Mahmur Kampı'nın Artık Kapatılması Gerekiyor" - Son Dakika
Güncel

Mahmur Kampı'nın Artık Kapatılması Gerekiyor"

Mahmur Kampı\'nın Artık Kapatılması Gerekiyor"

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün: "Türk, Kürt, Çerkez, Türkmen, Yörük; herkes kendisini ifade edebiliyor.

12.08.2014 11:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ONUR ORHAN - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Mahmur Kampı'nın artık gerekçesi olmadığı için kapatılması gerektiğini söyledi.

Üstün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak'ın Erbil kenti yakınlarındaki Mahmur Kampı için Türkiye olarak daha önceki yıllarda Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde olsun birçok girişimlerdebulunduklarını anlattı.

"Mahmur Kampı'nın kuruluş gerekçeleri artık ortadan kalktı" dediklerini aktaran Üstün, "Yeni bir Türkiye var, çözüm süreci yürüyor. Türkiye'de kimliklere artık sahip çıkılıyor, saygı gösteriliyor" diye konuştu.

Üstün, Türkiye'den giderken bu insanların haklı gerekçeleri olabileceğini ama artık o gerekçelerin kalmadığını vurgulayarak, o insanların terk ettikleri topraklara gelmelerinde fayda olduğunu ve bunu teşvik ettiklerini kaydetti.

Bununla alakalı birçok yasal düzenleme yapıldığına dikkati çeken Üstün, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Köylerine dönüşleriyle ilgili yasalar var. Onunla ilgili maddi imkan ve teşvikler var. Dolayısıyla bu insanların da bir an önce gelmesini istiyoruz. Bu tabi kötü bir gerekçe olacaktır, IŞİD'in oraya böyle bir saldırı yapmasını kınıyoruz, arzu etmiyoruz ama gelsinler, kendi devletlerine sığınsınlar. Türkiye Cumhuriyeti devleti güçlüdür, onların güvenliğini sağlayacağı gibi kimliklerine de saygı gösteriyoruz.

Artık böyle tartışmalar, Türkiye'de geride kalmıştır. Türk, Kürt, Çerkez, Türkmen, Yörük, herkes kendisini ifade edebiliyor. Dolayısıyla artık Mahmur Kampı'nın gerekçesi olmadığı için bu çerçevede kapatılması gerektiği görüşündeyim. Ama elbette ki IŞİD'in saldırı yapmasını tasvip edemeyiz. Bu kampı kendi iradeleriyle kapatarak gelsinler, Diyarbakır, Van, Siirt, İstanbul ve İzmir'de yeniden hayat kursunlar diyoruz."

"IŞİD, terör örgütüdür"

Üstün, IŞİD'in terör örgütü olduğunu, önüne gelen herkesi katlettiğini vurgulayarak, IŞİD korkusu yüzünden yerlerini terk edenlere Türkiye'nin sahip çıktığını anlattı.

Vatandaş ve sivil toplum kuruluşlarının da Türkmenler'e sahip çıktığını ve sahip çıkmaya devam edeceklerini aktaran Üstün, "İlk göçler geldiğinde, 'Türkmenler oradan kaçıyor' dediğimizde, bazı muhalefet partileri inanmamışlardı. İnsan hakları komisyonu olarak Yayladağı ilçesine gittiğimizde Türkmenler'in nasıl Esed'den kaçtığını gördük. Türkiye, o zaman Türkmenler'e sahip çıktı, Irak'taki Türkmenler'e de sahip çıkacaktır. Hangi din, mezhep ve ırk olursa olsun Türkiye mazluma sahip çıkmaya devam edecektir" şeklinde konuştu.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları

Üstün, İsrail'in ateşkesinin bozulmasının sorumlusu olarak Hamas'ı gösterdiğini ancak ateşkesin olup olmamasıyla ilgili şartlarda hiçbir değişikliğe rıza göstermediğini savundu.

İsrail'in ateşkes olduğunda istediği zaman Gazze topraklarına girip bakan, milletvekili, idareci ve sivil vatandaşları tutukladığına dikkati çeken Üstün, şöyle devam etti:

" Siyaset, seyahat, yaşam hakkı, ticaret yapma ve derede bir balık tutma hakkınız bile yok. Şimdi nasıl bir ateşkes ki buna ateşkes diyebileceğiz? Dolayısıyla Hamas elbette bu konuda belki ayak sürtüyor ama açık hapishaneye itiraz ettiği için haklı olarak ayak sürtüyor. Aynı şekilde İsviçre ve Belçika'nın abluka altına alındığını düşünün. Böyle şartlarda ateşkesin ne anlamı var, hiçbir anlamı yok. O bakımdan orada onurlu, kalıcı ateşkes için bu ambargonun kaldırılması lazım. İsrail'in orayı sanki 'şamar oğlanı' görerek, ikide bir tutuklama yapmaması, insanları öldürmemesi, sivilllere ateş etmemesi gerekir.

Dünyanın en kalabalık bölgesine siz hedef gözetmeden sürekli ateş yapıyor, camileri, okulları, konutları bombalıyorsunuz. Hiçbir kutsal değeriniz yok. Hiçbir uluslararası hukuka saygı göstermiyorsunuz. O zaman burada nasıl bir ateşkes olacak? Yalandan yere 'barış yapıyormuş gibi' davranıp İsrail'in zulmünü devam ettirecek durumu hukukileştirmek, İsrail'e prim vermek demektir. Maalesef Mısır gibi bazı ülkeler yalancı bir barışın peşindeler. Hamas buna itiraz ediyor, itirazında da haklı." - Sakarya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mahmur Kampı'nın Artık Kapatılması Gerekiyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Yüksekova'da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı
    03:20 Yüksekova'da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı

    Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde iftar vakti gökyüzünde dikey şeklinde duran ve sarı bir ışık yayan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı. Esad Tek isimli vatandaş, evine giderken yolda bu ilginç manzarayla karşılaştı ve hızlıca evinin balkonuna çıkarak gökyüzünde duran cismi ve ışığı cep telefonuyla kayıt altına aldı. Cisim bir süre hareketsiz durduktan sonra kayboldu.

  • FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı
    03:15 FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı

    Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried, iflas eden firmasının müşterilerini ve yatırımcılarını dolandırmaktan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bankman-Fried, yatırımcılara ve borç verenlere yalan söylemekten ve milyarlarca dolarlık kripto para çalmaktan suçlu bulunmuştu. Mahkemede konuşan Bankman-Fried, yatırımcılardan ve çalışanlardan özür diledi.

  • Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı
    02:56 Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı

    Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, TIR ile fabrika işçilerinin taşındığı servis minibüsünün çarpıştığı kazada 3'ü ağır 9 kişi yaralandı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor
    02:36 Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Bakan Özhakesi, deprem bölgesinde halen 300 binden fazla konut inşaatının devam ettiğini ifade etti.

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.

  • Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu
    02:27 Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesinde devam eden konut inşaatları hakkında bilgi verdi ve İstanbul'da deprem uyarısında bulundu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi.

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.


Advertisement