Mahkeme gerekçeli kararını açıkladı - Son Dakika
Güncel

Mahkeme gerekçeli kararını açıkladı

Mahkeme gerekçeli kararını açıkladı

Araştırma Görevlisi Ceren Damar Şenel'in öğrencisi Hasan İsmail Hikmet tarafından öldürülmesine ilişkin görülen davada, sanığa verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının gerekçesi açıklandı.

06.03.2020 14:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Araştırma Görevlisi Ceren Damar Şenel'in öğrencisi Hasan İsmail Hikmet tarafından öldürülmesine ilişkin görülen davada, sanığa verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının gerekçesi açıklandı. Mahkeme, gerekçeli kararında sanık Hikmet ve avukatının ilişki iddialarına yönelik, "Sanık ve müdafisinin maktuleden kaynaklanan sanığa yönelik haksız saldırı veya haksız hareketleri nedeniyle sanığın eyleminin meşru savunma veya haksız tahrik altında işlediğine yönelik savunmalarına başkaca araştırma ve soruşturmaya lüzum kalmaksızın itibar edilmemiştir" tespitine yer verildi.

Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi Ceren Damar Şenel, sınavda kopya çekerken yakaladığı öğrencisi Hasan İsmail Hikmet tarafından 2 Ocak 2019'da öldürülmüştü. Şenel'i öldüren öğrencisi Hikmet hakkında "tasarlayarak canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme", "kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürme", "ruhsatsız silah taşımak ve "silahla tehdit" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. Ankara 33. Ağır Ceza Mahkemesince görülen davanın 21 Şubat'taki karar duruşmasında mahkeme, sanık Hikmet'e "kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası vermişti. Mahkeme, sanığa ayrıca "ruhsatsız silah taşımak" ve "silahla tehdit" suçlarından da 3 yıl hapis cezası vermişti. Mahkeme, Hikmet hakkındaki hükmünün gerekçesini tamamladı.

SANIK VE AVUKATININ İLİŞKİ İDDİASINA MAHKEMEDEN "İTİBAR EDİLMEMİŞTİR" KARARI

Gerekçeli kararda, sanığın suç ve cezadan kurtulmak için olayın üzerinden 4 ay geçtikten sonra tutukluluk incelemesinde ifadesini değiştirdiği ve Şenel ile ilişkisi olduğunu iddia ettiği belirtilerek, "Sanık ve müdafisinin maktuleden kaynaklanan sanığa yönelik haksız saldırı veya haksız hareketleri nedeniyle sanığın eylemini meşru savunma veya haksız tahrik altında işlediğine yönelik savunmalarına başkaca araştırma ve soruşturmaya lüzum kalmaksızın itibar edilmemiştir" ifadelerine yer verildi.

"2 EL ATEŞ ETMİŞ, 9'U ÖLDÜRÜCÜ TOPLAM 17 KEZ BIÇAKLAMIŞTIR"

Hükmün "kişiyi kamu görevi nedeniyle kasten öldürme" suçundan verildiği anımsatılan kararda, "Ceren Damar Şenel, Çankaya Üniversitesinde araştırma görevlisi olarak kadrosu bulunan bir öğretim elemanıdır. Maktule gözetmenlik yaptığı sınavda sanığı kopya çekerken yakalayıp hakkında tutanak tuttuğu, öğretim elemanı olarak çalıştığı kurumda görevini hakkıyla sorumlulukları dahilinde yerine getirmeye çalıştığı için sanık tarafından öldürülmüştür. Sanık, sınavda kopya çekerken yakalanıp hakkında tutanak tutulduğu için maktuleye sinirlenmiş ve öldürme kararı almıştır. Maktulenin sırtı dönükken 2 el ateş etmiş, ardından 9'u öldürücü mahiyette toplam 17 kez bıçaklamıştır" denildi.

Mahkeme, hükmün "canavarca hisle eziyet çektirerek kasten öldürme" suçunda kurulmamasına ilişkin ise, "Eziyet çektirerek kasten öldürme hükmünün uygulanabilmesi için failin hareketinin ne olduğunu saptamak gerekir. Failin öldürme eylemini, öldürme amacından öteye giden vahşiyane hareketler ile gerçekleştirmesi, örneğin öleni sırf öldürmüş olmak için veya ölenin acısından zevk duymak için öldürmesi gerekir. Yargıtay'a göre ölene vurulan darbe sayısı, yalnız başına sanığın canavarca hisle davrandığının kanıtı olamaz. Eziyet çektirerek öldürme hükmünün uygulanması için de yara sayısının fazlalığı delil sayılmaz. Yargıtay'a göre fail, öleni hemen öldürmeyerek ölüm sonucunu gerçekleştirmek bakımından zorunlu olmayan ve sırf ölene acı ve ıstırap veren davranışlarda bulunmalıdır" ifadelerine yer verdi.

Kararda, sanığın cinayeti tasarlayarak işlediğine dair şartların oluşmadığı belirtildi. Ayrıca, olayın işleniş biçimi, vahameti ve sanığın kaçması nedeniyle de mahkemenin takdir indirimi yapmadığına dikkat çekildi.

(Abdullah Sarica/İHA)

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Mahkeme gerekçeli kararını açıkladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • P. Karşıyaka Üçüncülük İçin Beşiktaş'ın Hatalarını Bekliyor
    14:07 P. Karşıyaka Üçüncülük İçin Beşiktaş'ın Hatalarını Bekliyor

    Basketbol Süper Ligi'nde üst üste galibiyetler alan P. Karşıyaka, normal sezonu üçüncü sırada bitirmek için kalan maçlarını kazanıp, rakibi olan Beşiktaş'ın hatalar yapmasını bekleyecek.

  • Manisa'da Kiraz Hasadı Başladı
    14:06 Manisa'da Kiraz Hasadı Başladı

    Manisa'nın Şehzadeler ilçesinde kiraz hasadı başladı. Üreticiler, bu yıl rekolte ve fiyatlardan umutlu olduklarını belirtti.

  • 31 Mart seçimlerinden sonra ilk anket! AK Parti'de kan kaybı devam ediyor
    14:03 31 Mart seçimlerinden sonra ilk anket! AK Parti'de kan kaybı devam ediyor

    Türkiye Raporu'nun yaptığı ankete göre, 31 Mart yerel seçimlerinde CHP birinci parti olurken AK Parti ikinci sırada yer aldı. Ankete katılanların yüzde 35.2'si CHP'ye oy verirken AK Parti'ye oy vereceğini belirtenlerin oranı yüzde 29.8'de kaldı. Türkiye Raporu Direktörü Can Selçuki, anket sonuçlarıyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda bu sonucun AK Parti için bir ilk olduğunu belirtti.


Advertisement