Makedonya'da İsim Değişikliği Referandumu Yetersiz Katılımdan Dolayı Geçersiz - Son Dakika
Dünya
BBC

Makedonya'da İsim Değişikliği Referandumu Yetersiz Katılımdan Dolayı Geçersiz

Makedonya\'da İsim Değişikliği Referandumu Yetersiz Katılımdan Dolayı Geçersiz

Ülkenin isminin "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti" olarak değiştirilmesinin oylandığı referandumda, katılım referandumun geçerli sayılabilmesi için gerekli olan yüzde 50'ye ulaşamadı.

01.10.2018 01:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ülkenin isminin "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti" olarak değiştirilmesinin oylandığı referandumda, katılım referandumun geçerli sayılabilmesi için gerekli olan yüzde 50'ye ulaşamadı.

Başta Cumhurbaşkanı Georgi İvanov olmak üzere milliyetçi grupların boykot çağrısı yaptığı referandumda, seçmenlerin üçte biri oy kullandı.

Makedonya ve Yunanistan hükümetleri, uzun yıllardır süren isim tartışmasını çözmek için, Haziran ayında isim değişikliği üzerinde anlaşmaya varmıştı.

Referandumda seçmenlere "Yunanistan'la varılan anlaşmayı kabul ederek Makedonya'ın NATO ve Avrupa Birliği üyeliğine destek veriyor musunuz?" sorusu soruldu.

Referanduma katılan seçmenlerin yaklaşık yüzde 90'ı "evet" oyu verdi.

Oyların yüzde 85'ine yakınının sayımı tamamlanırken, katılımın yüzde 36 civarında olduğu açıklandı.

Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, yetersiz katılıma rağmen anlaşmanın parlamentoda da oylanması yönünde baskı yapacağını belirtti.

Referandumun yasal olarak bir bağlayıcılığı bulunmuyor ancak milletvekilleri sonuca referandum sonucuna bağlı kalacakları sözünü vermişti.

Yetersiz katılım, isim değişikliğine karşı çıkan milletvekillerinin parlamentodaki oylamada rahatça "hayır" oyu verebileceği anlamına geliyor.

120 sandalyeli mecliste, muhalefetteki milliyetçilerin 49 sandalyesi var. Anayasa değişikliği için üçte iki çoğunluk gerekiyor.

Makedonya'da İsim Değişikliği Referandumu Yetersiz Katılımdan Dolayı Geçersiz

Başbakan Zaev: Karara saygı duyulmalı

Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, sandıkların kapanması sonrası yaptığı basın açıklamasında katılım oranına değinmeden, sandıktan çıkan karara saygı duyulması gerektiğini söyledi.

Anlaşmayı parlamento onayına da sunacağını belirten Zaev, milletvekillerinin destek vermemesi halinde erken seçim çağrısı yapacağını açıkladı.

Zaev "Makedonya'yı Avrupa Birliği ve NATO'ya sokmaya kararlıyım" dedi. İki ülke arasında neden isim krizi yaşanıyor? Makedonya'nın Yugoslavya'dan ayrılmasından bu yana Atina ve Üsküp arasında isim krizi yaşanıyor.

27 yıldır Yunanistan hükümetleri, Üsküp yönetiminin ülke adı olarak Makedonya'da ısrarcı olmasının agresif bir dış politika olduğunu belirtiyordu.

Yunanistan'ın kuzey bölgesinin adı da Makedonya. Atina, Üsküp yönetiminin isim ısrarı ile Yunanistan'ın kuzey topraklarında hak iddia ettiğini savunuyordu.

Yunanistan, isim anlaşmazlığı nedeniyle Makedonya'nın Avrupa Birliği ve NATO üyeliklerini de engelliyor.

Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Makedonya'da İsim Değişikliği Referandumu Yetersiz Katılımdan Dolayı Geçersiz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

BBC

Advertisement