Lübnanlı Eski Liderlerden Arap Birliği Zirvesi'ne Mektup - Son Dakika
Güncel

Lübnanlı Eski Liderlerden Arap Birliği Zirvesi'ne Mektup

Lübnanlı Eski Liderlerden Arap Birliği Zirvesi\'ne Mektup

Lübnan'da cumhurbaşkanlığı ve başbakanlık yapmış beş eski lider, Ürdün'ün başkenti Amman'da düzenlenen Arap Birliği Zirvesi'ne ortak bir mektup göndererek, Lübnan'ın dış politika öncelikleri ve ülkedeki meşru olmayan silahlarla ilgili görüş ve endişelerini aktardı.

29.03.2017 15:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Lübnan'da cumhurbaşkanlığı ve başbakanlık yapmış beş eski lider, Ürdün'ün başkenti Amman'da düzenlenen Arap Birliği Zirvesi'ne ortak bir mektup göndererek, Lübnan'ın dış politika öncelikleri ve ülkedeki meşru olmayan silahlarla ilgili görüş ve endişelerini aktardı.

Ürdün Kralı 2. Abdullah'a hitaben yazılan mektubun altında Lübnan'ın eski Cumhurbaşkanları Mişel Süleyman, Emin Cemayel ile eski başbakanlardan Temmam Selam, Fuad Sinyora ve Necib Mikati'nin imzası yer aldı.

Ortak mektupta, "Lübnan'ın eski cumhurbaşkanları ve başbakanları olarak bizler vatanımız Lübnan'ın ve Arap milletinin karşı karşıya olduğu tehlikeleri göz önüne alarak bu çağrımızı kaleme alıyoruz. Lübnan ve bölgedeki mevcut durum hakkındaki görüşlerimizi ve endişelerimizi paylaşmak istiyoruz." ifadeleri kullanıldı.Eski liderlerin "Lübnan'ı tehdit eden unsurlar ile onlara nasıl karşı gelinmesi gerektiğini" vurguladıkları mektupta; Lübnan iç savaşını sona erdiren Taif Anlaşmasının sürdürülmesi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Lübnan'daki meşru olmayan silahların yayılmasını engelleyen ve uluslararası gözlemi kapsayan 1701 sayılı kararına riayet edilmesi ve Suriye krizinin etkilerinden Lübnan'ı uzak tutan Baabda Deklarasyonu'nun (2011) desteklenmesi gibi konularda açıklamalar yer aldı.

Mektubun birer kopyasının Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Meclis Başkanı Nebih Berri ve Başbakan Saad Hariri'ye de iletildiği bilgisi paylaşıldı.

Mektuba tepkiler

Başbakan Saad Hariri, Amman'daki zirve öncesi konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Lübnan'dan hareket eden bir tren var. Buna binmek isteyenleri memnuniyetle karşılarız. İstemeyenler ise yerlerinde kalmalı." diye konuştu.

Gençlik ve Spor Bakanı ve Hizbullah milletvekili Muhammed Fineyş ise "Onlar eski cumhurbaşkanı, şimdi yeni bir cumhurbaşkanımız var." ifadelerini kullandı.

Meclis Başkanı Berri de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, mektubu "olumsuz bir davranış örneği" olarak nitelendirerek "bunun kabul edilemeyeceğini" kaydetti.

Hizbullah'a yakın basında yer alan haberlerde ise mektup ile Hizbullah'ın hedef alındığı belirtilirken, eski siyasilerin kaleme aldığı mektubun Hizbullah'ın Suriye, Irak ve Yemen'deki operasyonlarına Lübnan'ın itirazı olduğu ifade edildi.

Suriye iç savaşında Beşer Esed rejimin yanında savaşa müdahil olan Hizbullah'ın operasyonları, Lübnan içinde ve uluslararası arenada tepkilere neden oluyor.

Cumhurbaşkanı Avn geçen ay yaptığı bir açıklamada Hizbullah'ın silahlarını savunurken, Başbakan Hariri ise Hizbullah'a yönelik eleştirilerini sürdürmüştü. Ancak Hariri ve Avn, Arap Birliği Zirvesi'nde Lübnan'ın birliğini temsil edeceklerini vurgulamıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Lübnanlı Eski Liderlerden Arap Birliği Zirvesi'ne Mektup - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement