Mahder, Büyükşehir'e Dava Açıyor - Son Dakika
Güncel

Mahder, Büyükşehir'e Dava Açıyor

Mahder, Büyükşehir\'e Dava Açıyor

Mersin Aile Hekimleri Derneği (MAHDER) Başkanı Gürbüz Şen, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu gereği ölüm belgesini hazırlaması gereken kurumun belediyeler olduğunu belirterek, bu belgeyi hazırlamamakta direnen Mersin Büyükşehir Belediyesi'ne önümüzdeki...

15.02.2013 17:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin Aile Hekimleri Derneği (MAHDER) Başkanı Gürbüz Şen, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu gereği ölüm belgesini hazırlaması gereken kurumun belediyeler olduğunu belirterek, bu belgeyi hazırlamamakta direnen Mersin Büyükşehir Belediyesi'ne önümüzdeki hafta dava açacaklarını bildirdi.

MAHDER Başkanı Gürbüz Şen, Mersin Tabip Odası Başkanı Galip Kırıcı ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, bir süredir dile getirdikleri aile hekimlerinin ölüm belgesi hazırlamaları konusunda açıklama yaptı. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü İstatistik ve Analiz Daire Başkanlığı'nın ölüm istatistiklerini kontrol altına almak amacıyla hazırladığı bir genelge bulunduğunu ifade eden Dr. Şen, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun ilgili maddesinin ölüm belgesini hazırlaması gereken kurum olarak belediyeleri gösterdiğini, doğrusunun da bu olduğunu kaydetti. Ölüm belgesi hazırlamanın halkın 24 saat rahatlıkla ulaşabileceği bir belediyecilik hizmeti olduğunu vurgulayan Şen, "Ne yazık ki, bu görev de aile hekimlerinin üzerine yıkıldı. Belediyelerin sadece bir çadır, iki tane sandalye göndermesi ölümün olduğu bir anda yeterli değildir. Maalesef insanlarımız en acı günlerinde, ellerinde bir kağıtla 'bunu kim dolduracak, nasıl doldurulacak' diye ortalıkta gezmekte. Buradan bütün belediyelerin kendi asli görevlerini yapmaları gerektiğini tekrar söylüyoruz" dedi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin ısrarla bu görevi yapmamakta direndiğine dikkat çeken Şen, belediye yetkililerinin 'Bizi mahkemeye verin' gibi bir yaklaşımları olduğunu dile getirerek, "Bu çok doğru bir yaklaşım değil. Mersin Büyükşehir Belediyesi bu konuda daha ilgili ve duyarlı olmalı. İstanbul'un birçok belediyesi, İzmir, Konya, Antalya, Diyarbakır, Denizli belediyeleri gibi daha duyarlı belediyecilik örneği vermeli ve ölüm belgesini kendileri doldurmalıdır. İlgili kurumları, doktorları vardır, bunlar görevlerini yapmalılar. Şu anda görevden kaçıyorlar" diye konuştu.

Daha önce Büyükşehir Belediyesi önünde yaptıkları eylemle bu durumu protesto ettiklerini anımsatan Şen, şöyle devam etti:

"Ne yazık ki, protestomuza bir cevap almadık, alacağımızı da düşünmüyoruz. Bu nedenle önümüzdeki hafta Büyükşehir Belediyesi'ne dava açıyoruz. Mahkemeyle biz bu ölüm belgesi düzenleme işini Mersin'de ilgili kurumlara iade edeceğiz."

Mersin Tabip Odası Başkanı Kırıcı da, Türkiye'de birçok belediyenin, Mersin'de de Tarsus Belediyesi'nde defin işleri ve ölüm raporunun belediye hekimleri tarafından verildiğini bildirdi. "Bazen 'iki ülke mi var' diye düşünüyoruz. Nasıl aynı ülkede bir il bunları olduğu gibi yaparken, diğeri yapmıyor?" diyen Kırıcı, şunları söyledi:

" İçişleri Bakanlığı'nın genelgesinde kesinlikle bu işin belediye hekimleri tarafından yapılacağı belirtiliyor. Eğer belediye hekimi yoksa ikinci yapacak hekim grubu Toplum Sağlığı Merkezi hekimleri, üçüncü yapacak hekim grubu da aile hekimleridir. Ama burada tam tersten gidiyor, yani üçüncü sıradan başlanıp gidiyor. Bunlar da girişimlerle düzeltilecek. Eğer belediye 'ben yapmam' diye direniyorsa biz de yapılması konusunda gerekli girişimi yapacağız, biz de direneceğiz." - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Mahder, Büyükşehir'e Dava Açıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement