Madenci Torunlarından Duygularından Şiirler - Son Dakika
Yerel

Madenci Torunlarından Duygularından Şiirler

Madenci Torunlarından Duygularından Şiirler

Elazığ'da madenci torunlarının da bulunduğu ilkokul öğrencileri, Soma'daki maden faciasından duydukları üzüntüyü dile getiren şiirler yazdı.

02.06.2014 11:06  Güncelleme: 11:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Elazığ'da aralarında madenci torunlarının da bulunduğu Keban Atatürk İlkokulu öğrencileri, Soma'daki maden faciasından duydukları üzüntüyü dizelere döktü.

Keban Atatürk İlkokulu'nda görevli öğretmen  Ekrem Cengiz Akdeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasından okul olarak büyük üzüntü duyduklarını söyledi.

Öğretmenler olarak bu acıya kayıtsız kalmamak için bir şeyler yapmayı kararlaştırdıklarını belirten Akdeniz, öğrencilerden Soma faciasıyla ilgili şiirler yazmalarını istediklerini ifade ederek, "Onlar da izledikleri haberler doğrultusunda farklı perspektiften olaya baktı. Şiirlerin bazıları farklılık gösterebiliyor ama çocuklar kendi düşüncelerini izledikleri haberler doğrultusunda yazdı. Kanımca güzel bir kitap oldu. Çocuklar, haberleri izlerken empati yaptı. Hepsi, kendi babalarını, oradaki babaların yerine koydu. Keban'da daha önceden madenler bulunduğu için çoğu madenci çocuğu, madenci torunu, bu da bizi biraz daha etkilemiş oldu" diye konuştu.

Akdeniz, 97 öğrenci tarafından yazılan şiirleri değerlendirdiklerini dile getirerek, "Biz, bu şiirler içerisinden en güzel, en etkileyici 20'sini seçtik ve bu kitabı çıkardık" dedi.

Kitaptan ilk etapta 250 adet bastırdıklarını dile getiren Akdeniz, kitabın ilgi görmesi halinde yeni baskılar yapacaklarını aktardı.

Okulun bahçesinde öğrencileri "Soma" yazacak şekilde sıraya dizdikten sonra çekilen fotoğrafı kitabın kapağına koyduklarını anlatan Akdeniz, şunları kaydetti:

"Başka ne yapabiliriz diye düşündük, arka sayfasında da Başbakanlığın yardım kampanyasına ve amacımızın farkındalık oluşturmak olduğuna değindik. Kitaplar ücretsiz lakin bu kitabı okuyup da etkilenenler olursa Başbakanlığın başlattığı yardım kampanyası kapsamında açılan hesaplara bağışta bulunup Somalı madencilerin ailelerine yardımda bulunabilir diye düşündük."

"Somalı Baba ve Küçük Kızı" adlı drama tarzında tiyatro oyunu da hazırladıklarını aktaran Akdeniz, oyunu gelecek hafta okulda sahneleyeceklerini söyledi. 

Akdeniz, gelecek nesillere, bu tarz acı olaylara kayıtsız kalmamaları için farkındalık kazandırmayı amaçladıklarını belirtti.

"Soma'dır karanlığın gerçek yüzü"

"Soma'dır karanlığın gerçek yüzü/Hiç dinmedi hüznü/Bir avuç küldü bitti gitti/Ama o külün acısı hiç bitmedi" dörtlüğüyle başlayan "Soma" isimli şiiri yazan 4. sınıf öğrencisi Simay Deniz (10), faciaya ilişkin haberleri izlerken ağladığını dile getirdi.

Soma'daki faciada çok sayıda çocuğun yetim kalmasına üzüldüğünü belirten Deniz, "Kendimi onların yerine koydum, ne kadar acı ve hüzün hissettiklerini anladım. Bir çocuk sünnet olmuştu, babasını göremediği için çok üzüldü. O yüzden bu şiiri yazarken çok duygulandım. Büyük babam da madenciydi. Soma'da büyük babamın da öldüğünü düşündüm, babamla beraber öldüklerini de düşündüm, çok üzüldüm" diye konuştu. 

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Madenci Torunlarından Duygularından Şiirler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement