Makedonya, 7'nci Uluslararası Atatürk Kongresi'ne Ev Sahipliği Yapıyor - Son Dakika
Güncel

Makedonya, 7'nci Uluslararası Atatürk Kongresi'ne Ev Sahipliği Yapıyor

Atatürk Araştırma Merkezi (ATAM) ve Makedonya Bilimler ve Sanatlar Akademisi (MANU) organizasyonunda '7'nci Uluslararası Atatürk Kongresi' 18-20 tarihlerinde Makedonya'nın Başkenti Üsküp ve Manastır şehrinde düzenleniyor

19.10.2011 21:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Atatürk Araştırma Merkezi (ATAM) ve Makedonya Bilimler ve Sanatlar Akademisi (MANU) organizasyonunda '7'nci Uluslararası Atatürk Kongresi' 18-20 tarihlerinde Makedonya'nın Başkenti Üsküp ve Manastır şehrinde düzenleniyor.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda ve bugünlere gelişinde ilke ve inkılapları ile başrolü oynamış, lider yetenekleri ve özellikleri ile tüm dünyaya örnek olmuş büyük önder Atatürk'ü dünya kamuoylarına sunmak amacıyla, her dört yılda bir olmak üzere 'Uluslar arası Atatürk Kongresi' düzenleniyor. Mustafa Kemal Atatürk'ün 130'ncu doğum yıldönümüne denk gelen bu yıl ki 7'nci Atatürk Kongresi ile, Türkiye ve Balkanlar coğrafyası arasındaki tarihi, sosyal , kültürel ve ekonomik ilişkilerin içeriği, dün, bugün ve yarın bağlamında akademik bir anlayışla ortaya konuluyor.

Kongrede sunulan bildiriler şu ana başlıklar altında toplanıyor: Atatürk'ün ailesi, doğduğu ve yetiştiği dönemde Balkanların siyasi, iktisadi, sosyal ve kültürel durumu. II'nci Meşrutiyet Döneminde Balkanlar- Osmanlı Devleti ve Atatürk. Milli Mücadele ve Cumhuriyete geçiş sürecinde Balkanlar. Atatürk, Ali Fethi Okyar ve Makedonya. Cumhuriyet döneminde Türkiye-Balkan ülkeleri ilişkileri. (siyasi, iktisadi, sosyal ve kültürel) Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti'nin dünyadaki etki, yansıma ve algılanışı. Bu konular üzerinde bildirilerini sunmak için Makedonya'dan, Türkiye'den, Balkan ülkelerinden, Türki Cumhuriyetlerden, Asya ve Uzak Doğu Ülkelerinden gelen çok sayıda araştırmacı ve bilim adamı katılıyor.

Üsküp' te dün başlayan 7'nci Uluslararası Atatürk Kongresi'nin açılış töreni saygı duruşu ve Milli Marşların okunmasıyla başladı. Açılış töreninde bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç: "Atatürk gibi muharebe meydanlarında efsanevi bir komutan, modern bir cumhuriyet kurmayı başaran başarılı, devrimci lidere dünya siyasetinde kolayca rastlamak mümkün değildir. Zaten tarihçiler de Atatürk'ü geçtiğimiz yüzyıla damgasını vuran birkaç liderden birisi olarak kabul etmişlerdir. Atatürk'ü, kendi çağdaşlarından ayırt eden neden, değişime ve yeniliğe açık olmasıdır. O, düşünceyi ve eylemi birleştirmeyi başarmış, hem değişim ve dönüşümü öncelikle kendi düşüncelerinde yaşatmış, hem de bunu toplumda gerçekleştirebilmiştir." diye konuştu.

Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov da, Atatürk'ün Türkiyeli olduğu kadar Makedonyalı da olduğunu söyledi. İvanov "Atatürk demiştir ki, Türk devletinin sınırları dışında kalacak olan Makedonya ve Arnavutluk'a ilk önce özerklik, daha sonra tam bağımsızlık verilmelidir" dedi. Sena Arif bildirisinde Atatürk ve kadın konusunu ele alırken, Sevim Alil de Atatürk ve dans konusu üzerinde konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Makedonya, 7'nci Uluslararası Atatürk Kongresi'ne Ev Sahipliği Yapıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement