Makedonya?da 14. Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi Düzenlendi - Son Dakika
Güncel

Makedonya?da 14. Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi Düzenlendi

Makedonya?da 14. Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi Düzenlendi

Makedonya'da 14. Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi düzenlendiEyüp SALİH Gostivar (DHA) ? Makedonya'nın Gostivar şehrindeki Uluslararası Vizyon Üniversitesi ev sahipliğinde 14. Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi düzenlendi.

23.08.2016 13:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Makedonya'da 14. Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi düzenlendi

Eyüp SALİH Gostivar (DHA) ? Makedonya'nın Gostivar şehrindeki Uluslararası Vizyon Üniversitesi ev sahipliğinde 14. Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi düzenlendi. Birçok ülkeden çok sayıda katılımcının yer aldığı kongre çalışması Uluslararası Vizyon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fadıl Hoca'nın selamlama konuşmasıyla başladı.

Fadıl Hoca, Türk Dünyası'nın devlet üniversiteleriyle ortaklaşa düzenlenen 14. Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi'ne 8 ülkeden, 24 farklı Üniversiteden toplam 185 akademisyen katılımcının tebliğleriyle katıldıklarını bildirdi.

Selamlama konuşmalarından sonra birinci oturumda konuşan Makedonya Devlet Bakanı Furkan Çako, 'Makedonya Cumhuriyeti'nin dış yatırımlar' konusunu ele alarak yatırımların 3 ana başlık üzerinden yürütüldüğünü belirti. 1. Konu olarak hükümetin ekonomi timi oluşturduğunu, diğeri de dış yatırımlar ajansı olduğunu ve bu iki kurumun yatırım çekmek için özel olarak tasarlanan serbest bölge müdürlüğü ile serbest ekonomi bölgelerin bulunduğunu ifade etti.

Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak, 'Üniversite Yönetim Sistemi' konusu üzerinde konuşarak Sakarya Üniversitesi hakkında bilgi sundu.

Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Dr. Hasan Oktay, Türk Dünyasında Kafkasya'nın önemi konusu üzerinde konuştu. Türk Dünyası'nın bütün Türk'lerden ibaret olduğunu, dolayısıyla hem Türkiye hem Kazakistan hem Azerbaycan Türk dünyasının ortak kalbi olarak ifade etmek ve bu kalbe aynı zamanda da Balkanları eklemenin önemli olduğunu ifade etti.

Basına demeç veren Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Başkanı Közhan Yazgan, Gostivar'da, Makedonya Türklüğünün bulunduğu bölgede bu kongrenin düzenlenmesinin ayrı bir önemi olduğunu söyledi. Makedonya Türklüğüyle Türkiye Türklüğü arasındaki derin ilgilerin devam ettiğini ifade etti. Kongreyle tüm Türk dünyasının bu güzel bölgeyi tanımasına vesile olacağına ve ilim adamlarının kaynaşacağına inandığını açıkladı.

Fadıl Hoca, Uluslararası Türk kongresinin ilk olarak Balkanlar'da yapıldığını ifade etti. Geçen yıl bu kongrenin Bakü de yapıldığını, bu yıl Balkanlarda,2017 yılında ise Kazakistan'da yapılacağını bildirdi. Bu kongrenin Türk Dünyası Sosyal Bilimler açısından değişik konuları ihtiva edip bunları masaya yatırarak hal ve çarelerin görüşüleceğini açıkladı.

Sakarya Üniversitesi, Kongre koordinatörü Prof. Dr. Ahmed Vecdi Can, Kongrenin temel konusu Türk dünyası ekseninde Türk dünyasının temel sorunları ekseninde şekillendiğini, sorunların konuşulduğunu, herkesin kendi uzmanlık alanı içerisinde tarihten siyasete, ekonomiden sağlığa, felsefeden edebiyata kadar 32 farklı oturumda 150 küsur bildirinin tebliğ içerdiğini söyledi.

Furkan Çako, Kongrede Makedonya Cumhuriyeti'nin dış yatırımlar politikasını değerlendirdiğini, hükümetin özellikle dış yatırımlara çok önem verdiğini ve izlediği strateji dile getirdiğini ifade etti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Makedonya?da 14. Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi Düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement