seçimlerde 1002 aday yarışıyor

Lübnan İçişleri Bakanı Besam Mevlevi'nin 4 Nisan'da yaptığı açıklamaya göre, 128 sandalyeli Mecliste yer alabilmek için 15 seçim bölgesinde toplam 1002 aday yarışacak.

Ülkede 2018'de 3 milyon 746 bin olan seçmen sayısı, bu sene 3 milyon 967 bine ulaştı. Lübnanlılar Mayıs 2018'de yapılan genel seçimlere yüzde 49 oranında katılım göstermişti.

Lübnan'da 1989'da yapılan Taif Anlaşması'na göre Meclisteki milletvekili dağılımı "28 Sünni, 28 Şii, 8 Dürzi, 34 Maruni Hristiyan, 14 Ortodoks, 8 Katolik, 5 Ermen, 2 Alevi, 1 milletvekili de Hristiyanlar içerisindeki azınlıklar" şeklinde gerçekleşiyor.

Lübnan\'da mayısta yapılacak genel seçimlere halkın ilgisi az
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Lübnan'da mayısta yapılacak genel seçimlere halkın ilgisi az - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hatay'da Aranan 9 Kişi Yakalandı, Silah ve Mühimmat Ele Geçirildi
    01:24 Hatay'da Aranan 9 Kişi Yakalandı, Silah ve Mühimmat Ele Geçirildi

    Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen operasyonlarda çeşitli suçlardan aranan 9 kişi yakalandı. Operasyonlarda çok sayıda silah ve mühimmat da ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler cezaevine gönderilirken, bazıları adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpışması Sonucu 4 Kişi Yaralandı
    01:23 Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpışması Sonucu 4 Kişi Yaralandı

    Kırıkkale'de meydana gelen trafik kazasında, B.G. idaresindeki ticari taksi ile H.A'nın kullandığı ambulans çarpıştı. Kazada, sürücüler ve ambulansta bulunan sağlık çalışanları P.D. ve Ü.A. yaralandı. Yaralılar, hastaneye kaldırıldı.

  • Ankara'da seyir halindeki araç alevlere teslim oldu
    01:20 Ankara'da seyir halindeki araç alevlere teslim oldu

    Ankara'nın Etimesgut ilçesinde seyir halindeyken alevlere teslim olan araç kullanılamaz hale geldi. Etimesgut ilçesi Topçu mahallesinde seyir halinde olan bir araç yanmaya başladı. İtfaiye ekiplerinin müdahalesi ile söndürülen araç kullanılamaz hale geldi. Yaralanan olmadı.

  • MediaTek, orta segment için yeni işlemcisini duyurdu: Dimensity 6300
    01:10 MediaTek, orta segment için yeni işlemcisini duyurdu: Dimensity 6300

    MediaTek, yüzde 10 daha güçlü olduğu iddia edilen Dimensity 6300 işlemcisini duyurdu. İki adet 2.4 GHz hızında ARM Cortex-A76 ve altı adet 2.0 GHz hızında ARM Cortex-A55 çekirdeklerinden oluşan işlemci, 108 Megapiksel sensörü ve 16 Megapiksel çözünürlüğünde iki sensörü destekliyor. Ayrıca 5G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.2 ve GPS bağlantıyı destekliyor.

  • Neden ChatGPT yerine Microsoft Copilot kullanmalısınız?
    01:09 Neden ChatGPT yerine Microsoft Copilot kullanmalısınız?

    OpenAI tarafından geliştirilen ve Microsoft'a ait Copilot, en popüler yapay zeka sohbet botları arasında yer alıyor. Copilot, GPT-4'ü ücretsiz sunuyor, ücretsiz şekilde internete erişebiliyor, popüler hizmetlere entegre edildi, Copilot ile DALL-E ücretsiz ve Windows 10 üzerinden kullanılabilir.

  • Murat Boz'un vivo V30 Teknoloji Testi Sonuçları
    01:09 Murat Boz'un vivo V30 Teknoloji Testi Sonuçları

    SDN ekranlarının sevilen serisi Teknoloji Testi'nin bugünkü konuğu popüler şarkıcı Murat Boz oldu. Murat Boz, vivo V30'un tasarımını, kamerasını, pil ömrünü ve diğer özelliklerini beğendiğini söyledi. Ayrıca yapay zeka, sanal gerçeklik ve uzay teknolojileri gibi konulardaki görüşlerini de paylaştı. Videoda aksesuarlar ve yeni teknolojiler hakkında da sohbet edildi.

  • Metin Akpınar'ın kızı Duygu Nebioğlu, annesi Suphiye Orancı'yı bulmak için harekete geçti
    01:09 Metin Akpınar'ın kızı Duygu Nebioğlu, annesi Suphiye Orancı'yı bulmak için harekete geçti

    DNA testiyle ünlü oyuncu Metin Akpınar'ın kızı olduğunu kanıtlayan Duygu Nebioğlu, şimdi de annesi Suphiye Orancı'ya ulaşabilmek için Müge Anlı'nın programına katıldı. Suphiye Hanım'ın çocuklarının biyolojik babasıyla ilgili iddialar da programda ele alındı. Ümit Besen ise bahsi geçen kadını tanımadığını ve olaylarla hiçbir ilişkisinin olmadığını belirtti.

  • Tesla Cybertruck Geri Çağrıldı
    01:09 Tesla Cybertruck Geri Çağrıldı

    Tesla, Cybertruck modellerinde yaşanan hızlandırıcı pedalın sıkışma sorunu nedeniyle tüm araçları geri çağırdı. Tasarım hatasının sebep olduğu sorun, şirket tarafından giderilecek ve üretimde değişiklik yapılacak.

  • Hatay'ın Payas ilçesinde intihar girişimi sonucu 2 kişi yaralandı
    01:04 Hatay'ın Payas ilçesinde intihar girişimi sonucu 2 kişi yaralandı

    Hatay'ın Payas ilçesinde bir kişi intihar etmek için 4. kattan atladı ve cadde üzerinde yürüyen başka bir kişinin üzerine düştü. Olayda, hem intihar eden kişi hem de üzerine düşen kişi hayati tehlikeyle hastaneye kaldırıldı.

  • Karabük'te bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    01:04 Karabük'te bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde iki grup arasında çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı. Sözlü tartışmanın kavgaya dönüşmesiyle çıkan olayda, yaralılar hastaneye kaldırıldı. Polis ekipleri olayla ilgili soruşturma başlattı.


Advertisement