Makedonya'da "Umman'daki Hoşgörü, Anlayış ve Birlikte Yaşama Tecrübesi" Sergisi - Son Dakika
Güncel

Makedonya'da "Umman'daki Hoşgörü, Anlayış ve Birlikte Yaşama Tecrübesi" Sergisi

Umman Evkaf ve Diyanet Bakanlığı ile Üsküp'teki İslam Medeniyeti Merkezi Vakfı (FOCİC) ortaklığında "Umman'daki Hoşgörü, Anlayış ve Birlikte Yaşama Tecrübesi" adlı sergi Makedonya'nın başkenti Üsküp'te açıldı.

10.03.2015 12:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÜSKÜP - Umman Evkaf ve Diyanet Bakanlığı ile Üsküp'teki İslam Medeniyeti Merkezi Vakfı (FOCİC) ortaklığında "Umman'daki Hoşgörü, Anlayış ve Birlikte Yaşama Tecrübesi" adlı sergi Makedonya'nın başkenti Üsküp'te açıldı.

Hazreti Muhammed'in Umman hükümdarları Ceyfer ve ABD'e gönderdiği tebliğ mektubunun da sergide yer aldığı etkinlikte söz konusu mektup, hem Makedonca hem de Arnavutça çevirisiyle katılımcılara sunuldu.

Tarihi Üsküp Türk çarşısındaki Çifte Hamam'da açılan sergi öncesi AA'ya açıklamalarda bulunan Umman Evkaf ve Diyanet Bakanlığı Danışmanı Muhammed Said el-Mamari, sergiyi Üsküp'te açmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Serginin Balkanlar'da ilk kez Makedonya'da açıldığına dikkat çeken el-Mamari, amaçlarının hoşgörü ve anlayışı tanıtmak olduğunu sözlerine ekledi.

Mamari, serginin Makedonya ile Umman arasındaki ilişkilerin kanıtı olduğunu kaydederken, kültürel anlamda diğer Balkan ülkeleriyle de ilişkileri geliştirmek istediklerini ifade etti.

FOCİC Başkanı Bünyamin İdriz ise serginin açılışında yaptığı konuşmada karşılıklı hoşgörünün önemine değindi. İdriz, "Karşınızda, sizden farklı olana hoşgörüyle yaklaşmak doğulu bir düşüncedir. Medeniyetle tanışmamış doğu önyargısına karşın, doğunun tüm tek tanrılı dinlerin kaynağı olduğu gerçeği var" dedi.

Selamlama konuşmalarının ardından Umman Evkaf ve Diyanet Bakanlığı Danışmanı Muhammed Said el-Mamari tarafından, Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov'u temsilen sergiye katılan danışman Zoran İlievski, FOCİC Başkanı Bünyamin İdriz, Ortodoks İlahiyat Fakültesi "Az. Kliment Ohridski" Dekanı Atso Girovski ve diğer emeği geçenlere hediye verildi. FOCİ Başkanı Bünyamin İdriz ise Mamari'ye Osmanlı dönemine ait bir Üsküp fotoğrafı hediye etti.

Serginin resmi açılışının ardından, katılımcılar sergilenen eserleri yakından görme fırsatı buldu.

-Hz. Muhammed'in Umman hükümdarlarına mektubu

Sergide en dikkat çeken eser ise Hz. Muhammed'in Umman hükümdarları Ceyfer ve ABD'e gönderdiği mektubun kopyası oldu.

Arnavutça ve Makedonca olarak çevirisiyle birlikte sergilenen mektupta, "Bismillahirrahmanirrahim! Allah'ın Resulü Muhammed b. Abdullah'tan Cülenda'nın oğulları Ceyfer ve ABD'e! Hidayete uyanlara, doğru yolu tutmuş olanlara selam olsun!

Bundan sonra derim ki: Ben her ikinizi İslam'a davet ediyorum! Müslüman olun ki selamete eresiniz! Ben, sağ olanları ahiret azabıyla korkutmak, kafirler hakkında da Allah'ın hükümlerini tatbik etmek için Allah'ın bütün insanlara gönderdiği Resulüyüm! Eğer İslam'ı kabul ederseniz, hükümdarlığınız size baki kalacaktır; eğer Müslüman olmaktan uzak durursanız, şüphesiz, hükümdarlığınız elinizden çıkacak, süvariler meydanınızı çiğneyecek ve peygamberliğim sizin mülk ve saltanatınızı mağlup edecektir!" ifadeleri yer alıyor.

12 Mart'a kadar açık olacak sergide, Arnavutça ve Makedonca açıklamalı 24 eser yer alıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Makedonya'da 'Umman'daki Hoşgörü, Anlayış ve Birlikte Yaşama Tecrübesi' Sergisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement