Lübnan ve İran İş Birliğini Engelleyecek Uluslararası Bir Yasa Yok" - Son Dakika
Dünya

Lübnan ve İran İş Birliğini Engelleyecek Uluslararası Bir Yasa Yok"

Lübnan Dışişleri Bakanı Cibran Basil, Suriye'de istikrarın oluşması ve mültecilerin vatanlarına geri dönmeleri için Astana sürecine önem verdiklerini söyledi.

11.02.2019 18:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Lübnan Dışişleri Bakanı Cibran Basil, Suriye'de istikrarın oluşması ve mültecilerin vatanlarına geri dönmeleri için Astana sürecine önem verdiklerini söyledi.

Basil, Lübnan'a resmi ziyarette bulunan İranlı mevkidaşı Muhammed Cevad Zarif ile başkent Beyrut'ta bir araya geldikten sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Suriye krizine hızlı ve siyasi bir çözüm bulma konusunda mutabık kaldıklarını dile getiren Basil, Suriye'de istikrarın oluşması ve mültecilerin vatanlarına geri dönmeleri için Astana sürecinin Lübnan'ı yakından ilgilendirdiğini belirtti.

Suriye Anayasa Komitesi ve mültecilerin ülkelerine geri dönmesini sağlayan her türlü çabayı desteklediklerini aktaran Basil, "Suriyeli mültecilerin hızlı ve güvenli bir şekilde dönmeleri konusunda İran'ın görüşlerini dinledik." dedi.

Lübnan Varşova zirvesine katılmayacak

Lübnan'ın, Varşova'da 13-14 Şubat'ta düzenlenecek İran karşıtı zirveye katılmayacağını söyleyen Basil, İsrail'in zirvede bulunmasının yanı sıra Lübnan'ın krizlerden kendini uzak tutma yönündeki politikası nedeniyle katılım göstermeyeceklerine dikkati çekti.

Basil, İsrail'in uluslararası hukuka saygı göstermeyen ülkelerin başında geldiğine vurgu yaptı.

Lübnan'ın Birleşmiş Milletler için medeniyetlerin diyalog merkezi haline gelmesi yönünde çaba sarf ettiklerini dile getiren Basil, bu konuda İran'dan destek talep ettiklerini ifade etti.

Lübnan ordusunun İran silahlarıyla donatılmasına ilişkin ise Basil, "Lübnan'ın teröre karşı güçlü olması tüm dünyanın çıkarınadır. Bize dayatılan herhangi bir koşul olmadığı ve devletin kurumlarını güçlendirdiği sürece tüm yardımları değerlendiririz." ifadelerini kullandı.

-"Lübnan ve İran arasındaki iş birliğini engelleyecek bir yasa yok"

İran Dışişleri Bakanı Zarif de kendilerinin, Lübnan halkının yanında kalmaya devam edeceklerini söyleyerek, İran'ın Lübnan hükümeti ve ordusuyla tüm alanlarda iş birliği yapmaya hazır olduğunu aktardı.

Basil ile Suriye krizine ilişkin yeni gelişmeleri değerlendirdiklerine işaret eden Zarif, "İran'ın, Suriye krizi için siyasi çözüme katkıda bulunacağını vurguladık. Yönetimin izni dışında Suriye'de bulunan tüm yabancı güçlerin çıkması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Lübnan'ın Varşova zirvesine yaklaşımını takdir ettiklerini söyleyen Zarif, "Lübnan ve İran arasındaki iş birliğini engelleyecek uluslararası bir yasa yok. Hatta Birleşmiş Milletlerin (BM) 2231 sayılı kararı tüm ülkelerin İran ile ekonomik ilişkilerini düzeltmesini öngörüyor." diye konuştu.

İran'da tutuklu bulunan Lübnan vatandaşı Nizar Zakka'nın serbest kalması talebine de değinen Zarif, ülkesindeki yargının bağımsızlığına işaret etti.

Mevkidaşı Basil ile Suriye konusunu ele aldıklarını vurgulayan Zarif, Suriye'de halk iradesinin belirleyeceği bir siyasi çözüm sağlanması gerektiğini dile getirdi.

İki günlük resmi ziyaret için dün Beyrut'a gelen İran Dışişleri Bakanı Zarif'in akşam saatlerinde de Lübnan Başbakanı Saad Hariri ile görüşmesi bekleniyor. Zarif'in ayrıca Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ile de bir araya gelebileceği söyleniyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Dünya Lübnan ve İran İş Birliğini Engelleyecek Uluslararası Bir Yasa Yok' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ekvador'da son 2 günde iki belediye başkanı silahlı saldırıda öldürüldü
    00:41 Ekvador'da son 2 günde iki belediye başkanı silahlı saldırıda öldürüldü

    Ekvador Belediyeler Birliği, Portovelo kasabasının Belediye Başkanı Jorge Moldonado'nun silahlı saldırı sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı. Son 2 günde iki belediye başkanının öldürüldüğü belirtilirken, her iki belediye başkanının da yasa dışı madencilik faaliyetleriyle ilgilenen suç çetelerince öldürüldüğü ifade edildi. Bu olay, Ekvador'da son dönemde artan belediye başkanı suikastlarına bir yenisi olarak eklendi.

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı
    23:08 İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından bir lastik botta 3'ü çocuk toplamda 45 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı
    22:39 Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı 'sus payı' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi. Olay sonrası şahıs hastaneye kaldırıldı ve soruşturma başlatıldı.

  • Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi
    22:36 Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi ''sus payı'' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi.

  • TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor
    21:58 TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor. TİKA, Budapeşte'de "Geçmişten Günümüze Türk-Macar İlişkileri" konulu sempozyum düzenledi. Bosna Hersek emniyet mensuplarına "Yolsuzlukla Mücadele Eğitimi" verildi. Arnavutluk'ta "Osmanlı'da Göriceli İki Önemli Şahsiyet: İmrahor İlyas Bey ve Koçi Bey Sempozyumu" düzenlendi.

  • ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı
    21:52 ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi 'sus payı' davasının görüldüğü mahkeme binasının önünde bir kişi kendini yaktı. Görgü tanıkları, ABD'nin New York kentinde havaya broşürler atan bir erkeğin bir tenekeden kendisini yakıta buladığını ve ateşe verdiğini anlattı. Olay yerinden sedyeyle götürülen kişinin durumu bilinmiyor. Polis, olay yerini kordon altına alırken, yerde kalan bir sırt çantası ve çantanın kenarında 'şeytan milyarderler' başlıklı bir broşür olduğu belirtildi. Trump'ın suçlu bulunması halinde dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.


Advertisement